Cele 7 planete locuibile, descoperite pana acum. Istoria cautarii "fratelui geaman" al Terrei
Cercetatorii au intocmit in urma cu un an Catalogul Exoplanetelor Locuibile, care cuprindea intial numai 2 corpuri ceresti. Acum acesta include 7 planete, mult mai mult decat sperau specialistii sa descopere in doar un an.
Desi au fost de la bun inceput optimisti in proiectul lor, cercetatorii de la Universitatea din Puerto Rico, autorii acestui catalog inedit, credeau ca vor adauga cel mult 2 planete in urmatorul an.
Insa acum numarul acestora a crescut la 7, datorita tehnologiei tot mai avansate de cautare si identificare a exoplanetelor.
Abel Mendez, seful proiectului de la Planetary Habitability Laboratory din Arecibo, declara ca astronomii anunta aproape lunar noi descoperiri de acest fel. Catalogul ii va ajuta pe cei interesati sa se documenteze si sa tina o evidenta a potentialelor lumi extraterestre.
Exoplanetele sunt planete aflate in afara sistemului nostru solar, dar acest catalog le include numai pe cele care au sanse mari sa gazduiasca viata.
Ele sunt identificate cu ajutorul telescopului spatial Kepler si a HARPS (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher), care se afla in Chile.
Pana acum, astronomii au gasit 80 de exoplanete similare cu Terra din punct de vedere al marimii, dar numai cateva se afla la distanta ideala de steaua lor, pentru ca aici sa existe apa in stare lichida.
In scurt timp, alte 27 de planete ar putea fi adaugate in catalog. Specialistii atrag insa atentia ca datele pe care le avem sunt limitate, astfel incat nu exista certitudinea ca respectivele planete chiar sunt locuibile.
Primele exoplanete din catalog au fost Gliese 581d si HD 85512b. Ulterior au fost incluse, in ordine cronologica: Kepler 22b, Gliese 667Cc, Gliese 581g, Gliese 163c si HD 40307g.
Toate acestea sunt clasificate drept “super-Terre”, adica sunt mult mai mari decat Pamantul. Pana acum nu a fost identificat un potential “geaman” al planetei noastre, insa cautarile continua.
“Un “frate” al Pamantului sau o Luna locuibila ar fi marile descoperiri”, declara cercetatorii.
Datele incluse in Catalogul Exoplanetelor Locuibile vin de la Arhiva NASA a Exoplanetelor si de la Extrasolar Planet Encyclopedia, insa de multe ori informatiile sunt adaugate de echipele de astronomi de indata ce fac anuntul public al noilor descoperiri.
Primele explonate au fost descoperite in 1992 de catre Observatorul Astronomic Arecibo. Acestea orbitau in jurul unui pulsar, fiind lumi extreme, pe care nu ar fi putut exista viata.
In 1995 a fost observata planeta 51 Pegasi b, aflata in apropierea unei stele asemanatoare cu Soarele nostru.
In prezent, astronomii au identificat 900 de exoplanete, altele 2.500 asteptand sa fie confirmate, dupa mai multe studii minutioase. Viata, asa cum o stim noi, ar putea exista doar pe cateva dintre acestea.
In imaginea de mai jos un grafician si-a imaginat cum ar arata un apus pe fiecare din cele 7 explonatele locuibile. Imaginile difera destul de mult, in functie de marimea, culoarea si stralucirea stelei in jurul careia orbiteaza fiecare.
Astfel, apusul cel mai asemanator cu Terra este cel de pe planeta Kepler 22b. In cazul planetelor Gliese 667Cc si Gliese 581d, apusul este mai rosiatic, pentru ca acestea orbiteaza o stea numita “pitica rosie”. Apusul de pe HD 85512b este cel mai luminos, pentru ca si steaua ei este cea mai stralucitoare.