Cod roșu și portocaliu de caniculă în jumătate din țară, până vineri. Ar putea urma furtuni violente

Dată publicare: 23-06-2021 19:34
Dată actualizare: 23-06-2021 21:49


După ploi şi inundaţii, un val de aer tropical a început să sufoce România. În vestul ţării a fost cod portocaliu de caniculă, iar ambulanțele au fost chemate în ajutorul oamenilor care nu au suportat căldura şi au leşinat pe stradă.

Razele fierbinţi au provocat şi incendii, iar meteorologii avertizează că de joi temperaturile ridicate vor fi şi mai greu de suportat. Până vineri sunt în vigoare două coduri de disconfort termic deosebit de accentuat. Jumătate din ţară va fi colorată în roşu şi portocaliu iar după acest episod nu sunt excluse noi furtuni violente.

Acest val de aer fierbinte, colorat pe hărţile meteo în roşu intens şi venit din Africa a încins vestul ţării.

În Arad, temperatura măsurată cu o cameră cu termoviziune pe o bancă este de 50 de grade Celsius, iar pe un leagăn - de aproape 58. Asfaltul este la fel de fierbinte.

În Timişoara, un micuţ om de zăpadă, păstrat din iarnă în congelator, a dispărut la 38 de grade în doar câteva minute. Din cauza caniculei, unui bărbat i s-a făcut rău, în maşină.

Andrei Lache, medic SMURD TImișoara: „Lipotimic, probabil deshidratat din cauza căldurii. O să meargă la spital."

Ambulanțele au fost chemate la cazuri similare în toate judeţele aflate sub cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic ridicat.

În Baia Mare, o femeie de 80 de ani a fost preluată de salvare, după i s-a făcut rău pe stradă - răpusă de căldură.

În alte locuri, razele fierbinţi ale soarelui au provocat incendii. Mansarda unui bloc din Timişoara s-a aprins după ce cablurile electrice ale unei instalaţii de aer condiţionat - trase prin acoperişul imobilului - s-au încins. 28 de locatari au fost evacuaţi.

Meteorologii spun că este doar începutul acestui episod de caniculă, pentru că va fi şi mai cald.

De joi, în şapte judeţe va fi cod roşu de temperaturi extreme şi disconfort termic deosebit de accentuat. Se vor înregistra 41 de grade Celsius - valori comparabile cu recordurile absolute ale perioadei.

Temperaturile resimţite vor fi şi cu zece grade mai mari.

- "Copiii ar trebui să se dea pe acest tobogan, care în momentul de faţă are 57,7 grade. Imposibil. Este periculos să îl atingi."

Cald va fi şi în restul ţării, dar nu sunt excluse furtunile.

În Medgidia, o femeie a fost cât pe ce să fie luată de ape, pe stradă, după o ploaia torenţială iar în Vrancea o viitură produsă de codul roşu de vijelii, a înghiţit trei maşini.

Şuvoaiele s-au scurs apoi în râul Putna. Autorităţile au ridicat baraje de protecţie pentru ca apele să nu se revarse aşa cum s-a întâmplat în 2005, când 8 oameni au murit şi 400 de locuinţe au fost inundate, în Vadu Roşca.

Ploile din ultimele zile au adus şi alte probleme. Tone de gunoaie s-au scurs în apele curgătoare şi din această cauză Dunărea este acoperită de un covor de resturi în zona Galaţiului.

Cele mai multe deşeuri se strâng la pontoanele aflate la malul fluviului. Sunt peturi, ambalaje şi chiar trunchiuri foarte groase de copac.

Admistratorii pontoanelor aflate pe malul Dunării şi autorităţile locale au fost somate de Gardă de Mediu să adune gunoaiele. Au termen o săptămână - apoi, se vor da amenzi.

 

Tags: canicula, furtuni,


VIDEO PROTVPLUS.RO