Vremea se răcește în toată țara. Când vor fi precipitațiile mai abundente

vreme calda de toamna

Vremea va intra într-un proces de răcire pe durata acestei săptămâni, la nivelul întregii ţări, însă, spre finalul lunii septembrie, valorile termice vor fi din nou în creştere.

În ceea ce priveşte regimul pluviometric condiţiile de apariţie a ploilor vor apărea din data de 2 octombrie, arată prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul 27 septembrie - 4 octombrie, dată luni publicităţii de Administraţia Naţională de Meteorologie.

În Banat, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme rece, cu abateri termice negative semnificative faţă de mediile multianuale, cu maxime de 14 - 17 grade şi minime de 3 - 8 grade, mediat regional. O creştere de temperatură este de aşteptat pentru perioada 28 - 30 septembrie când regimul termic va deveni apropiat de normal. Pentru cea de-a doua săptămână, estimările indică o probabilitate relativ ridicată de a se înregistra temperaturi în jurul sau uşor mai mici decât cele specifice începutului de octombrie, în special în privinţa valorilor diurne. Probabilitatea mai mare de ploaie este prognozată pentru perioada 2 - 6 octombrie.

În Crişana, intervalul va debuta cu o vreme mult mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă din an, cu maxime de 12 - 16 grade şi minime cuprinse între 2 şi 7 grade, mediat regional. O creştere de temperatură va fi în perioada 28 - 30 septembrie, atunci când regimul termic va deveni apropiat de normal. Pentru cea de-a doua săptămână, estimările arată o probabilitate relativ ridicată de a se înregistra temperaturi în jurul sau uşor mai mici decât cele specifice începutului de octombrie, în special în privinţa valorilor diurne. Probabilitatea mai mare de ploaie este prognozată după data de 29 septembrie şi în special în perioada 2 - 6 octombrie.

În Transilvania, începutul intervalului va fi caracterizat de o vreme rece, cu abateri termice negative semnificative faţă de mediile multianuale, cu maxime de 11 - 16 grade şi minime între 0 şi 5 grade, mediat regional - valori nocturne negative fiind de aşteptat în zonele depresionare, unde se va forma brumă. O creştere de temperatură va fi în perioada 28 - 30 septembrie când regimul termic va deveni apropiat de normal. Pentru cea de-a doua săptămână, estimările indică o probabilitate relativ ridicată de a se înregistra temperaturi în jurul sau uşor mai mici decât cele specifice începutului de octombrie, în special în privinţa valorilor diurne. Probabilitatea mai mare de ploaie este prognozată în jurul datei de 29 septembrie şi pentru perioada 2 - 6 octombrie.

Citește și
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

În Maramureş, intervalul va debuta cu valori termice mult mai scăzute decât cele obişnuite în această perioadă din an, cu maxime de 12 - 15 grade şi minime de 2 - 6 grade, mediat regional. În depresiuni sunt posibile valori nocturne în jurul a zero grade şi condiţii de brumă. O încălzire a vremii este estimată pentru perioada 28 - 30 septembrie, când temperaturile vor deveni apropiate de normal. Pentru cea de-a doua săptămână, estimările indică o probabilitate relativ ridicată de a se înregistra valori în jurul şi chiar uşor mai mici decât cele specifice începutului de octombrie, în special în privinţa valorilor diurne. Probabilitatea mai mare de ploaie este prognozată după data de 29 septembrie, cu precădere în perioada 2 - 6 octombrie.

În Moldova, intervalul de prognoză va debuta cu un regim termic caracterizat de valori mult mai mici decât cele climatologic specifice, astfel că maximele se vor situa în ecartul mediu de 13 - 17 grade, iar minimele între 2 şi 6 grade. După un scurt interval de încălzire, ce se va concretiza în temperaturi în jurul celor normale, va urma o perioada cu variaţii de la o zi la alta, regimul termic menţinându-se totuşi în general apropiat de mediile multianuale. Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată în jurul datei de 29 septembrie şi, din nou, în intervalul 2 - 6 octombrie.

În Dobrogea, intervalul 25 - 27 septembrie va fi caracterizat de o vreme mai rece decât ar fi normal în această perioadă din an, cu maxime de 15 - 18 grade şi minime de 6 - 10 grade, mediat regional. O creştere de temperatură este estimată pentru perioada 28 - 30 septembrie când regimul termic va deveni apropiat şi uşor peste cel normal. Pentru cea de-a doua săptămână, deşi vor fi posibile variaţii de la o zi la alta, estimările indică o probabilitate relativ ridicată de a se înregistra temperaturi în jurul celor specifice începutului de octombrie. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în perioada 29 septembrie - 4 octombrie.

În Muntenia, între 25 şi 27 septembrie, răcirea accentuată a vremii va determina înregistrarea unor valori termice mult mai scăzute decât cele obişnuite pentru această perioadă din an, cu maxime de 14 - 19 grade şi minime de 3 - 8 grade, mediat regional. Valori nocturne în jurul a zero grade sunt posibile la mijlocul săptămânii în zona subcarpatică unde vor fi condiţii de brumă. O creştere de temperatură este estimată pentru zilele de 28 şi 29 septembrie când regimul termic va deveni apropiat de normal şi posibil chiar uşor mai ridicat. Ulterior, sunt de aşteptat variaţii termice de la o zi la alta, totuşi probabilitatea pentru menţinerea temperaturilor într-un ecart mediu apropiat de cel climatologic specific va fi relativ ridicată. Estimările prognostice indică o creştere a probabilităţii pentru ploi locale în perioada 29 septembrie - 4 octombrie.

În Oltenia, perioada 25 - 27 septembrie va fi caracterizată de o vreme mai rece decât ar fi normal în ultima decadă a lunii septembrie, cu maxime de 16 - 19 grade şi minime de 3 - 6 grade, mediat regional, cu valori nocturne în jurul a zero grade posibile la mijlocul săptămânii în zona subcarpatică, unde vor fi condiţii de bruma. O creştere de temperatură este estimată în intervalul 28 - 30 septembrie când regimul termic va deveni apropiat de cel normal. Pentru cea de-a doua săptămână, deşi vor fi posibile variaţii de la o zi la alta, estimările arată o probabilitate relativ ridicată de a se înregistra temperaturi în jurul celor specifice începutului de octombrie. Condiţiile de ploaie vor fi reduse în cea mai mare parte a intervalului de referinţă, totuşi estimările indică o probabilitatea mai ridicată pentru ploi locale în jurul datei de 29 septembrie şi în perioada 3 - 5 octombrie.

La munte, intervalul de referinţă va debuta cu o vreme în răcire, caracterizată de valori de temperatură sub cele normale pentru această perioadă din an, cu maxime, în medie, de 4 - 9 grade şi minime negative în toate masivele montane. Încălzirea vremii din intervalul 28 - 29 septembrie se va concretiza prin temperaturi apropiate de cele climatologic specifice. Ulterior, deşi sunt de aşteptat variaţii termice de la o zi la alta, probabilitatea pentru menţinerea temperaturilor într-un ecart mediu în jurul celui obişnuit la început de octombrie va fi relativ ridicată. Ploi slabe, locale, vor fi la începutul intervalului de referinţă, când, la peste 1.800 de metri altitudine, pot apărea precipitaţii mixte. După aceea, probabilitatea să plouă în majoritatea masivelor va fi mai ridicată în jurul datei de 29 septembrie şi în perioada 2 - 5 octombrie.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Cod roșu de viscol foarte puternic în șapte județe. Regiunile din România deja afectate
Cod roșu de viscol foarte puternic în șapte județe. Regiunile din România deja afectate

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi Cod galben de vreme severă, valabile în peste jumătate din ţară, până sâmbătă seara.

Vremea azi, 22 noiembrie. O zi cu vânt și precipitații sub toate formele. Zona în care stratul de zăpadă va depăși 20 de cm
Vremea azi, 22 noiembrie. O zi cu vânt și precipitații sub toate formele. Zona în care stratul de zăpadă va depăși 20 de cm

Ziua de vineri, 22 noiembrie, aduce vreme închisă, vânt și precipitații sub toate formele, aproape peste tot. Maximele se vor situa între 2 grade în regiunile nordice și 16 grade în sud-estul țării.

Avertizare ANM de vreme severă imediată. Cod galben în județe din Oltenia și Transilvania
Avertizare ANM de vreme severă imediată. Cod galben în județe din Oltenia și Transilvania

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, avertizări nowcasting Cod galben de vânt, valabile în orele următoare în zone din trei judeţe situate în Oltenia şi Transilvania.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.