Adevaratii inventatori. 15 idei revolutionare care NU au plecat de la oamenii de stiinta
O multitudine de masinarii care permit oamenilor sa vorbeasca intre ei, camerele de filmat care te urmaresc zilnic si playerele portabile pe care le iei cu tine. Suna cunoscut?
Sigur ca da, pentru ca fac parte din viata de zi cu zi, insa aceste gadget-uri si tehnologia din prezent a fost imaginata de scriitori cartilor SF acum zeci sau sute de ani.
Autori precum Isaac Asimov, HG Wells si George Orwell au inspirat viitoarele generatii de inventatori. Multumita tehnologiei rapid-dezvoltate, povestea de ieri a devenit stirea de azi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
NAVELE SPATIALE
Jules Verne a facut istorie cu romanul sau din 1865 From The Earth To the Moon, una din primele exemple de SF modern.
Anticiparea autorului a fost surprinzator de precisa desi a fost scrisa cu 100 de ani inainte ca acel “mic pas” al omului sa devina realitate.
SATELITII
Arthur C. Clarke, legendarul autor de science-fiction a spus ca nu poti face diferenta intre tehnologie avansata si magie.
Imagineaza-ti un om cu puterea de a vorbi cu toata lumea in acelasi timp -magie… sau sateliti de comunicare?
Cu 10 ani inainte de aparitia satelitilor, Clarke a scris despre acest fenomen in opera sa Wireless World.
SUBMARINUL
Cand cartea lui Jules Verne 20.000 Leagues under the Sea a fost publicata in 1870, tehnologia submarinelor exista de cel putin 100 de ani.
Submarinele erau folosite cu succes mai mult sau mai putin in timpul razboiului civil, insa inventatorii n-au reusit sa-si dea seama cum sa-l automatizeze si se bazau pe forta bruta a pasagerilor.
Nautilus, submarinul lui Verne a fost inspirat si in multe privinte descrie submarinul balistic modern cu un sistem de propulsare independent.
Asta nu-i tot ce-a prezis Verne: sistemul portabil de scufundare a capitanului Nemo s-a materializat in prezent.
INVIZIBILITATEA
Romaul lui H.G Wells din 1893, The Invisible Man a fost una din primele povesti SF in care se vorbeste despre invizibilitate.
In viata reala, avem avioane camuflate – invizibile pentru radar – si material textil ce poate sa altereze spectrul luminos din jurul ei -este invizibil pentru ochiul liber.
Din cauza faptului ca e implicata armata in acest domeniu, nu se stie mai mult despre proprietatile acestui material. Insa sunt zvonuri care sugereaza ca ar exista tancuri invizibile.
MASINILE ZBURATOARE
Masina zburatoare este un alt exemplu de SF. De la James Bond pana la The Jetsons, mitul a zburat prin toate partile. Acum visul este realitate.
Terrifugia Transition Rodable Aircraft va fi prima masina zburatoare comerciala.
Pretul: 279 de mii de dolari.
EXTRATERESTRII
Ideea “pluralismului cosmic” a existat de secole. Conceptul de extraterestru a fost popularizata in anul 1898, in romanul The War of the Worlds al lui H.G Wells.
Romanul descrie o perioada apocaliptica, desi, la sfarsit Martienii sunt omorati de o bacterie de pe Pamant.
In prezent, astronomii asteapta semne din partea celorlalte civilizatii, iar NASA planuieste misiuni pe Marte.
Mai mult, cercetatorii de la NASA au in vedere precautiile necesare pentru a nu permite microbilor extraterestrii sa ajunga pe Pamant.
TELEFOANELE MOBILE SI BLUETOOTH
“Kirk catre Enterprise, raspunde Enterprise” – stai un pic, nu vorbeste cumva la un aparat Bluetooth? Cu siguranta!
Aparatele de comunicarea din Star Trek opereaza la fel ca telefoanele mobile din prezent, doar ca cei din Star Trek aveau roaming la nivel intergalactic.
PISTOALELE LASER
Pistol sonic, dezintegratorul si multe alte tipuri de arme pe baza de laser sunt doar fragmente din carti SF.
Dezintegratorul a fost folosit de Martienii din War of the Worlds si de personajele din Caves of Steel al lui Isaac Asimov.
In prezent, laserele militare au capacitatea de a dobora rachetele.
Armele sonice, non-letale, precum aparatele acustice de raza mare vor fi folosite de soldatii care protejeaza Jocurile Olimpice din Londra.
ROBOTII
Cartea lui Karel Capek din 1920 Rossum’s Universal Robots a introdus ideea de oameni artificiali sau androizi si a popularizat termenul de “robot”.
Deja exista mai multe variante de robot in prezent, de la Roomba care iti aspira covorul la urmatoarea generatia de aeronave militare operate de roboti, precum Taranis conceput de BAE.
Unul din robotii care se apropie de oameni este ASIMO, numele este un omagiu al legendarului Isaac Asimov, care a teoretizat Cele Trei Legi Ale Roboticii.
CALATORIA SPATIALA
Turismul spatial este un exemplu excelent a materializarii idelilor din cartile science-fiction. Calatoria in spatiu a fost prezentat in filmul din 1968 2001: A space Odyssey, precum si in alte povesti mai putin cunoscute.
Pasagerii pot plati pentru a calatori la Statia Spatiala Internationala.
Un numar tot mai mare de compani private se ocupa de rezervari pentru zboruri sub-orbitale si orbiale.
Pe termen lung se planuieste construirea hotelurilor in spatiu si vizitele pe luna.
APOCALIPSA ASTEROIZILOR
In urma cu cativa ani nimeni nu-si facea griji de asteroizi. Sigur, un mare asteroid a omorat dinozaurii, dar asta a fost acum milioane de ani, iar Armageddon si Deep Impact sunt doar filme sf, nu? Posibil sa nu.
NASA vorbeste in prezent foarte serios despre o amenintare a “obiectelor ce se apropie de Pamant”.
Nasa se ocupa de compilarea datelor despre asteroizii periculosi.
Cateva observatoare sunt specializate in urmarirea asteroizilor care se apropie de Pamant.
Pana acum, NASA a numarat 5000 de asteroizi care pot insemna sfarsitul vietii pe Pamant.
COPII NASCUTI ARTIFICIAL SI INGINERIE GENETICA
Aldous Huxley a scris romanul sf Brave New World in 1932 cu aer profetic.
Acesta a prezis, in multe feluri, cum va evolua lumea.
Huxley a nimerit-o la fix: copii conceputi in laborator, clonarea, manipularea genetica.
Mai mult, Aldous a prezis o societate de consum si un drog numit soma – care seamana foarte mult cu medicamentele anti-depresive din prezent.
TABLETELE CU TOUCHSCREEN
iPad, e-reader, telefonul cu touchscreen nu se afla numai in carti, ci si in viata de zi cu zi.
La sfarsitul anului 1960, membrii navei Entership folosea un PADD (Personal Acces Display Device) pentru a-si lua computerele cu el.
The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (ghidul folosit in carte) seamana foarte mult cu iPad-ul, doar ca in varianta cu Wi-Fi la nivel de galaxie.
Mai tineti minte cum dadea din maini Tom Cruise in Minority Report? Este doar un alt exemplu despre cum fantezia a anticipat cel mai popular gadged din prezent.
MONITORIZAREA
Desi n-a fost scris ca o poveste SF, multe elemente din romanul distopiei al lui George Orwell 1984 (publicat in 1949) are un caracter profetic.
Big Brother chiar te priveste.
Anul 2009 a fost momentul cand Anglia a introdus o camera la fiecare 14 englezi.
Cookie-urile de pe internet pot fi folosite pentru a stoca informatiile tale despre obiceiurile tale online – cu sau fara acordul sau cunostinta ta.
1984 anticipeaza si limbajul politic – guvernul munceste din greu sa te asigure ca “razboiul este pace, libertatea este sclavie si ignoranta inseamna putere”
Vrei sa afli care sunt cele mai noi inventii din tehnologie, cele mai cool domenii ale viitorului si ideile cu care star-uri din stiinta te inspira sa schimbi lumea de maine? Exploreaza www.techschool.ro