Vremea azi, 8 noiembrie. Este cald pentru această perioadă, dar vine frigul

Ultima actualizare: 08-11-2020 10:09

Urmează două zile foarte călduroase, în special în zonele de deal şi la munte. De marţi, însă, vremea se răceşte, iar temperaturile ajung la valori normale pentru această perioadă.

În Europa, duminică și luni găsim vreme frumoasă în majoritatea regiunilor, chiar dacă, acum, dimineaţa, se lasa ceata prin sud-est şi prin centru. În zona Portugaliei se strâng ceva mai mulţi nori şi tot pe acolo o să plouă abundent, în timp ce ploi mai slabe apar în Irlanda şi în Regatul Unit. Temperaturile scad puţin în nord-estul continentului, însă, în rest, nu vor fi schimbări majore.

Vântul sufla cu putere pe Oceanul Atlantic, la vest de Portugalia şi de Arhipelagul Britanic, dar şi pe Marea Egee. În următoarele zile, cam toată Europa va fi ferită de precipitaţii, ca urmare a unui anticiclon de presiune înaltă cu nucleul situat în zona central-estică. Aşadar, ploi vor apărea doar prin ţinuturile vestice şi, mai târziu, şi în cele nordice.

Din punct de vedere termic, duminică, masele de aer cald încă mai acoperă majoritatea zonelor. În nord şi în nord-est apare, însă, o masă de aer rece, care se extinde, treptat, spre sud. Marţi, ea va ajunge şi în zona României, iar, până miercuri, atmosfera se va răci pe toată partea estică, dar şi în jumătatea nordică a continentului.

Vremea pe regiuni

La noi în ţară, duminică vremea devine deosebit de caldă în regiunile de deal şi la munte. Acum, în prima parte a zilei, avem nori joşi sau ceaţă în special în sud şi în est; în rest, găsim atmosfera însorită. Maximele pleacă de la 8...10 grade în zonele în care ceața persistă şi ajung până la 20 de grade în Dealurile Munteniei.


Vedem cum arată vremea în fiecare regiune şi începem cu Dobrogea şi cu Bărăganul. Pe aici, s-a lăsat ceaţa, iar întreaga provincie se află sub cod galben de ceaţă densă şi vizibilitate redusă. Mai târziu, însă, soarele încălzeşte atmosfera, iar maximele mai cresc puţin faţă de ieri.

Şi mai sus, în Moldova sudică şi în nordul Munteniei, avem o dimineaţă cu ceață şi nori joşi în zonele de câmpie. Amiaza ne-aduce însă vreme frumoasă şi temperaturi mai mari faţă de ziua trecută. În Subcarpații de Curbură se pot atinge chiar şi 20 de grade, valori neobişnuit de mari pentru această perioadă.

Se mai încălzeşte şi în jumătatea nordică a Moldovei şi în Bucovina. În regiunile montane avem soare pe tot parcursul zilei. În rest, pentru zonele joase este în vigoare un cod galben de ceaţă dimineaţa; mai apoi, însă, cerul se degajează şi aici.

În nordul Transilvaniei şi în Maramureş ne aşteaptă o zi cu vreme bună, însorită, după ce se risipeşte ceața matinală; maximele vor urca până la 14...15 grade Celsius - valori, de altfel, normale pentru data din calendar.

În București, vreme frumoasă

Vreme frumoasă găsim şi în ţinuturile vestice. Norii nu se arată deloc iar temperaturile sunt în uşoară creştere faţă de ziua trecută şi ajung pe la 14 grade.

În Transilvania este frig, acum, dimineaţa şi avem şi coduri galbene de ceaţă pentru majoritatea zonelor din provincie, valabile până la ora 10. Mai apoi, va domina atmosfera însorită, iar maximele vor avea valori normale pentru prima săptămână din noiembrie.

În Oltenia, ziua începe cu ceaţă în regiunile joase şi tot pe-acolo e posibil să burniţeze trecător. Dacă ceata se risipeşte rapid, temperaturile reuşesc să ajungă chiar până la 16 grade în zonele montane. Altfel, va fi mai răcoare.

Şi în ţinuturile sudice avem ceaţă şi condiţii de burniţă în zonele de câmpie. În schimb, mai sus, la deal şi la munte, va domina atmosfera însorită, iar temperaturile vor depăşi mediile perioadei.

În Bucureşti, la începutul zilei s-ar putea să apară un pic de ceaţă. Apoi, vremea devine frumoasă, iese soarele şi se face mai cald ca ieri: după prânz, termometrele vor indica 16 grade Celsius. La noapte, minimele coboară până la 4 grade, iar, mâine dimineaţă, ne aşteptam, din nou, la ceață.

La munte prindem atmosfera însorită şi neobişnuit de caldă pentru această perioadă, cu temperaturi în creştere. Dimineaţa, însă, pe văi şi în depresiuni se va forma ceaţă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO