De astazi scapam de canicula. Care vor fi temperaturile in urmatoarele saptamani, in toata tara

femeie, rasarit de soare

ANM a publicat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor, pentru intervalul 7-20 august. Iata cat de cald va fi si unde va ploua.

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT

Valorile termice vor marca o scadere treptata in primele zile ale intervalului, iar mediile temperaturilor maxime vor cobori pana la 24 de grade pe 11 - 12 august, vremea devenind racoroasa pentru a doua decada a acestei luni.

Citește și
canicula
42 de grade LA UMBRA. Cum au trait romanii cea mai fierbinte zi din vara lui 2012
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

In intervalul 13 - 16 august se va produce o usoara incalzire, apoi maximele diurne se vor situa in jurul mediilor multianuale ale perioadei si nu vor mai avea variatii semnificative.

In prima parte a perioadei de prognoza sansele de ploaie vor fi foarte reduse. Probabilitatea pentru precipitaţii, slabe cantitativ si pe areale restranse, dar insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, va creste dupa data de 11 august.

CRISANA

Temperatura aerului va scadea de la o zi la alta pana in jurul datei de 11 august, cand media maximelor va atinge 23 de grade, caracterizand o vreme racoroasa pentru aceasta luna.

Intre 12 si 17 august regimul termic va avea o tendinţa de crestere usoara si treptata, iar in ultimele zile ale perioadei de prognoza se va menţine constant la valori medii ale maximelor diurne de aproximativ 30 de grade si ale minimelor nocturne de 16 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi in crestere dupa data de 11 august, iar in jurul datei de 15 august, aversele, in general slabe cantitativ, se vor semnala pe arii mai extinse si vor fi insoţite de descarcari electrice.

TRANSILVANIA

In prima parte a intervalului, temperaturile vor marca o scadere accentuata, astfel incat in 11 si 12 august maximele se vor situa, in medie, in jurul valorii de 22 de grade.

Ulterior, un proces de usoara incalzire va aduce valorile termice in limite normale pentru a doua decada a lunii august, respectiv 28 de grade pentru mediile diurne si aproximativ 14 grade pentru cele nocturne, cu tendinta de stationaritate pana la sfarsitul perioadei de prognoza.

Probabilitatea de ploaie va creste dupa 9 august, dar cantitati mai importante de apa sunt de asteptat doar in jurul datelor de 11 si, respectiv, 15 august, cand aversele vor avea si caracter torenţial si se vor semnala pe arii mai extinse.


LITORAL SI DOBROGEA

In intervalul 7 - 12 august temperaturile vor scadea de la o zi la alta, de la valori medii ale maximelor diurne de 35 de grade la inceputul perioadei mentionate pana la aproximativ 24 de grade la sfarsitul acesteia.

O usoara crestere a temperaturilor se va produce intre 13 si 15 august, dupa care tendinta va fi de stationaritate la valori medii de circa 28 - 29 de grade, apropiate de normele climatologice pentru a doua decada a lunii august.

Aversele, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, vor cadea cel mai probabil intre 10 si 12 august.

Ploi de scurta durata, slabe cantitativ, sunt posibile si in jurul datei de 15 august, iar in restul intervalului de prognoza probabilitatea de precipitatii va fi extrem de redusa.


MARAMURES

Vremea se va raci treptat in primele zile ale intervalului de prognoza, mediile temperaturii aerului vor scadea cu aproximativ 10 grade, iar regimul termic va deveni racoros in jurul datei de 11 august, cand media pe regiune a valorilor maxime va fi de circa 22 de grade.

In intervalul 12 - 17 august va avea loc o incalzire usoara si treptata, iar intre 18 si 20 august temperatura aerului se va mentine apropiata de normele climatologice ale perioadei, respectiv 28 de grade la valorile maxime diurne si 15 grade la cele minime nocturne.

In primele zile ale intervalului de prognoza este putin probabil sa ploua, dar dupa 10 august vor cadea ploi, mai ales averse insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, mai importante cantitativ si pe arii mai extinse pe 11 si 12 august si, din nou, in jurul datei de 15 august.


MOLDOVA

Temperatura aerului va fi in scadere accentuata in primele zile ale intervalului, maximele urmand sa se situeze in jurul valorii de 22 de grade pe 12 august, cand vremea va deveni racoroasa.

O crestere usoara si treptata a temperaturilor va avea loc incepand cu 13 august, pentru ca la sfarsitul intervalului de prognoza mediile pe regiune ale temperaturilor maxime sa atinga 29 de grade, valoare normala pentru aceasta perioada a anului.

La inceputul si sfarsitul perioadei de prognoza probabilitatea pentru precipitaţii va fi foarte redusa. In intervalul 9 - 16 august sunt prognozate averse, care vor fi mai abundente si se vor semnala pe arii mai extinse in jurul datelor de 11, 12 si 15 august.

MUNTENIA

In prima parte a intervalului de prognoza vremea se va raci accentuat de la o zi la alta, pana spre 12 august, cand temperaturile maxime se vor situa, in medie, in jurul valorii de 25 de grade.

Va urma o usoara crestere a acestora, iar intre 14 si 20 august temperatura aerului se va mentine relativ constanta, in jurul mediilor multinanuale.

Intre 9 si 12 august si, din nou pe 15 august, va creste probabilitatea pentru averse izolat mai insemnate cantitativ, insoţite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. In celelalte zile ale intervalului de prognoza probabilitatea de ploaie va fi redusa.

OLTENIA

Vremea se va raci treptat intre 8 si 12 august, devenind racoroasa pentru aceasta perioada a anului, cu temperaturi medii mai scazute cu aproximativ 14 grade decat cele de la inceputul intervalului.

Apoi se va produce o crestere usoara si treptata a temperaturii aerului, spre maxime care vor avea, la nivelul regiunii, valori medii de 30 - 31 de grade, apropiate de normele climatologice ale celei de-a doua decade a lunii august.

Vor fi ploi de scurta durata, in general slabe cantitativ, dar insoţite de fenomene electrice si intensificari ale vantului, cu o probabilitate mai mare intre 9 si 11 august si, din nou, in jurul datei de 15 august.


LA MUNTE

In prima parte a intervalului, racirea treptata a vremii va determina scaderea valorilor temperaturilor maxime pana spre o medie de 12 grade in ziua de 12 august, in timp ce mediile minimelor nocturne vor scadea pana la 4 - 5 grade.

Va urma o usoara crestere a temperaturilor, spre medii de 18 grade ziua si aproximativ 10 grade noaptea, vremea devenind normala din punct de vedere termic pentru a doua decada din august.

Probabilitatea pentru precipitaţii, mai ales averse insoţite de descarcari electrice, va fi mai mare in intervalul 9 - 15 august, cu un varf in jurul datei de 11 august. In rest doar trecator, in cursul dupa-amiezelor, sunt posibile ploi slabe, de scurta durata.
 

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Romania arata ca inaintea unei batalii cu turcii. Fantanile au secat, iar campiile sunt parjolite
Romania arata ca inaintea unei batalii cu turcii. Fantanile au secat, iar campiile sunt parjolite

Efectele cumplite ale secetei se vad cel mai bine pe ogoare si in gospodariile oamenilor de la tara. De saptamani bune fantanile sunt pline de mal si singurele surse de apa raman cisternele aduse de pompieri.

42 de grade LA UMBRA. Cum au trait romanii cea mai fierbinte zi din vara lui 2012
42 de grade LA UMBRA. Cum au trait romanii cea mai fierbinte zi din vara lui 2012

Cea mai fierbinte zi din vara lui 2012 ne-a lasat pamantul insetat, iar pe noi toropiti. Au fost 42 de grade la umbra in Giurgiu si aproape la fel de multe in Bucuresti, Iasi, Focsani, Slobozia, Videle, Zimnicea si Calarasi.

"Ciulinii Baraganului" din "Gradinile Edenului". Seceta a lasat fara apa cartierele noi de vile

Vestea venita de la meteorologi, ca nu vom scapa de seceta nici in urmatoarele doua luni, le da fiori multora. Si acum abia daca mai au apa in fantani. Si nu e vorba doar de cei care stau in localitatile fara canalizare.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.