Canicula a pus stăpânire pe țările din Balcani. Cod roșu în Serbia, Bosnia și Kosovo

Dată publicare: 24-06-2021 08:15
Dată actualizare: 24-06-2021 10:09


Valul de caldură care topeşte România se resimte şi în ţările din Balcani. În Serbia, Bosnia şi Kosovo este cod roşu de caniculă.

Nici în Grecia nu e mai răcoare. De câteva zile s-a instalat arşiţa şi va mai ţine până în weekend, cel puţin.

Plajele de lângă Atena le-au oferit grecilor un refugiu temporar din calea căldurii greu de îndurat. Valul de caniculă venit din Africa de Nord va provoca în zilele următoare o creştere semnificativă a termperaturilor.

Potrivit meteorologilor eleni, cele mai afectate vor fi Insulele Ionice. De joi până duminică sunt aşteptate peste 40 de grade Celsius.

Soarele dogoritor este stăpân şi în Serbia. Mai multe persoane au ajuns la spital, după ce au leşinat pe stradă din cauza arşitei. În zilele următoare, vecinii noștri vor resimţi şi ei temperaturi de peste 40 de grade. În plus, au fost emise şi avertismente pentru incendii forestiere.

Şi în capitala Bosniei, termometrele au indicat miercuri 38 de grade Celsius. Autorităţile din domeniul sănătăţii au trecut de la avertismentele pentru COVID-19 la cele de caniculă, deoarece temperaturile ridicate vor continua până la finalul acestei săptămâni.

Rezident Sarajevo: „Vă pot spune că al treilea val de coronavirus a fost foarte dificil pentru noi. Oamenii abia așteptau să iasă în sfârșit din casă și să socializeze, dar acum avem această vreme extremă, așa că ne este greu să trecem prin aceste schimbări de situații neașteptate."

Şi în Kosovo harta ţării s-a colorat în portocaliu, după ce, în toate regiunile, temperaturile au trecut de 39 de grade Celsius. Pe străzi, oamenii s-au ferit cât au putut de razele fierbinţi, căutând câte un colţ de umbră. Alţii au sperat că se vor răcori în fântânile arteziene sau cu o îngheţată.

Vânzătoare înghețată: „Consumul de înghețată a crescut. De fiecare dată când este cald oamenii vin şi cumpără mai multă înghețată, ceea ce nu se întâmplă când vremea este rece."

Peninsula Balcanică nu este străină de valurile de căldură în timpul verii, dar, de obicei, acest lucru se întâmpla în luna august. Drept urmare, în tot acest tabloui canicular specialiştii avertizează: cei mai sensibili sunt copiii şi persoanele în vârstă, drept pentru care medicii îi sfătuiesc să evite expunerea directă la soare şi să aibă suficiente rezerve de lichide.


VIDEO PROTVPLUS.RO