Televizoarele 3D, un pas urias in viitor

techschool televizoare 3d - 1

De la primul film 3D din 1922 si pana la productia de succes „Avatar”, tehnologia 3D a evoluat enorm.

 

Televizoarele 3D au intrat agresiv pe piata in 2008 si au revolutionat lumea video. Tehnologia este insa mult mai veche: isi are radacinile in secolul XIX!

Pe la 1838, Sir Chrales Wheatstone inventa stereoscopul. A aratat ca atunci cand doua imagini sunt privite stereoscopic, ele pacalesc creierul sa creeze ceea ce pare a fi o imagine 3D. 20 de ani mai tarziu, stereoscopul a fost imbunatatit de Louis Jules Duboscq, iar o cunoscuta imagine cu Regina Victoria a fost prezentata publicului. Se intampla in 1851. Dupa alti cativa ani apare Kinematoscopul, iar prin 1890, britanicul William Friese-Green vine cu primul patent de film 3D. De atunci a mai fost nevoie de trei decenii pana cand primul film 3D, The Power of Love, a fost prezentat publicului, in New York. Era anul 1922.

Astazi, la 90 de ani de la acest moment revolutionar din istoria filmelor si televiziunii, se fac primii pasi seriosi in aceasta directie. Televizoarele 3D incep sa patrunda in casele noastre. In prezent exista mai multe tehnici de creare si redare a imaginilor tridimensionale.

Citește și
techschool
Medicul viitorului, un prototip construit de un elev roman in programul educational Tech School

 

Privitul activ si privitul pasiv

Un televizor 3D activ costa mai putin, dar privitorul are nevoie de o pereche speciala de ochelari. Pe ecranul televizorului, secventele se succeda cu repeziciune astfel incat privitorul nu-si da seama ca imaginile sunt destinate pe rand ochiului stang, celui drept, celui stang, celui drept si tot asa.

Ochelarii prin care sunt vazute aceste imagini functioneaza cu ajutorul unor baterii de dimensiuni mici, care blocheaza vederea unui anumit ochi la un moment dat, in functie de comenzile pe care le primesc, printr-o conexiune wireless, de la aparat.

Ochiul este astfel pacalit sa creeze imagini tridimensionale cu ajutorul stimulilor care ajung la creier. O singura pereche de astfel de ochelari costa aproape 30 de euro.

Televizorul 3D pasiv functioneaza datorita unui filtru special de polarizare aplicat pe ecran si care trimite imaginea catre lentila dreapta a ochelarilor sau catre cea stanga, in functie de cum este filmata scena respectiva.

Ochelarii folositi pentru acest tip de televizor 3D sunt similari celor din cinematografe. Cu toatea acestea, televizoarele 3D pasive costa cu pana la 15% mai mult decat cele active. Mai mult, cativa utilizatori se plang de imaginea nemultumitoare a acestor televizoare. 

Dar tehnica evolueaza. Cele mai noi televizoare permit redarea tridimensionala si fara ochelari.

 

Primele televizoare 3D

Primul televizor LCD 3D din lume este un Panasonic VT25, lansat la conferinta CEATAC din Japonia in 2008. Tehnologia FHD3D ofera o claritate de 1080p pentru ambii ochi si se putea vinde in 4 variante, de la 50 de inch la 65 de inch, pretul lor incepand de la 3.000$.

Primul televizor 3D ajuns in Romania vine de la firma coreeana LG. A fost lansat in 2010, sub numele de LD920, in jurul pretului de 2000 €. Are diagonala de 47 inch, iar imaginea 3D este generata de 2 procesoare si de un filtru de polarizare, aplicat pe ecran. Vine cu tehnologia TruMotion 200 Hz, ruleaza filme Full HD 1080p. Totusi, dupa un anumit timp, de aproximativ 2 ore, unii dintre telespectatori s-au plans ca ochii incep sa doara.

In Romania, primul operator de telecomunicatii care a inclus in oferta transmisiuni 3D este UPC. In urma cu un an, turneul de tenis Ronald Garros a fost difuzat in acest format. In prezent, canalul High TV 3D, primul canal linear cu continut 3D din Romania, ofera un spectru larg de continut ce include moda, fitness, stiri mondene, documentare despre celebritati & calatorii si altele.

 

Unde a ajuns tehnologia

Televizoarele de astazi sunt si mai destepte. Pe langa faptul ca te bucuri de imagini perfecte in 2D si 3D pe un ecran LED cu contrast inalt, acestea pot reda videoclipuri la cerere de pe Internet si te ajuta sa vorbesti cu prietenii tai gratis prin Skype chiar de pe canapeaua ta. In plus. Poti controla cu usurinta functii, cum ar fi pornirea / oprirea televizorului, a schimba canalele, accesul la aplicatii si navigarea pe web, folosind simple comenzi vocale si miscari.

Camerele cu tehnologie de recunoastere a fetei iti permit sa te conectezi la Facebook, Twitter ori Skype, fara a fi nevoie sa introduci ID-ul sau parola. Preturile televizoarelor de top depasesc 10.000 RON.

 

Ce urmeaza?

Televizoarele vor intelege ce vrei sa vezi, vor intelege tot mai bine gesturile si vocile. Calculatorul desktop va fi inlocuit de televizor, deoarece acum ambele pot face aproximativ acelasi lucru. In curand vom putea citi carti la televizor sau vom putea juca jocuri avansate.

 

Vrei sa afli care sunt cele mai noi inventii din tehnologie, cele mai cool domenii ale viitorului si ideile cu care star-uri din stiinta te inspira sa schimbi lumea de maine? Exploreaza www.techschool.ro

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Medicul viitorului, un prototip construit de un elev roman in programul educational Tech School
Medicul viitorului, un prototip construit de un elev roman in programul educational Tech School

Chirurgia robotica este unul dintre domeniile de viitor ale tehnologiei cu impact in lume in lume – in tara noastra s-au efectuat pana in prezent peste 600 de operatii ce utilizeaza aceasta tehnologie.

Cele 7 planete locuibile, descoperite pana acum. Istoria cautarii
Cele 7 planete locuibile, descoperite pana acum. Istoria cautarii "fratelui geaman" al Terrei

Cercetatorii au intocmit in urma cu un an Catalogul Exoplanetelor Locuibile, care cuprindea intial numai 2 corpuri ceresti. Acum acesta include 7 planete, mult mai mult decat sperau specialistii sa descopere in doar un an.

De o joaca in nisip la o inventie geniala. Cum a aparut codul de bare pe o plaja din Florida
De o joaca in nisip la o inventie geniala. Cum a aparut codul de bare pe o plaja din Florida

Esti intr-o biblioteca, iei o carte din raft si te indrepti spre casa sa o cumperi. Sau esti intr-un hipermarket, cu doi litri de lapte, un suc, o rola de cascaval si 4 kilograme de piept de pui in carucior, asteptand sa le platesti.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Varianta candidatului comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pusă sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.