Secetă istorică în România. Anunțul ANM: Când vin ploile și cum va fi vremea de 1 mai
De 1 Mai este posibil să plouă în toată țara. Directorul Administrației Naționale pentru Meteorologie a declarat pentru Știrile PROTV că sunt așteptate cantități mici de precipitaţii, dar ploile vor fi peste tot, potrivit prognozelor din acest moment.
În primele zile ale lunii mai, inclusiv pe data de 1 mai va ploua.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, vom avea ploi de 10 litri pe metru pătrat în cea mai mare parte din ţară, iar în sud-estul României, în zona Olteniei, vor fi chiar 12-16 litri pe metrul pătrat.
Alegeri 2024
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
1 Mai este vinerea viitoare şi e zi liberă prin lege, iar în mod tradiţional românii făceau grătare şi ieşeau la plimbare în acea zi, ploaia vine la fix, se pare, ne ajută să respectăm în continuare măsurile de izolare.
Problema lipsei ploilor este însă una care tinde să devină cronică în agricultură. E secetă puternică şi extremă în cea mai mare parte a ţării. Rezervă de apă în sol până la un metru este foarte mică. Situaţia este gravă în zona Moldovei şi a Dobrogei, dar şi în Bărăgan. Un pic mai bine stă regiunea de Sud-Est. Vestul ţării este şi el într-o secetă moderată.
Meteorologii spuneau că în luna aprilie ar fi trebuit în mod normal să avem o conatitate de 50-55 de litri pe metrul pătrat, în medie, şi am avut pană acum doar 7 litri la nivel naţional.
Este o secetă comparabilă cu cea din 1947, potrivit autorităţilor, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla în mai, lună în care ar trebui să avem 60 de litri pe metrul pătrat pentru că este cea mai ploioasă luna a primăverii.
În anul agricol actual, an agricol din care au trecut deja 8 luni, a plouat doar 240 de litri, din 600 cât ar fi fost normal.