Fenomenul meteorologic care ar putea aduce o iarnă extrem de geroasă. Avertismentul experților
Meteorologii avertizează că iarna aceasta ar putea fi foarte geroasă, cu multe precipitații, după ce, în anii anteriori, zăpada a fost aproape inexistentă în unele zone ale țării.
Fenomenul cunoscut sub numele de „vortex polar slab” ar fi de vină, permițând aerului rece de la Polul Nord să ajungă în zonele temperate.
Specialiștii de la Severe Weather Europe estimează o iarnă grea în Europa, cu multă zăpadă.
Vortexul polar este un ciclon de aer rece care se formează deasupra Polului Nord și joacă un rol esențial în circulația aerului rece. Atunci când vortexul este puternic, aerul rece rămâne în regiunile polare, protejând zonele temperate.
Când este slab, aerul rece pătrunde spre sud, provocând ierni mai severe în Europa și America de Nord. De asemenea, aerul mai cald poate intra în regiunile reci, aducând modificări de temperatură și precipitații.
Zăpada acumulată în luna octombrie, în special în Siberia, influențează vortexul polar, spun meteorologii.
Roxana Bojariu, climatolog: "Studiile statistice arată că, dacă zăpada se extinde spre sud în octombrie, există o probabilitate mai mare de a avea episoade severe de iarnă în Europa și America de Nord."
Potrivit meteorologilor, în 2002, 2014 și 2016, zăpada din Siberia a atins un nivel foarte mare, iar Europa a avut ierni geroase cu ninsori abundente. Așa a fost în 2016 în România, când au fost emise multe coduri portocalii de vreme rea și ninsoare.
Pentru această iarnă, Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că va emite prognoza în două săptămâni, la începutul lunii noiembrie.