Un investitor de talie globala la "Dupa 20 de ani": Romania ARE resurse si ar putea PROFITA

×
Codul embed a fost copiat

Invitat la emisiunea Dupa 20 de ani, investitorul de talie globala, Mark Mobius a vorbit despre posibilitatile de dezvoltare a Romaniei, despre privatizarea Oltchim si criza din zona euro.

Emisiunea "Dupa 20 de ani" poate fi urmarita INTEGRAL, pe VOYO.RO

Sinteza declaratiilor dr. Mark Mobius, sef al Grupului Templeton Emerging Markets din care face parte Franklin Templeton Investment Management, compania care administreaza Fondul Proprietatea:

De ce poate fi Romania cea mai atractiva destinatie pentru investitii dintre tarile emergente?

- "Un prim motiv ar fi faptul ca aveti o populatie relativ inteligenta, tanara, care, desigur, a razbatut din anii comunismului si a intrat intr-o noua era, entuziasmata de ceea ce vede si de ceea ce se poate face. Aceasta este o resursa foarte importanta, romanii. Dupa cum stiti, ii puteti gasi muncind in toata lumea, la standarde ridicate, oriunde s-ar duce. Al doilea motiv ar fi ...resursele. resursele minerale. Petrol, gaze, diverse minerale, aur. Deci marea provocare este felul in care putem combina aceste doua resurse, oamenii si bogatiile minerale, dar si cele din agricultura, pentru ca tara sa profite, iar economia sa se dezvolte. "

Citește și
Mark Mobius, Dupa 20 de ani
Astazi, la Dupa 20 de ani, investitorul Mark Mobius despre privatizarea de "succes" a Oltchim
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

- "Principalul motiv pentru care nu beneficiati de aceste resurse sta in Guvern, in birocratia guvernamentala. Structura guvernamentala din prezent traieste oarecum in trecut, in era comunista, cand legile si regulile erau facute pentru fiecare aspect din economie, pentru ca economia trebuia controlata."

- "Aceste resurse minerale apartin tarii, Romaniei, insa tara nu profita de pe urma lor, asa ca trebuie sa realizeze ca aceste investitii trebuie facute si este nvoie de un sector privat, pentru ca Romania sa profite de pe urma lor. Exista si factorul ecologic, desigur, dar la fel ca in multe alte tari, se pot lua masuri de preventie."

- "In Romania, consumatorul tipic devine mai bogat (…) intr-un ritm lent, dar acesta este lucrul pe care il putem vedea. Ar fi interesant sa urmarim evolutia bunurilor de consum in Romania. O a treia zona care nu este dezvoltata, dar credem ca va putea fi dezvoltata puternic este cea a serviciilor suport pentru diverse domenii"

Privatizarea combinatului Oltchim - de ras sau de plans?

- "In cazul Oltchim cred ca actualul cumparator nu este viabil. Multe dintre intreprinderile de stat, de-a lungul anilor, au angajat multi oameni care nu fac nimic, dar care sunt platiti, iar rezultatul se vede in profitul companiei. Asa ca trebuie sa luam acest medicament, ca sa putem face un pas inainte. In experinta noastra am invatat ca prima faza este concedierea, insa odata ce compania devine viabila si profitabila ea o sa ajute oamenii, ii angajeaza la loc. Daca acele companii nu devin viabile, atunci trebuie sa fie inchise, aceasta se numeste economie moderna. 
Acest lucru se intampla acum in Europa, in Spania sau Grecia. Si vedeti demonstratii pe strazi, pentru ca oamenii nu vor sa-si piarda locurile de munca."

- "Sigur ca da, vezi astfel de situatii peste tot, indiferent ca este vorba despre Brazilia, Rusia sau Vietnam. Este si de ras, dar este si trist, este o combinatie din amandoua si este pacat, pentru ca putem ajunge la dezvoltare, la progres, daca oamenii sunt rationali."

Se putea pune un filtru pt cei care participa la licitatie?

- "Da, se putea propune asa ceva, asa cum se intampla cu managerii privati, care trebuie sa aiba experinta si calificare profesionala pentru a putea conduce o companie. Situatia de la Oltchim va pune in pericol si celalte privatizari pe care statul roman intentioneaza sa le faca, din cauza acestui cumparator care nu este in stare sa plateasca si va treziti ca totul se termina si mai rau decat cum era la inceput. Privatizarea nu inseamna insa si o garantare automata a succesului."

Cat va mai dura criza in Europa?

- "Practic, nu cred ca avem parte de o criza. Este adevarat ca economia din Europa este in cadere, dar acest lucru nu este nou, se intampla de ceva vreme, iar acum toata lumea vorbeste despre viitorul monedei euro si ce se va intampla cu Uniunea Europeana. Cu toate acestea nu cred ca este vorba despre o criza in adevaratul sens al cuvantului, ci una fabricata. Ce-i drept, exista destui investitori care ar vrea sa vada o cadere a zonei euro."

- "Eu cred ca euro va ramane in picioare, ca urmare a dezbaterilor care au loc acum in Europa si a reformelor care se aplica. Euro va deveni si mai puternic, iar Uniunea va fi mai solida."

- "Este o criza fabricata de catre oameni care nu vor sa dea faliment si de catre oameni care nu vor sa vada o moneda euro puternica. Speculanti...si altii. Asa ca nu trebuie sa ne grabim cu concluziile si sa luam decizii gresite. Este foarte curios, daca observati cursul monedei euro, nu a devenit mai slab in raport cu alte monede, cu dolarul de exemplu. Nu a devenit mai slab. Ceva se intampla si ne arata ca oamenii au in continuare incredere in euro. Moneda euro are un viitor foarte bun, iar Romania va putea beneficia de acest lucru daca va intra in euro-zone."

- "Orice tara poate sa adopte euro. Insa acest lucru necesita o disciplina, care este buna pentru tara. Este adevarat, in Grecia vedem lumea iesind pe strazi, dar asta nu inseamna ca e toata populatia. Exista un numar mare de greci care vor sa vada reforme, schimbare. Exista mici afaceri in Grecia care se sufoca din cauza legilor actuale care nu le permit sa faca ce vor ele sa faca. O sa va dau un exemplu foarte important. Benzina in aceasta tara are cel mai mare pret din Europa. De ce? Din cauza restrictiilor la importurile de combustibil din alte parti ale Europei. Este un lucru rau pentru oameni si pentru economia tarii."

Care este sectorul de pe urma caruia Romania ar putea profita cel mai rapid?

- "Dupa resursele minerale ale tarii, o a doua zona in care Romania s-ar putea dezvolta si profita este cel al consumului. O a treia arie este cea a serviciilor exportate."

 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Verdictul unui investitor de talie globala:
Verdictul unui investitor de talie globala: "In Romania, coruptia generalizata copleseste progresul"

In Romania, coruptia generalizata copleseste progresul. Diagnosticul dur vine din partea unui investitor de talie globala - Mark Mobius - cel care a venit in tara noastra pentru a administra Fondul Proprietatea. 

Astazi, la Dupa 20 de ani, investitorul Mark Mobius despre privatizarea de
Astazi, la Dupa 20 de ani, investitorul Mark Mobius despre privatizarea de "succes" a Oltchim

Invitatul lui Cristian Leonte si-al celor doi jurnalisti Claudiu Pandaru si Cristian Hostiuc este Mark Mobius, investitor de talie globală, sef al Grupului Templeton Emerging Markets.

Analiza la superlativ:
Analiza la superlativ: "Romania va fi liderul cresterii economice in Europa"

Romania ar putea fi una dintre cele mai atractive destinatii de investitii in Europa emergenta de astazi. Recentele turbulente din tara au aratat cum lupta pentru putere si politica pot contracara progresul economic.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia
Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant pentru crime de război în Gaza.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.