Vremea azi, 24 iunie. Caniculă peste tot în țară, cu temperaturi care ajung la 41 de grade la umbră

Dată publicare: 24-06-2021 08:25
Dată actualizare: 24-06-2021 10:11


Căldura a pus stăpânire pe ţară şi situaţia devine alarmantă joi şi vineri. Avem cod roșu de temperaturi extreme în zonele vestice, pe unde se vor atinge chiar şi 40...41 de grade la umbră, iar stresul termic va fi foarte ridicat.

 

Temperaturile vor fi greu de suportat şi în restul ţării. În zonele aflate sub cod portocaliu se aşteaptă valori între 35 şi 39 de grade prin Oltenia, iar codul galben anunţă temperaturi de la 32 la 37 de grade. Peste tot avem de suportat disconfortul termic, iar indicele temperatura-umezeala va depăşi frecvent pragul critic de 80 de unităţi.

În Europa, joi, valul de căldură afectează zonele estice şi sud-estice, dar şi sudul Italiei, în timp ce în vest şi în nord-vest temperaturile rămân modeste. La Madrid vor fi 26 de grade, iar la Moscova se anunţă încă o amiază caniculară, cu 36 de grade la umbră. O să plouă în vest şi în centru, dar manifestări de instabilitate apar şi pe partea estică, inclusiv la noi. În zona Alpilor vor fi ploi torenţiale, cantităţi mari de apă şi fenomene meteo severe.

În perioada următoare, ploile traversează vestul şi centrul Europei şi de deplasează spre zonele estice. Sâmbătă ajung şi la noi în ţară, însă duminică se retrag către nord şi nord-est. Sunt anunţate averse abundente şi se pot produce vijelii. La sfârşitul săptămânii, vremea frumoasă cuprinde majoritatea zonelor.

Masa de aer fierbinte persistă încă vreo două zile pe partea estică şi de sud-est şi aduce vreme exagerat de caldă şi caniculă în multe zone. În weekend, se retrage treptat spre Marea Mediterană, aşa că aerul devine mai respirabil şi la noi. Se încălzeşte însă foarte tare pe partea sud-vestică a Europei.

În ţară, la ora 7, avem cer senin în majoritatea regiunilor. Vântul are unele intensificări în masivul Bucegi, iar în depresiunile din estul Transilvaniei s-a lăsat ceaţa. Cel mai frig este la Miercurea Ciuc: 13 grade Celsius, iar cea mai ridicată temperatură, de 28 de grade, se înregistrează în Şiria - judeţul Arad şi în Dumbrăviţa de Codru - judeţul Bihor.

Astăzi, vremea continua să se încălzească şi atmosfera devine sufocantă aproape peste tot. Canicula se extinde în jumătatea vestică, pe unde şi stresul termic va fi foarte ridicat. Pe aici, temperaturile trec de 35 de grade şi pot atinge 40...41 de grade în vestul ţării. Va fi foarte cald şi în est, iar disconfortul termic se va resimţi peste tot, chiar şi la malul mării, pe unde vom avea 26...28 de grade. După-amiază apar ploi destul de violente, mai ales la munte şi în sud-est.

Vremea azi, 24 iunie, la mare

 

În Bucureşti, astăzi se încălzeşte şi mai tare. O să avem o amiază caniculară, cu disconfort termic ridicat. Spre seară vor fi din nou condiţii de averse şi descărcări electrice.

Mâine ne-aşteaptă încă o zi de cuptor. Temperatura urca până la 36 de grade la umbră, dar în plin soare vor fi peste 40 de grade. Atmosfera devine înăbuşitoare, iar către seară e posibil să vină o ploaie rapidă şi zgomotoasă.
Sâmbătă scăpăm de canicula, însă va fi în continuare foarte cald. Vom avea 33 de grade şi un indice de confort termic peste pragul critic, iar asta înseamnă aer greu de respirat. În a doua parte a zilei apar averse torenţiale, condiţii de grindină şi vijelii.
Duminică, temperatura se opreşte pe la 30 de grade şi o avem vreme bună în prima parte a zilei, dar mai târziu se adună norii şi o să plouă.

La munte, astăzi se face foarte cald şi poate să apară disconfortul termic. Instabilitatea creşte la apropierea serii, când se aşteaptă ploi destul de violente, mai ales în masivele estice.

Mâine avem temperaturi foarte ridicate şi cer senin în prima parte a zilei. Apoi, atmosfera devine instabilă şi apar averse torentțiale, cu tunete, fulgere şi vijelii.
Sâmbătă se răcoreşte. Ploile vin mai întâi în Carpaţii Occidentali şi în nordul Orientalilor, iar pe seara cuprind toată zona montană. Vor fi averse abundente, ce vor aduce peste 20...30 de litri de apă pe metru pătrat.

Duminică avem vreme mai bună, temperaturi acceptabile şi câteva reprize de ploaie în a doua parte a zilei.

Vremea în weekend, la mare

 

La mare, găsim temperaturi mai scăzute decât în celelalte zone, dar şi multă zăpuşeală şi disconfort termic ridicat. Spre seară e posibil să vină o aversă-două.
Vineri, se face și mai cald. Maximele ajung pe la 31 de grade, iar umiditatea din aer creşte starea de disconfort. După-amiază s-ar putea să apară câţiva nori de ploaie.

Vreme caldă avem şi sâmbătă, atmosfera sufocantă după prânz şi câteva averse trecătoare la apropierea serii.
Ziua de duminică ne-aduce soare, căldură şi disconfort la orele prânzului, iar mai târziu se înnorează şi vor fi condiţii de ploaie.


VIDEO PROTVPLUS.RO