Canicula a afectat și rezervele de apă. Furnizorii au impus restricții în mai multe județe din țară
Vipia care de câteva zile ne sufocă și ne încinge locuințele a afectat și rezervele de apă. Pentru că oamenii și-au udat grădinile, furnizorii de apă potabilă au impus restricții.
Așa se face că în mai multe localități din Alba, Maramureș, Iași și Dolj este apă doar câteva ore pe zi. Debitele mai multor râuri sunt în scădere, cel al fluviului Dunărea se estimează că se va reduce la sfârșitul lunii și deja a secat un lac.
În Cricău - Alba, oamenii primesc apă doar patru ore pe zi, dimineața, și apoi, după-amiaza, de la ora 3 până seara la 10. Și nu pot fi folosite băile.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Doar aici 2.000 de oameni sunt afectați. În tot județul Alba sunt patru comune în aceeași situație.
Florin Todericu, primar Cricău: „Societatea furnizoare a serviciilor cu alimentare cu apă potabilă a restricționat consumul de apă în comuna noastră datorită temperaturilor ridicate și a consumurilor mari de apă în această perioadă”.
Gheorghe Hațegan, director tehnic SCA Apă CTTA Alba: „Datorită consumului pentru udat grădini, flori, spații verzi și așa mai departe, am ajuns să facem un program în contextul caniculei și a utilizării apei, să zicem noi, nerațional”.
Potrivit Administrației Naționale Apele Române, cele 40 de lacuri de acumulare principale din țară sunt pline în proporție de 88 la sută. Stăm mai bine decât anul trecut în aceeași perioadă dar - în contextul acestui val de aer fierbinte care mai rămâne aici- situația stârnește îngrijorare.
În plus, începe să nu mai fie apă în fântâni cum se întâmplă, de pildă, în Cupșeni - Maramureș, localitate aflată și ea pe lista celor unde au fost impuse restricții.
O centralizare a localităților unde apa este furnizată cu porția nu a făcut nimeni până acum.
Dolj și Iași sunt județe unde am mai identificat restricții.
Carmen Petrean, reprezentant compania de apă Oltenia: „Avem restricții instituite în localitățile Segarcea, Călărași, Sărata, Caraula și Șimnicu de Sus”.
Institutul Național de Hidrologie a transmis că debitele a peste 15 răuri sunt în scădere. Printre acestea Someș, Criș și Jiu.
Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt Administrația Națională Apele Române: „S-a impus treapta III de restricții pentru un operator de apă din județul Vaslui care se alimentează din acumularea Soleșt. A fost impusă restricție treapta I pentru folosințele piscicole ce se alimentează din acumularea Hâlceni. Lacul Amara este secat în proporție de 80 la sută”.
La intrarea în țară, debitul Dunării s-a menținut constant în ultimele zile, dar sub media multianuală a acestei perioade, iar spre sfârșitul lunii se estimează că o înceapă să scadă.
Cu astfel de vești și restricții impuse la furnizarea apei, unii oameni își fac deja rezerve în butoaie pentru ei și animale. O vacă, de exemplu, bea în medie în jur de 70 de litri de apă pe zi.
Reporteri: Gina Obrejan, Adina Timiș, Roxana Vlădășel, Elena Bejinaru