Temperaturi de iarnă și ninsori viscolite, în România. „Fulgi mari cât farfurioara de ceai, o adevărată poveste de iarnă"
Frigul, ploile și ninsorile care au lovit mare parte din țară provoacă stricăciuni, dar și pagube pe termen lung. Vântul puternic a smuls copaci și acoperișuri, care au căzut peste mașinile parcate.
Iar zăpada și frigul afectează pomii fructiferi abia înfloriți și rodul lor. Nici răsadurile de legume puse prin grădini nu rezistă prea bine la temperaturi scăzute.
În Bistrița, acoperișurile de pe două blocuri de patru etaje au fost luate pe sus de o rafală de vânt. Imagini surprinse de o cameră de supraveghere arată cum tabla şi bucăţile mari de lemn au fost aruncate în parcare. Norocul a făcut ca nimeni să nu fie rănit, dar cinci autoturisme sunt grav avariate. Aceeaşi rafală puternică de vânt a doborât pe o altă stradă un copac peste trei maşini.
Şi în Iași, un arbore rupt de vânt s-a prăbușit peste trei mașini parcate. Pompierii au intervenit pentru a curăţa zona.
În Bucovina iarna s-a întors din drum. A nins cu fulgi mari chiar la poalele munţilor. La Vatra Dornei, Pojorâta şi Mestecăniș, în judeţul Suceava, zăpada s-a aşternut din nou nestingherită.
Dumitru Pascu, localnic: „S-a așezat de două degete maxim, fulgi mari cât farfurioara de ceai, o adevărată poveste de iarnă era."
Iar la Rânca, a nins peste brânduşele de munte abia înflorite. Drumarii au ieşit să deszăpezească Transalpina, care în mod obişnuit ar trebui redeschisă circulaţiei la 1 iunie, mai ales ca atunci e programată şi vacanţa de Rusalii.
Constantin Pănescu, cabanier Rânca: „Așteptăm să se deszăpezească Transalpina ca să poată să revină și turiștii la noi în zonă."
La altitudini şi mai mari, în Munții Bucegi a nins ca în toiul iernii. Imagini surprinse la Stația Meteorologică Vârful Omu explică frigul care a cuprins întreaga ţară. Aici, la 2.500 de metri, stratul de zăpadă are peste doi metri, iar termometrul înregistra dimineață -5 grade Celsius.
Specialiştii în agricultură spun că valul de frig şi ninsori afectează mai ales pomii care au apucat să înflorească.
Indirect are de suferit şi apicultura, pentru că albinele nu mai găsesc flori din care să-şi ia nectar în zonele în care a nins sau este foarte frig şi nici nu se pot înmulţi la temperaturi scăzute.
Încă ne confruntăm din păcate cu temperaturi de iarnă. Minimele înregistrate dimineaţă au fost cuprinse, în zonele joase, între 2 şi 10 grade. Pentru toată săptămâna meteorologii au anunţat temperaturi şi cu 5 grade mai mici decât cele normale pentru această perioadă, dar şi ploi.
Asta înseamnă că temperatura medie abia va depăşi 10 grade Celsius în unele zone. Săptămâna viitoare termometrele se apropie ceva mai mult de temperaturile medii normale: 14-16 grade Celsius şi chiar 18 grade. Se încălzeşte mai tare spre finalul lunii când vom avea temperaturi chiar mai crescute faţă de normal, iar prima săptămână de vară ne aşteaptă cu vreme obişnuită: caldă şi cu puţine ploi.
Reporteri: Elena Bejinariu, Adina Timiș, Teodora Puzdrea, Gigi Ciuncanu, Emanuela Băluș