Prapad in vestul tarii, dupa codul portocaliu de vijelii. "Mai tinea jumatate de ora si eram rasi de pe fata pamantului"
Vremea extrema, a lasat in urma un tablou dezolant in vestul tarii. Banatul s-a aflat miercuri seara, sub cod portocaliu de ploi si vijelii, iar furtunile au distrus 200 de case. Vantul puternic a smuls o parte din table sau tiglele care le acopereau.
Pe autostrada Lugoj-Timişoara, mai multe panouri au fost doborate de rafale puternice si i-au pus in dificultate pe soferi care au facut slalom printre ele.
Furtuna puternica a fost necrutatoare in estul judetului Timis. Oamenii au vazut ca cerul s-a intunecat complet, iar vantul a suflat cu putere si a adus o ploaie torentiala si bucati mari de grindina.
Localnic: "Mai tinea jumatate de ora si eram rasi de pe fata pamantului."
Vijelia le-a trantit pe toate la pamant si le-a pus astfel piedici soferilor. Oamenii au fost nevoiti sa reduca brusc viteza si au ocolit numeroasele obstacole de pe sosea, ca pe jaloane. Din fericire, nu s-a produs niciun accident.
CNADNR a anuntat ca ulterior panourile au fost stranse, iar vineri vor fi montate altele. Pe toate soselele din judetul Timis s-a circulat cu dificultate, dupa ce furtuna a redus considerabil vizibilitatea soferilor.
Martor: "N-ati vazut asa ceva! Trebuia sa ma ascund!"
In Timisoara, oamenii s-au refugiat rapid pe unde au putut cand au vazut ca cerul se intuneca brusc si ploaia se dezlantuie. Unele tinere au tinut sa isi protejeze incaltamintea si au luat-o la fuga prin ploaie - desculte!
Joi, pe zi, oamenii au inceput sa numere pagubele si sa repare ce se poate. Sunt cel putin 200 de case afectate, din patru localitati. Zeci de copaci si stalpi de electricitate au fost pusi la pamant si sunt locuri unde oamenii nu au nici acm curent. Sunt locuinte care au ramas fara tavan, sau altele unde acoperisul a fost smuls de vant si aruncat in strada. Localnicii spun ca vijelia nu a durat mai mult de 30 de minute, insa rafalele puternice de vant, apa si gheata au facut prapad. Meteorologii spun ca in acea zona a judetului vantul a batut cu 86 de kilometri pe ora. Din pacate, majoritatea celor care s-au ales cu locuintele distruse nu aveau asigurare.
In localitatea Susani, zeci de case au fost distruse. In aceasta zona vantul a suflat cu putere, incat a smuls acoperisul de pe o casa si l-a izbit peste strada, in gardul vecin. Zeci de copaci au fost smulsi si mai multi stalpi de inalta tensiune rupti. Oamenii nu au avut energie electrica mai bine de 20 de ore.
Sunt cel putin 200 de case afectate, din patru localitati. Multi nu au asigurare, insa si cei care si-au facut au intampinat probleme.
Rafael Bunescu, preot: "A fost un dezastru, ca sa zic asa, dintr-o data s-a innegrit cerul, a venit o furtuna insotita de de vant foarte puternic de zici ca e taifun si ni s-a daramat acoperisul de pe turla, a picat pe mijlocul bisericii."