România, măturată de furtuni. Viscol, inundații și ploi cu grindină în toată țara
Furtunile au măturat România, în ultimele 24 de ore. Aproape jumătate de țară se află până luni seară sub cod galben de vreme rea.
În special în centrul, sudul și estul țării, a plouat torențial, cu grindină. Potrivit meteorologilor, țara noastră este traversată în aceste zile de un val de aer rece, care la munte, a adus zăpadă.
A nins puternic în Munţii Parâng, în apropiere de cabana Șamanca. Zăpada este viscolită ca în miezul iernii.
Şi în aceste imagini, de pe Transalpina, de la Cabana Vânătorul iarna pare să nu fi plecat niciodată. De altfel, pe cea mai înaltă sosea din România zăpada se întinde pe kilometri întregi de mai multe săptămâni.
În alte zone din ţară, furtunile au provocat haos. În oraşul Negreşti, din judeţul Vaslui, mai multe străzi au fost inundate.
A bătut şi vântul cu putere, iar fulgerele au brăzdat cerul mai ales în sud-vestul ţării, după cum arata şi datele obţinute prin satelit.
Mai multe comune din Dâmboviţa au fost acoperite cu grindină, iar culturile distruse.
La fel s-a întâmplat şi în Galaţi, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară. La Matca şi Corod, o furtună puternică, însoţită de bucăţi mari de grindină, a făcut prăpăd.
Iar în comună Târgu Bujor, zeci de hectare, recent însămânţate, au fost acoperite de şuvoaiele puternice.
A plouat trorential şi în Prahova unde cantităţile de apă au depăşit 40 de litri pe mentru pătrat. În mai multe localităţi, mii de oameni au rămas fără curent electric.
Nori ameninţători au coborât şi peste localităţile din vestul şi centrul ţării. În Mureş, un fotograf a suprins aceste imagini.
Pe de altă parte, vijeliile au distrus şi pădurile. În toată ţara sunt peste 200 de mii de hectare cu arbori puşi la pământ.
Costel Alexe: ministrul Mediului: "Cel mai acentuat fenomen l-am avut în judeţul Harghita unde avem aproximativ
840 de mii de metri cubi doborâţi pe o suprafaţă de aproximativ 35 de mii de hectare. Din păcate, acea cantitate impresionantă de material lemnos trebuie scoasă cât mai repede din fondul forestier."
Pădurea din Harghita a fost distrusă în aceeaşi noapte în care, şi în Prahova, la Cheia, un versant întreg de arbori a căzut pradă vijeliei.
Potrivit meteorologilor, şi în următoarele ore sunt aşteptate fenomene extreme.