Vremea de 1 Decembrie. Ploi și ninsori în toată țara, cod portocaliu de viscol in două județe
Vremea va fi închisă în toată ţara în minivacanţa de 1 Decembrie, care debutează joi cu ploi în jumătatea vestică a ţării şi ninsori la munte, urmând ca vineri, de Ziua Naţională, să plouă şi în sud, sud-est şi centru, inclusiv în Capitală.
De sâmbătă, temperaturile vor scădea spre zero, în special în zona Moldovei, însă valorile termice sunt cele normale pentru această perioadă a anului, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
Joi, de Sfântul Andrei, vor fi ploi în jumătatea vestică a ţării, astfel că în Banat, Crişana, Maramureş, nord-vestul Munteniei, Oltenia şi local în Transilvania vor fi precipitaţii însemnate cantitativ, a declarat pentru News.ro meteorologul Alina Şerban. Vântul va avea intensificări în Banat, pe litoral, dar şi la munte, unde va ninge. În zonele mai joase este aşteptat şi poleiul.
În ceea ce priveşte temperaturile, maximele pot ajunge până la 15 grade Celsius.
Vineri, de Ziua Naţională, ploile se vor întinde şi pe zonele de sud, sud-est şi centru, în timp ce la munte şi în Transilvania şi Moldova, vor fi precipitaţii mixte, mai precizează meteorologul. Vântul va avea intensificări în special pe crestele munţilor, iar temperaturile vor fi cuprinse între 3 şi 15 grade Celsius, mai ridicate în sud-est.
De sâmbătă, temperaturile vor scădea sub zero grade, vremea fiind mai rece în special în Moldova. Ploile vor fi mai însemnate în sud şi sud-est, iar la munte, în nord şi în centru, precum şi în zonele deluroase, va ninge. Vântul va avea intensificări în spcial în zona Dobrogei şi în Moldova, iar maximele nu vor depăşi 12 grade.
Duminică, ploile se vor diminua în sud şi est, însă în nord, centru şi vest vor fi precipitaţii mixte. Temperaturile maxime se vor situa între 0 şi 12 grade.
În Capitală, joi, cerul va fi mai mult noros, iar spre seară şi pe timpul nopţii va ploua slab. Maxima va fi în jur de 8-9 grade, în timp ce noaptea va ajunge la 6 grade Celsius.
De Ziua Naţională, în Bucureşti, va ploua, iar vântul va avea intensificări în a doua parte a zilei. Temperatura maximă va atinge 9 grade, iar cea minimă în jur de 5 grade Celsius. Ploile continuă şi sâmbătă şi vor fi intensificări temporare ale vântului.
În ultima zi a minivacanţei, în Capitală va fi înnorat şi va ploua mai slab, iar temperaturile nu vor depăşi 7 grade Celsius.
Pe timpul nopţilor, temperaturile se vor menţine pozitive, a mai precizat reprezentantul ANM.
De asemenea, ANM a emis o avertizare cod galben de vreme rea ce vizează judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Sibiu, Alba şi Hunedoara şi va fi în vigoare joi, în intervalul 06.00 - 22.00.
Potrivit meteorologilor, în zona de munte a acestor judeţe vântul va sufla cu viteze care vor depăşi la rafală 70 - 80 de kilometri la oră, iar pe creste va ajunge la 90 de kilometri la oră. La altitudini mari se va depune strat consistent de zăpadă, iar ninsoarea va fi viscolită.
De asemenea, de miercuri noapte, de la ora ora 02.00 şi până în 1 decembrie, la ora 02.00, la munte vântul se va intensifica treptat, cu rafale ce vor depăşi 60 - 65 de kilometri la oră, iar la altitudini mari vor predomina ninsorile şi se va depune strat nou de zăpadă. În restul zonelor, precipitaţiile vor fi mixte şi se va forma polei.
Meteorologii spun că intensificări temporare ale vântului vor fi şi în zonele mai joase de relief, cu viteze mai mari în Banat şi pe litoral, de până la 60 - 70 de kilometri la oră.
În Banat, Crişana, Maramureş, în cea mai mare parte a Olteniei, în nord-vestul Munteniei şi local în Transilvania va ploua, cantităţile de apă vor depăşi 15 - 20 de litri pe metru pătrat şi izolat 30 de litri pe metru pătrat, iar pe spaţii restrânse se va semnala polei.
PROGNOZA METEO PENTRU JOI
Astăzi se strică vremea; se pornește vântul; ploile cuprind majoritatea zonelor, iar pe crestele montane va ninge viscolit. Maximele pornesc de la 1-2 grade în Transilvania estică și ajung la 15 grade în sudul Dobrogei.
În Dobrogea și Bărăgan găsim atmosfera schimbătoare, înnorări, dar și scurte momente însorite. Vântul prinde putere, iar pe litoral va sufla chiar și 70-80 Km/h. Temperaturile, mai ridicate decât ar fi normal, urcă spre 15 grade. Se arată soarele și mai sus, în Moldova sudică și în nordul Munteniei, iar ploile ajung pe seară și după lăsarea nopții. Se intețește vântul, iar maximele, în creștere fața de ziua trecută, ating 11-12 grade.
În nordul Moldovei și Bucovina găsim vreme închisă, condiții de ceață dimineața, vânt activ și ploi după prânz. Temperaturile, puțin mai ridicate decât ieri, ajung pe la 8 grade în Iași.
În nordul Transilvaniei și în Maramureș avem o zi neplăcută, cu cer noros și ploi destul de consistente. Și vântul agită atmosfera, iar temperaturile sunt cu 2-3 grade mai mari decât ieri.
Vreme rea găsim și în ținuturile vestice. Ploile vor lasă 20-30 de litri de apă pe metru pătrat. Vântul va avea intensificări susținute, iar în Banat ar putea depași viteze de 70-80 Km/h. La munte va fi lapovița, iar pe crește, vântul va viscoli ninsoarea cu peste 90 KM/h.
Și prin Transilvania o să plouă destul de mult, iar la munte, precipitații vin sub toate formele și vântul suflă tare. La altitudini mari o să ningă și o să fie viscol. Vestea bună este că noaptea ne-aduce temperaturi pozitive, mult mai ridicate decât în noaptea trecută.
În sud-vestul țarii: vreme urâtă, cu ploi serioase și vânt intens. În zonele de munte se anunță lapoviță și condtitii de polei; iar la altitudini mari: ninsori consistente și viscol. În ținuturile sudice se innoreaza treptat; vântul prinde putere; o să plouă mai întâi în nord-vestul Munteniei, apoi și în rest. Temperaturile ajung pe la 12 grade în Lunca Dunării.
În București, zărim soarele dimineața; apoi se-adună norii; vântul devine activ, iar spre seară și la noapte o să plouă slab. Maximă urcă spre 9-10 grade; la noapte se incalzește simțitor și vom avea o minimă de vreo 7 grade.
La munte se intețește vântul; precipitațiile cuprind toate masivele și vor fi destul de consistente. În Munții Banatului și în vestul Meridionalilor se pot strânge 30 de litri de apă pe metru pătrat. Pe crește domină ninsorile; se depune un strat nou de zăpadă, iar vântul suflă cu peste 90 Km/h, așa că va fi viscol puternic.
Două judeţe, sub cod portocaliu de viscol
Două judeţe - Hunedoara şi Caraş-Severin - se află sub avertizare cod portocaliu de viscol, joi, în timp ce pentru judeţul Timiş meteorologii au emis o avertizare cod galben de vânt puternic.
Avertizarea cod portocaliu pentru Hunedoara şi Caraş-Severin vizează zona de munte a acestor judeţe şi este în vigoare până la ora 14.00. În acest interval, la altitudini de peste 1.800 de metri vor fi intensificări ale vântului, care la rafală vor atinge şi depăşi 90-100 de kilometri la oră, iar ninsoarea puternic viscolită va duce la reducerea vizibilităţii.
De asemenea, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineaţă, o avertizare cod galben de vânt puternic şi ploi, pentru judeţul Timiş. Avertizarea este în vigoare până la ora 11.00.
Tot până la ora 11.00, este în vigoare o avertizare cod galben de ceaţă emisă de ANM pentru patru judeţe: Vrancea, Bacău, Neamţ şi Suceava.
Sursa: Pro TV
Etichete: meteo, prognoza meteo, ploaie, 1 decembrie,
Dată publicare:
30-11-2017 07:08