Zeci de persoane leșinate pe stradă. Cod Roșu de caniculă de vineri, în Vest
Vara lui 2017 ne da ameţeli. Arşiţa a pârjolit joi vestul ţării, unde nu a mai fost atât de cald de 65 de ani încoace. Valul de caniculă a pus însă stăpânire pe întreaga Românie şi mai grav decât atât va creşte în intensitate.
Din păcate un bărbat de 60 de ani căzut în stradă s-a prăpădit şi mulţi alţii au fost luaţi cu salvarea. Nu luaţi în glumă avertismentele medicilor. Staţi pe cât posibil în case şi beţi cât mai des apă. Vineri, un sfert de ţară va fi sub cod roşu. Temperaturile vor trece de 42 de grade la umbră.
Bărbatul în vârstă de 60 de ani a căzut secerat de arşiţa, chiar în faţa blocului. A făcut imprudenţa să iasă la cumpărături la miezul zilei. La acea ora, în Galaţi, oraş aflat sub cod portocaliu, erau peste 35 de grade la umbră. Omul a intrat în stop cardiorespirator, iar eforturile medicilor au fost zadarnice.
În jumătatea de vest a ţării aflată sub cod portocaliu, termometrele arătau la soare 42 de grade. În aceste condiţii căldură a fost greu de suportat. O doamnă din Timişoara a ieşit de la serviciu la ora 15, însă nu a reuşit să ajungă acasă pentru că i s-a făcut rău pe stradă.
Pavajul din centrul oraşului ardea pur şi simplu talpă piciorului prin încălţăminte.
În oraşul de pe Bega nu s-au mai înregistrat asemenea temperaturi de 65 de ani. Au fost 41,1 în luna august a anului 1952.
Şi în Bucureşti a fost rău de tot. S-au înregistrat 38 de grade, iar 43 de persoane au leşinat pe stradă şi au avut nevoie de ambulanţă.
Am făcut un experiment că să demostram cât de nocivă poate să fie căldură şi în cazul alimentelor. Am lăsat câteva ore într-un autoturism parcat în soare 2 banane proaspete, 1 piersică , o sticlă de lapte şi o bucată de brânză. Dacă într-o zi caniculară va uitaţi alimentele într-o maşină, trebuie să ştiţi că ele devin toxice pentru organism, chiar dacă ele iniţial erau proaspete.
Arşiţa stăpâneşte şi sudul ţării. La orele amiezii, centrul Craiovei părea pustiu.
Printre cei mai expuşi la temperaturile caniculare sunt muncitorii din construcţii sau cei de la drumuri. Frecvent temperaturile depăşesc 50 de grade la nivelul solului.
De altfel, muncitorii în construcţii, oamenii care lucrează pământul sau cei care nu se hidratează corespunzător şi se expun la soare pot face ceea ce specialiştii numesc heat stroke, adică stres termic extrem. Temperatura corpului trece în aceste condiţii de 40 de grade şi apar semne de leşin şi confuzie.
Valul de cladura a secat şi fântânile. În trei sate din judeţul Gorj pompierii militari le-au dus oamenilor 36 de tone de apă de băut.
Județele pentru care a fost emis codul roșu sunt: Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, Arad, Alba, Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Cluj și Mureș. În restul țării va fi cod portocaliu de caniculă.
”Vineri (4 august) și sâmbătă (5 august), valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.
În zonele de câmpie și de podiș ale județelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade.
În Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.”, informează ANM.