Temperaturi peste medie în următoarele două săptămâni. Regimul pluviometric, deficitar

vremea
iStock

Temperaturile se vor menţine peste mediile normale ale perioadei în următoarele două săptămâni.

Totodată, regimul pluviometric rămâne deficitar în Moldova, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia, conform estimărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

În Banat, deşi zilele cu temperaturi ridicate vor alterna cu intervale în care vremea se va răci, regimul termic al următoarelor două săptămâni se va menţine peste cel normal în luna februarie. Astfel, în data de 17 februarie şi în special în perioada 23 - 25 februarie, abaterile faţă de valorile climatologic specifice vor fi semnificative, cu medii ale maximelor de 15-18 grade şi ale minimelor de 2-5 grade. În celelalte zile, vor fi temperaturi maxime de 7-12 grade şi minime de -1..2 grade.

Precipitaţiile - predominant ploi - vor fi mai frecvente şi local moderate cantitativ în perioada 19-20 februarie, în jurul datei de 23 februarie şi posibil între 26 şi 28 februarie. În restul intervalului de referinţă probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă.

În Crişana, pe parcursul intervalului de prognoză, regimul termic se va menţine peste cel normal în a doua jumătate a lunii februarie. Zilele cu abateri pozitive semnificative faţă de norma climatologică (când, în medie, maximele vor fi de 9-12 grade, iar minimele de 1-5 grade) vor alterna cu perioade în care regimul de temperatură va fi mai ponderat, respectiv 6-8 grade ziua şi -2...0 grade noaptea.

Citește și
cuplu coronavirus
„Dragoste în vremea coronavirusului”. Doi tineri ruși s-au cuplat în carantină

Precipitaţiile - predominant ploi - vor fi mai frecvente în perioada 19-20 februarie, posibil şi în jurul datei de 23 februarie şi între 26 şi 28 februarie. În restul intervalului de referinţă probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă.

În Transilvania, în majoritatea zilelor din interval, regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele normale în această perioadă din an, cu maxime de 8-12 grade, posibil mai ridicate în perioada 24-25 februarie (excepţie vor face zilele de 20, 21 şi 22 februarie, când media regională a temperaturilor diurne va fi de 5-9 grade). La debutul perioadei de referinţă, minimele termice vor fi preponderent negative, în zonele depresionare putând coborî spre -10 grade, iar în celelalte nopţi se vor situa într-un ecart mediu de -4...2 grade.

Temporar, cu precădere în perioadele 19-20, 23-24 şi 26-28 februarie, vor fi precipitaţii locale, în general slabe cantitativ, predominant ploi sau mixte.

În Maramureş, în perioada 20-22 februarie şi posibil în jurul datei de 27 februarie, se vor înregistra temperaturi apropiate de cele specifice lunii februarie (maxime de 4-7 grade şi minime de -3...0 grade, în medie). Restul intervalului va fi caracterizat de o vreme mai caldă decât normal, cu valori diurne de 8-11 grade şi nocturne de -1...3 grade, mediat regional.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată în data de 18 februarie şi după data de 21 februarie.

În Moldova, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză vremea se va menţine mai caldă decât în mod obişnuit în a doua jumătatea a lunii februarie. Vor fi totuşi variaţii de regim termic, astfel că în zilele cele mai calde (perioada 17-18 şi cu probabilitate mare între 24 şi 26 februarie) valorile maxime vor fi de 10-15 grade, iar minimele de 1-5 grade, în medie. În restul intervalului sunt estimate, mediat regional, temperaturi diurne de 6-9 grade şi nocturne de -3...0 grade.

Regimul pluviometric se va menţine în general deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni, doar temporar fiind posibile precipitaţii slabe cantitativ.

În Dobrogea, pe parcursul intervalului de prognoză, regimul termic se va menţine peste cel normal în a doua jumătate a lunii februarie. Zilele cu abateri pozitive semnificative faţă de norma climatologică, respectiv perioadele 17-18 şi 23-26 februarie (când, în medie, maximele vor fi de 10-14 grade, iar minimele de 3-6 grade) vor alterna cu perioade în care regimul de temperatură va fi mai ponderat, respectiv 7-10 grade ziua şi 1-4 grade noaptea.

Regimul pluviometric se va menţine deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni, ploi locale, slabe cantitativ, fiind posibile în jurul datelor de 20 şi 26 februarie.

În Muntenia, pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, vremea se va menţine mai caldă decât normal în luna februarie. Totuşi, vor fi alternanţe de regim termic între intervale în care abaterile pozitive faţă de specificul climatologic vor fi semnificative şi cele cu temperaturi mai ponderate. Astfel în zilele de 17 şi 18 februarie, dar şi în perioada 23 - 26 februarie, maximele vor fi de 13-17 grade, iar minimele de 1-6 grade. În restul intervalului sunt estimate valori diurne de 7-10 grade şi nocturne de -2...2 grade, mediat regional.

Regimul pluviometric se va menţine în general deficitar în mare parte a regiunii, ploi locale, dar slabe cantitativ, urmând a fi în perioada 19-20 februarie şi posibil între 26 şi 28 februarie.

În Oltenia, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză vremea se va menţine mai caldă decât în mod obişnuit în a doua jumătatea a lunii februarie. Vor fi totuşi variaţii de regim termic, astfel că în zilele cele mai calde (perioada 17-18 şi cu probabilitate mare între 23 şi 26 februarie) valorile maxime vor fi de 12-15 grade, iar cele minime de 2-5 grade, în medie. În
restul intervalului sunt estimate, mediat regional, temperaturi diurne de 8-12 grade şi nocturne de -1...2 grade.

Exceptând perioada 19-20 februarie, când va ploua pe spaţii mai extinse, local moderat cantitativ, în restul timpului regimul pluviometric se va menţine în general deficitar.

La munte, intervalul va debuta cu valori termice mult mai ridicate decât cele climatologic specifice în a doua decadă a lunii februarie, cu maxime, în medie, de 4-9 grade şi minime de -4...0 grade. Începând cu data de 19 februarie, răcirea vremii va determina un regim de temperaturi apropiat de cel normal, cu valori negative chiar şi pe timpul zilei. Ulterior, după data de 23 februarie temperaturile vor creşte din nou şi vor depăşi mediile multianuale ale perioadei.

În perioada 19-20 februarie, precipitaţiile, la început mixte, apoi predominant ninsori, se vor semnala pe arii mai extinse şi local vor fi moderate cantitativ. Şi în restul intervalului, vor fi zile în care probabilitatea pentru precipitaţii va fi relativ ridicată.

 

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Schimbare bruscă de vreme în România. Unde vor fi și cu 10 grade mai puțin
Schimbare bruscă de vreme în România. Unde vor fi și cu 10 grade mai puțin

Luni, vremea se încălzeşte simţitor la deal şi la munte: pe aici se ating chiar şi 18 grade. O să avem timp frumos, iar în est şi sud-est, vântul va fi activ. 

„Dragoste în vremea coronavirusului”. Doi tineri ruși s-au cuplat în carantină
„Dragoste în vremea coronavirusului”. Doi tineri ruși s-au cuplat în carantină

Când autoritățile ruse au decis să își evacueze cetățenii din zona orașului Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus din China, au fost repatriate aproximativ 140 de persoane.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.