Europa, lovită de furtuni puternice, dar și de incendii de vegetație. Oamenii trăiesc zilnic un coșmar
Cum sting un incendiu izbucnește altul. Acesta este coșmarul cu care se confruntă de trei zile pompierii greci care luptă cu focul pe mai multe fronturi, în timp ce temperaturile din țară depășesc 40 de grade Celsius.
Autoritățile elene au descoperit că unele focare au fost aprinse intenționat și deja un tânăr de 30 de ani a fost arestat.
Fiind depășiți de situație, grecii vor primi ajutorul a încă 230 de pompieri din România, Polonia și Slovacia, care vor ajunge joi și vineri în Grecia.
Pe de altă parte, întâlnirea dintre aerul extrem de cald din sudul Europei și cel mai răcoros care coboară din nord a creat condițiile pentru izbucnirea unor furtuni periculoase în Croația și Slovenia.
Pompierii greci se luptă cu incendiile de vegetație
Pompierii greci luptă cu flăcările în regiunea Attica, unde se află Atena, dar și în regiunea Laconia, din Peloponez și în insula Rodos. Nu trebuie să te îndepărtezi prea mult de capitala elenă ca să te înece mirosul de fum și să te izbească dogoarea flăcărilor.
Flăcările se tot apropie. Înaintează înspăimântător de repede. Mai multe incendii sunt active aproape de Atena. Pompierii încearcă să le stingă, dar cum sting unul, izbucnește altul. Asta e problema cu care se confruntă acum. Situația e înrăutățită de caniculă. E extrem de cald. Toată zona asta e uscată, ceea ce înseamnă că focul se poate răspândi foarte repede.
De teamă că vâlvătăile vor ajunge în zonele locuite, autoritățile au decis să închidă toate parcurile din regiunea Attica și au anulat toate evenimentele publice.
Depășită de situație, Atena a cerut din nou ajutoare, inclusiv de la noi.
Ioannis Artopoios, purtătorul de cuvânt al pompierilor greci: „La solicitarea noastră a răspuns România, care va trimite unități de sol cu 40 de pompieri, cinci autocisterne și alți 10 pompieri cu cinci autospeciale care vor ajunge joi”.
Condițiile sunt extrem de periculoase atât pentru localnici, cât și pentru salvatori. Autoritățile au anunțat că 55 de persoane au primit îngrijiri medicale. 23 sunt pompieri care au inhalat fum ori au suferit arsuri ușoare.
Căldura și vântul îngreunează truda echipajelor de intervenție. Valul de caniculă care afectează 17 țări din sudul Europei și din Balcani va aduce 44 de grade la Atena.
Româncă din Grecia: „Marea problemă, ca în fiecare an, rămâne incediile. Guvernul a decis ca orice formă de incendiu să fie rezolvată prin evacuări și închideri. Sunt parcurile închise, s-a luat decizia ca toate parcurile să fie închise astfel încât să nu apară incendii și în parcuri”.
Croația
În Croația arșița a lăsat locul unor furtuni violente. În doar 30 de minute, rafalele au făcut prăpăd la Zagreb. Vântul a smuls acoperișuri și copaci și a aruncat ramuri peste trăcători. Doi bărbați și-au pierdut viața și alte zeci de persoane au fost rănite. Furtuna a pus la pământ și o macara pe un șantier de construcții.
Ploaia torențială a transformat în râuri străzile capitalei croate și a blocat traficul pe mai multe artere din Zagreb.
Serviciile de urgență s-au trezit cu un potop de apeluri. Peste 700 de oameni au cerut ajutor și au primit multe îndemnuri la răbdare. În primele ore după furtună, pompierii croați aveau deja înregistrate 50 de intervenții numai în Zagreb.
Slovenia
O furtună s-a dezlănțuit din senin și în Slovenia. Vântul a smuls acoperișuri și a pus copaci la pământ. Zeci de mii de localnici au rămas fără electricitate din cauza vântului violent.
Și autoritățile sârbe au emis o averizare de furtună pentru capitala Belgrad. Vântul a rupt copaci și a smuls bucăți din acoperișuri. Câteva cartiere au rămas fără electricitate, iar aeroportul din oraș a fost închis.
Alertă portocalie de caniculă
Pe de altă parte, nouă regiuni din sudul Franței și insula Corsica se află, astăzi, sub alertă portocalie de caniculă. Arșița nu se dă dusă nici din sudul Italiei, în timp ce restul peninsulei va reveni în zilele următoare la temperaturi mai apropiate de normalul perioadei.
Canicula a pus în alertă și grădinile zoologice din Europa. La Roma, animalele au răbdat cu greu soarele dogoritor. Ca să le răcorească, îngrijitorii le-au hrănit cu fructe înghetațe și ”acadele” din carne congelată, dar au umplut cu apă și piscinele exterioare.