Cum l-au ajutat inventiile lui Jules Verne pe un savant roman sa construiasca o racheta

jules verne - tech school

Daca v-ati imaginat ca Jules Verne scria doar romane si povestiri, va inselati. Verne este unul dintre oamenii care au schimbat istoria cu inventiile lor.

Aventurile povestite de scriitorul francez Jules Verne in secolul al XIX-lea, fascineaza cititorii din fiecare colt al lumii. Multi critici literari il considera initiatorul literaturii SF.

In operele lui stiintifico-fantastice in care ne vobeste despre viitor, spatiu, aer si calatoriile in adancurile marilor, Verne ne-a descris cateva idei revolutionare, care au devenit intre timp realitate.

 

Inventiile lui Jules Verne

Citește și
techschool istoria internetului - 1
Istoria Internetului: De la prima conectare la mereu conectati
AVERTISMENT de 1 Decembrie: „România nu mai este stat de drept. Dacă ar fi arătat în 2004-2007 așa cum arată azi, nu ar fi fost primită în UE”, susține un decan din Universitatea București

Buletinul de stiri televizat a fost descris ca o alternativa a ziarelor, intr-un articol scris in 1889, numit ”In anul 2889”: ”In loc sa fie tiparita, Cronica zilei va fi spusa in fiecare dimineata abonatilor, care, de la conversatiile cu reporterii sau oamenii de stiinta, vor auzi stirile zilei

Primul buletin de stiri s-a auzit abia in 1920, cu aproape 30 de ani dupa ce si l-a imaginat Verne.

CBS News ne spune ca a mai trebuit sa asteptam inca 24 de ani pana sa auzim in fiecare zi stirile la televizor, iar in 1974 deja milioane de oameni au putut vedea cum presedintele Richard Nixon si-a dat demisia in direct. 

In aceeasi carte, ”In anul 2889”, Verne ne-a spus despre un ”fototelefon”, predecesorul videoconferintelor de astazi.„Fototelefonul” permitea transmisia de imagini prin oglinzi conectate cu fire intre ele. Potrivit site-urilor de specialitate, ideea lui Verne despre videoconferinte a fost prima gandita si scrisa. 

Subiectul favorit al lui Jules Verne era vehiculul, dar a mai scris si despre arme care nu existau inca pe vremea aceea. De exemplu, in „20 000 de leghe sub mari”, ne decrie o arma care iti furnizeaza o cantitate mare de electricitate, foarte mult asemanatoare cu Taser-ul de astazi.

Despre dispozitiv, Verne a scris: „Bilele propulsate de aces pistol nu sunt unele obisnuite, sunt mici carcase din sticla. Aceste carcase din sticla sunt acoperite cu un strat de fier” - in secolul 18 acele dispozitive depozitau electricitate statica - „in care electricitatea este fortata la o tensiune foarte mare. De la cel mai usor soc sunt descarcate, si anumalul, cat de puternic ar fi, cade mort”.

 

Jules Verne l-a influentat pe Hermann Oberth, sasul din Ardeal considerat parintele zborurilor spatiale 

Hermann Oberth, un roman care a revolutionat istoria aeronauticii si a spatiului, a construit la varsta de 14-15 ani o racheta, inspirat de Verne. Citea cu sete cartile scriitorului francez, pe care i le-a recomandat mama lui, Valerie. Fara contributiile lui Hermann Oberth in domeniul zborurilor spatiale, americanii n-ar fi putut ajunge pe Luna.

Oberth s-a remarcat inca de mic. La 6 ani avea un carnetel de inventii in care figura o prima schita pentru o moara de apa capabila sa produca energie. Urmeaza o „masinarie de fulgere” , in esenta o instalatie care ar fi trebuit sa stranga energia fulgerelor in timpul furtunii si sa o foloseasca atunci cand nu ploua. 

Valerie i-a dat cartea micului Oberth cartea care i-a influentat cel mai mult cariera: „Dela Pamant la Luna” de Jules Verne. Baiatul a citit-o pana a invatat-o pe de rost si s-a apucat chiar sa verifice daca cifrele prezentate de Verne sunt reale sau nu. Unele erau corecte, altele insa nu.

La 13 ani, Oberth isi da seama ca Barbicane si echipa acestuia ar fi trebuit sa suporte, la lansare, de 47.000 de ori acceleratia gravitationala in turnul gigantic deschis de Jules Verne. Iar asa ceva nu era posibil „Ar fi turtiti ca niste placinte. Un tun nu e potrivit pentru zborul in spatiu. Trebuie realizat cu o racheta”, spune micul Hermann.

Practic, cariera lui de cercetator a inceput aici. Copilul a dorit intai sa verifice principiul de baza a functionarii rachetelor, adica fix principiul actiunii si reactiunii care ii apartine lui Isaac Newton. Prin urmare, s-a suit intr-o barca plina de bolovani pe care i-a aruncat pe rand in apa. El si-a dat seama ca de fiecare data cand trantea cate un pietroi, barca se misca pe aceeasi directie ca piatra, insa in sens opus.

Copilul si-a dorit ulterior sa afle ce forta gravitationala poate suporta organismul uman. A facut calcule serioase, sarind in apa de pe o trambulina. In felul acesta a reusit sa scrie ecuatia de baza a functionarii rachetelor la varsta de 15 ani.


Iata ca si copiii pot avea idei geniale, care sa schimbe lumea. Daca vrei sa afli ce proiecte au micii savanti din tara noastra, intra pe www.techschool.ro. 

Aici gasesti si cele mai noi inventii din tehnologie, cele mai cool domenii ale viitorului si ideile cu care star-uri din stiinta te inspira sa schimbi lumea de maine.

Exploreaza www.techschool.ro

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ce lovitură! Dublu câștigător de UEFA Champions League, aproape să antreneze în România
NEWS ALERT Ce lovitură! Dublu câștigător de UEFA Champions League, aproape să antreneze în România
Citește și...
Cand a aparut si cat a costat primul televizor din lume
Cand a aparut si cat a costat primul televizor din lume

Varianta moderna a "globului de cristal" in care poate fi privita lumea, televizorul fascineaza omenirea de aproape o suta de ani. Citeste despre istoria televizorului: de la catodic, la digital.

Istoria Internetului: De la prima conectare la mereu conectati
Istoria Internetului: De la prima conectare la mereu conectati

Multi dintre noi considera ca Internetul este cea mai importanta inventie a omenirii.

Ai idee cum arata viitorul? TechSchool deschide calea celor mai indraznete proiecte tehnologice
Ai idee cum arata viitorul? TechSchool deschide calea celor mai indraznete proiecte tehnologice

Noile tehnologii revolutionare nu se inventeaza intr-o secunda. Dar sunt puse in miscare cu viteza ideii. Iar de la idee la un proiect care poate schimba lumea e doar un pas.

Recomandări
VIDEO. Cine e tânăra care a condus un transportor blindat Piranha 5 la parada militară din Capitală, sub ochii lui Iohannis
VIDEO. Cine e tânăra care a condus un transportor blindat Piranha 5 la parada militară din Capitală, sub ochii lui Iohannis

La parada națională militară care a avut loc în București, de 1 Decembrie, au defilat nu numai bărbați, ci și femei, care servesc patria cu mândrie și au un rol foarte important în apărarea țării.

Cei doi tineri arhitecți care fac proiectul României viitoare. Bogdan Zaha e în Londra, Claudiu Ionescu, la Iași
Cei doi tineri arhitecți care fac proiectul României viitoare. Bogdan Zaha e în Londra, Claudiu Ionescu, la Iași

Construiesc arhitectura viitorului într-o țară în care haosul imobiliar a fost subiect de discuții interminabile.

Parada de Ziua Națională, văzută dintr-un blindat al Armatei Române. Momentul trecerii pe sub Arcul de Triumf VIDEO
Parada de Ziua Națională, văzută dintr-un blindat al Armatei Române. Momentul trecerii pe sub Arcul de Triumf VIDEO

Ministerul Apărării Naționale a postat imagini inedite de la parada de Ziua Națională a României, care a avut loc vineri, de 1 Decembrie, la Arcul de Triumf din București. Defilarea a fost prezentată și din perspectiva filmată dintr-un blindat.