(P) Cum sa eviti dubla conversie valutara in Anglia
Cardurile de credit si debit sunt folosite la scara larga de cei care calatoresc in strainatate. Multi aleg sa foloseasca instrumentele de plata emise in tara, chiar daca petrec mai mult timp peste hotare.
Avantajele sunt din pacate umbrite de dezavantajele ce deriva din cursul de schimb. De cele mai multe ori, oamenii ajung sa plateasca mai mult fara ca macar sa isi dea seama.
Numarul romanilor plecati la munca in Anglia este de asemenea in crestere, iar costurile asociate dublei conversii valutare ii afecteaza direct. De fapt, aceasta este una dintre principalele greseli pe care acestia le comit, chiar daca exista solutii relativ simple si la indemana. Cei mai putin informati cred ca banca le ofera un curs de schimb bun, insa din pacate acest lucru nu este adevarat. Conversia se face intai din lire in euro si invers, si doar apoi in lei, iar fiecare tranzactie este comisionata.
Adevarul despre conversia monetara dinamica
Desi nu poate fi incadrata in categoria escrocheriilor, dubla conversie este un mod prin care bancile profita de lipsa de educatie financiara a oamenilor. Atunci cand faceti o achizitie in strainatate, comerciantul va intreaba daca doriti sa fiti taxat in moneda locala. Daca acceptati, converteste cumpararea de moneda locala in numele dumneavoastra, insa o face la o rata de schimb dezavantajoasa. Daca mai adaugam in ecuatie si faptul ca se pot aplica si taxe suplimentare pentru acest serviciu, imaginea este de a dreptul descurajanta.
In schimbul acestor comisioane, bancile promit confort si comoditate, prin faptul ca stii exact ce platesti la momentul tranzactiei, fara sa astepti o actualizare a bilantului lunar. Adevarul este ca dubla conversie este pur si simplu o alta modalitate pentru banci si comercianti sa adauge taxe suplimentare pe facturile clientilor care nu cerceteaza. Cei care se ambitioneaza sa trimita bani peste granita in acest mod pierd bani constant, iar pentru lucratorii din diaspora acest lucru trebuie luat mai mult in vizor avand in vedere ca trimit bani frecvent acasa.
Cei care sunt la munca in afara tarii iau cu ei carentele in educatie financiara si lipsa de bune practici atunci cand vine vorba de banii lor. Cu putina informare online romanii din strainatate ar putea nu doar sa economiseasca mult mai mult, dar sa si aiba acces la tot felul de instrumente financiare care le-ar face viata mai usoara.
Cum eviti dublul comision la schimbul valutar
Transferul de bani catre cei de acasa se poate realiza mult mai usor prin institutii specializate in acest tip de servicii financiare. TransferGo de exemplu garanteaza o rata de schimb echitabila si nu percepe comisioanele exagerate pe care le au alti operatori. Sistemul pe care il folosesc este in avantajul utilizatorilor, prin faptul ca detin sume de bani similare in ambele tari. Suma disponibila in lei este aproximativ echivalenta cu cea in lire sterline, asa ca tranzactia se face la o rata fixa si predictibila.
Lucratorii migranti sunt direct interesati sa reduca pierderile inutile asociate cu transferul de bani international. Faptul ca Euro este moneda de schimb folosita ca intermediat intre Lira si Leu se afla la baza intregului proces de dubla conversie. O data ce publicul larg intelege sistemul, este mult mai atent la toate operatiunile financiare care presupun acest risc. De aceea un program de educatie financiara pentru diaspora devine din ce in ce mai necesar.
Acest articol face parte din campania TransferGo de educatie financiara a romanilor din Anglia. Cu TransferGo, orice roman poate trimite bani cu doar £0.99 comision fix, indiferent de suma, iar banii ajung intr-o zi lucratoare.