Vremea se răcoreşte în toată ţara în următoarele zile. Din 6 aprilie, temperaturi peste cele specifice perioadei

primavara
Shutterstock

Vremea se răcoreşte în următoarele două zile în toată ţara, temperaturile maxime urmând să scadă chiar şi până la 13 grade în Maramureş, însă după data de 7 aprilie vremea va deveni, din nou, deosebit de caldă pentru perioada din calendar.

Potrivit prognozei pentru următoarele două săptămâni, publicate luni de Adminstraţia Naţională de Meteorologie, în Banat, Crişana, Transilvania şi Maramureş va ploua pe arii relativ extinse la începutul intervalului. Pe de altă parte, în Moldova, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia regimul pluviometric va fi deficitar.

În Banat, în data de 2 aprilie, valorile termice diurne, în scădere accentuată faţă de zilele anterioare, vor fi apropiate de normele perioadei, respectiv 15-17 grade. Apoi vremea va fi în încălzire treptată, astfel că în perioada 3-6 aprilie maximele temperaturii aerului vor fi, în medie, de 20-24 de grade, iar între 7 şi 10 aprilie vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru prima decadă a acestei luni, cu valori de 25-28 de grade. O răcorire a vremii este estimată pentru ultimele zile ale intervalului de referinţă.

Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăţi a lunii aprilie, urmând a se înregistra valori în general de 9-13 grade, mai scăzute (6-7 grade) în noaptea de 2/3 aprilie.

Va ploua pe arii relativ extinse la începutul intervalului şi, cu probabilitate mare, şi după data de 10 aprilie, iar în celelalte zile doar izolat vor fi averse slabe.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

În Crişana, în data de 2 aprilie, valorile termice diurne, în scădere accentuată faţă de zilele precedente, vor fi apropiate de normele perioadei, respectiv 14-16 grade. Apoi vremea va fi în încălzire treptată, astfel că în perioada 3-6 aprilie maximele temperaturii aerului vor fi, în medie, de 19-23 de grade, iar între 7 şi 10 aprilie vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru prima decadă a acestei luni, cu valori de 24-27 de grade. O răcorire a vremii este estimată pentru ultimele zile ale intervalului de referinţă.

Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăţi a lunii aprilie, urmând a se înregistra valori în general de 9...13 grade, mai scăzute (5...7 grade) în noaptea de 2/3 aprilie.

Va ploua pe arii relativ extinse la începutul intervalului şi, cu probabilitate mare, şi după data de 10 aprilie, iar în celelalte zile doar pe arii restrânse vor fi averse slabe.

În Transilvania, între 2 şi 4 aprilie, valorile termice diurne vor fi, de asemenea, în scădere accentuată faţă de zilele anterioare şi se vor situa în jurul celor normale în această perioadă din an, cu maxime de 13-17 grade, mediat regional. Apoi vremea va fi în încălzire treptată, astfel că între 7 şi 10 aprilie valorile de temperatură vor deveni mult mai ridicate decât cele specifice primei decade a acestei luni, în medie între 23 şi 26 de grade. O răcorire a vremii este estimată pentru ultimele zile ale intervalului de referinţă.

Temperaturile minime se vor situa în general peste cele specifice primei jumătăţi a lunii aprilie, urmând a se înregistra în medie valori de 5-9 grade, local mai scăzute în primele nopţi când în estul regiunii vor coborî spre 1 grad. În primele zile, va ploua local şi temporar, iar probabilitatea pentru ploi mai frecvente va creşte din nou după data de 10 aprilie. În restul intervalului, doar izolat vor fi averse slabe.

În Maramureş, în data de 2 aprilie, valorile termice diurne, în scădere accentuată, vor caracteriza o vreme răcoroasă, cu maxime de 10-13 grade. Apoi vremea va fi în încălzire treptată; în perioada 3-6 aprilie temperaturile maxime vor fi apropiate de normele perioadei, respectiv 16-19 grade, iar între 7 şi 10 aprilie vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru prima decadă a acestei luni, cu valori de 24-26 de grade, mediat regional. O răcorire a vremii este estimată pentru ultimele zile ale intervalului de referinţă.

Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăţi a lunii aprilie, urmând a se înregistra valori în general de 8...11 grade, mai scăzute (5-7 grade) în primele nopţi. În primele zile, temporar va ploua, local moderat cantitativ, iar probabilitatea pentru ploi mai frecvente va creşte din nou după data de 10 aprilie. În restul intervalului, doar izolat vor fi averse slabe.

În Moldova, din data de 2 aprilie, vremea se va răci comparativ cu intervalul anterior, totuşi valorile termice se vor situa uşor peste normele perioadei până în 5 aprilie, cu maxime de 19-23 de grade, mediat regional. Apoi vremea va deveni deosebit de caldă pentru prima decadă a acestei luni, astfel că între 6 şi 10 aprilie se vor atinge valori în medie de 23-26 de grade. O uşoară răcorire va fi posibilă spre finalul celei de-a doua săptămâni.

Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăţi a lunii aprilie, astfel că se vor înregistra în general între 6 şi 11 grade. Regimul pluviometric va fi deficitar în mare parte a intervalului, ploi slabe urmând a se semnala pe suprafeţe restrânse, îndeosebi în nordul regiunii. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente va creşte doar în ultimele zile ale perioadei de referinţă.

În Dobrogea, vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal în prima jumătate a lunii aprilie în cea mai mare parte a intervalului, cu maxime ale temperaturii aerului de 20-23 de grade, local mai ridicate (până la 25-26 de grade) în zilele de 2 şi 6 aprilie în vestul regiunii, dar şi cu perioade în care pe litoral va fi mai răcoare (cu valori după-amiaza de 17-20 de grade).

Temperaturile minime se vor situa peste normele climatologice, astfel că se vor înregistra în general între 8 şi 12 grade. Regimul pluviometric va fi deficitar în mare parte a intervalului, ploi slabe, de scurtă durată urmând a se semnala izolat. Probabilitatea pentru ploi locale va creşte doar în ultimele zile ale intervalului de referinţă.

În Muntenia, din data de 2 aprilie, vremea se va răcori comparativ cu intervalul anterior, totuşi valorile termice se vor situa uşor peste normele perioadei până în 5 aprilie, cu maxime de 20-24 de grade, mediat regional. Apoi, vremea va deveni deosebit de caldă pentru prima decadă a lunii aprilie, astfel că între 6 şi 10 aprilie, în orele după-amiezelor, se vor atinge valori în medie de 24-27 de grade, iar o uşoară răcorire va fi posibilă spre finalul celei de-a doua săptămâni.

Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăţi a lunii aprilie, astfel că se vor înregistra valori în general de 7-12 grade. Regimul pluviometric va fi deficitar, ploi slabe, de scurtă durată urmând a se semnala pe suprafeţe mici. Probabilitatea pentru ploi locale va creşte doar în ultimele zile ale intervalului de referinţă.

În Oltenia, din data de 2 aprilie, vremea se va răcori comparativ cu intervalul anterior, totuşi valorile termice se vor situa uşor peste normele perioadei până în 5 aprilie, cu maxime de 19-23 de grade, mediat regional. Apoi, vremea va deveni deosebit de caldă pentru prima decadă a lunii aprilie, astfel că între 6 şi 10 aprilie, în orele după-amiezilor, se vor atinge valori în medie de 25-27 de grade, iar o uşoară răcorire va fi posibilă din nou spre finalul celei de-a doua săptămâni.

Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăţi a lunii aprilie, astfel că se înregistra valori în general de 6-12 grade. Deficitul pluviometric va fi accentuat în majoritatea zilelor din interval, şansele de ploaie fiind foarte reduse, doar la finalul perioadei de referinţă probabilitatea pentru ploi locale fiind în creştere.

La munte, din data de 2 aprilie, vremea se va răci, astfel că până în 6 aprilie valorile termice se vor situa în jurul normelor perioadei la înălţimi mari, cu maxime de 3-10 grade şi minime de miunus 2 - plus 3 grade, dar vor fi mai ridicate decât mediile climatologice la altitudini de sub 1.200 m (ziua 10-16 grade şi noaptea 2-7 grade). Între 7 şi 10 aprilie, vremea va deveni mult mai caldă decât în mod obişnuit, cu temperaturi maxime de 10-20 de grade şi minime de 2-10 grade.

O scădere a temperaturilor este estimată pentru ultimele zile din interval. Până în data de 4 aprilie, vor fi precipitaţii temporare (pe alocuri moderate cantitativ), mixte la altitudini mari şi sub formă de ploaie în restul zonei montane. Probabilitatea pentru precipitaţii va creşte din nou după data de 10 aprilie

Estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 1 - 14 aprilie este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor, precizează ANM.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Vremea azi, 14 noiembrie. Va fi o zi mohorâtă, cu ploi și ceață în mai multe regiuni
Vremea azi, 14 noiembrie. Va fi o zi mohorâtă, cu ploi și ceață în mai multe regiuni

Joi avem încă o zi mohorâtă. În Oltenia, în Muntenia și în Dobrogea o să plouă. În celelalte regiuni, pe spații foarte mici, apar precipitații sub toate formele.

Vremea azi, 13 noiembrie. Vor fi temperaturi scăzute pentru această perioadă și ploi în unele zone
Vremea azi, 13 noiembrie. Vor fi temperaturi scăzute pentru această perioadă și ploi în unele zone

Miercuri avem tot vreme rece pentru această perioadă, deși în sudul și în estul țării temperaturile cresc față de marți. Vor fi doar 2 grade în nord-vest și cel mult 11 grade în zona litoralului.  

ANM anunță ceaţă densă, gheţuş şi chiciură în localităţi din mai multe judeţe, miercuri
ANM anunță ceaţă densă, gheţuş şi chiciură în localităţi din mai multe judeţe, miercuri

Meteorologii au emis avertizări nowcasting cod galben de ceaţă, valabile până la ora 9:00, în 14 judeţe, unde vizibilitatea va fi redusă şi pot apărea chiciură şi polei.  

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.