Sugestii de la localnici pentru 7 zile de vis în Țara Făgărașului, Destinația Anului 2020 în România
O uimitoare diversitate de comori turistice concentrată pe o rază de câteva zeci de kilometri te cheamă să le descoperi, încărcându-te cu energie.
Munți falnici, ape limpezi, coline idilice mărginite de Olt, natură sălbatică dar și locuri încărcate de istorie sau spiritualitate.
Am cerut sfaturi localnicilor pentru a-ți face excursia cât mai plină și în același timp mai ușoară. Iată ce ne-au spus:
1. Evită graba și stresul. Sosirea și plecarea pot fi și ele zile de vacanță la fel de memorabile. Zilele de vacanță sunt întotdeauna prea puține, așa că ar fi ideal să nu “sacrifici” prima și ultima zi pe drum, ci asigură-te că fac și ele tot parte din vacanță. Maximizează-le contribuția la relaxare și reîncărcare. Dacă te afli pe partea cealaltă a Carpaților, folosește ziua venirii și a plecării pentru a savura experiență traversării Carpaților. Pleacă de dimineață și alege rute diferite pentru venire și plecare, de exemplu vino pe Valea Prahovei și întoarce-te pe Transfăgărășan. Dacă poți, evită weekendurile. Savurează locurile frumoase, plănuiește-ți opriri de 1-2 ore, abate-te din drum. Vei ajunge seara, ca după o excursie de o zi, încărcat cu energia munților și a locurilor spectaculoase de pe drum.
2. A doua zi, după ce ai ajuns, nu porni direct în explorare, mai bine caută să te liniștești. Nu pleca prea departe, eventual întreabă gazda de locurile interesante din apropiere. Întotdeauna exista un râu, un traseu, un deal cu peisaj minunat chiar în zonă. Sau pur și simplu relaxează-te acolo unde ești, respiră aerul curat și bucură-te de bunătățile locului. Că veni vorba de gazde, poți găsi o listă aici, pe www.tarafagarasului.com.
3. Pentru celelalte zile fă-ți propria “rețetă” de vizitare, folosind lista de obiective de mai jos. Nu uita, ia-o încet și bucură-te de fiecare clipă.
• Cetatea Făgăraș, o cetate extraordinar de bine conservată și cu un muzeu spectaculos. O cetate înconjurată cu lac de apărare, cu o istorie tumultoasă. Nu rata schimbarea gărzii la ora 12:00. Dacă ești în Făgăraș și ai energie, ai putea să dai o fugă de 50km până la Racoș, unde poți vedea formațiuni geologice spectaculoase amintind de Marele Canion, un lac de smarald și coloanele de bazalt. Iar dacă ajungi în Racoș, te mai poți abate 20km până la Rupea, unde vechea cetate străjuiește orașul de pe un deal înalt, oferind priveliști magnifice.
• Ai putea face o drumeție ușoară până în golul alpin al Munților Făgăraș, pe Valea Sâmbetei. Pune “Cabana Valea Sâmbetei” pe Google Maps sau Waze și mergi până când vezi că drumul devine prea accidentat. Parchează undeva și continuă 1h30-1h40 până la cabana Valea Sâmbetei. Nu uita să-ți iei apă și pachețel de mâncare cu tine. Bucură-te de priveliște uimitoare din golul alpin al Munților Făgăraș. De aici, muntomanii urcă pe creasta Făgărașilor, cel mai lung traseu de creastă din Europa, ajungând la vârfurile Moldoveanu, Vistea Mare și Negoiu, cele mai înalte 3 ale Carpaților.
• Ai putea petrece o zi vizitând Mănăstirile Ortodoxe de la poalele Munților Făgăraș. Construite de românii Țării Făgărașului, distruse de trupele Mariei Tereza în sec XVIII apoi reconstruite în sec XX, mănăstirile Țării Făgărașului sunt un simbol al rezistenței românilor în fața agresiunilor religioase și ideologice. De neratat este Mănăstirea Sâmbăta, ctitorie brâncovenească, reconstruită de regele Mihai și unde a fost stareț Părintele Arsenie Boca. Pe lângă locul absolut încântător, amenajat cu multă dedicare de călugări și credincioși, Mănăstirea Sâmbăta are un muzeu unic de icoane pe sticlă și cărți vechi.
• O altă mănăstire importantă este Șinca Veche, construită pe locul unei mănăstiri rupestre în care se spune că se rugau țăranii români rămași fără biserici, atunci când trupele habsburgice le-au distrus. Legenda locului merge în perioade și mai vechi, chiar pre-romane, motiv pentru care i se mai spune “Templul Ursitelor”.
• Sașii au un loc aparte în istoria României, iar prezența lor în Nordul Țării Făgărașului a lăsat urme trainice. Vizitează Muzeul Bruckental din Avrig, Ansamblul fostei mănăstiri cisterciene din Carta, bisericile fortificate din Bruiu, Cincu, Cincșor. Vei descoperi o cultură care a creat o moștenire extraordinară, trainică, și vei admira oamenii pasionați de prezervarea acestei moșteniri.
• Nu rata satele românești de pe marginea Oltului, cum este Rucăr-Făgăraș, pentru panorama extraordinară pe care o oferă. De pe dealurile care se ridică pe malul nordic al Oltului se poate admira întregul fierăstrău al Munților Făgăraș, ca și toată depresiunea Țării Făgărașului, aflată între munți și Olt. Sunt locuri de drumeție sau ciclism cu priveliști de o frumusețe rară, locuri nepoluate, în care diversitatea florei și faunei este extraordinară și unde te poți încărca cu toată energia pământului.
• Țara Făgărașului are o faună extrem de bogată, de la marii prădători la cerbi sau păsări din cele mai diverse. Întreabă de observatoarele de faună din zonă... o să ai parte de întâlniri cu adevărat memorabile. Iar dacă ești atras de pescuitul sportiv, vei găsi la tot pasul râuri de munte cu ape limpezi, pline de păstrăvi, dar și lacuri lângă Olt, sau chiar Oltul în sine, unde au fost confirmate capturile de crap, somn și știucă de dimensiuni legendare.
• Tradițiile și meșteșugurile oamenilor găsesc în Țara Făgărașului oameni pasionați care le fac să dăinuie. Dintre toate, poate cea mai spectaculoasă este tradiția creșterii cailor lipițani la Herghelia Sâmbăta de Jos. Dar vei găsi mult mai multe: cuptoare de pâine, mori tradiționale, ateliere de croitorie sau stâne unde cașul, telemeaua și urda sunt la superlativ. Toți sunt bucuroși de oaspeți deși nu caută neapărat să “targeteze” turiștii, astfel că nu sunt întotdeauna ușor de găsit. Întreabă gazda pentru recomandări în zonă.
• Nu este o listă exhaustivă. Sunt atât de multe alte lucruri de făcut! Vezi Castelul de Lut Valea Zânelor din Porumbacu de Sus, fă mișcare la Aventura Parc Drăguș, vizitează faimoasele păstrăvării cum este Albota sau mergi cu kaiakul pe Olt în Rucăr-Făgăraș, bucură-te de o zi cu soare la ștrandurile din Făgăraș, Victoria sau Perșani, fă-ți timp de delicii Haute-Cuisine la Casa Terra în Făgăraș etc. etc. Mai multe informații pentru cazări și atracții puteți găsi pe www.tarafagarasului.com.