Cod galben de ninsori. Opt drumuri nationale sunt blocate, iar unele scoli din Iasi vor fi inchise

×
Codul embed a fost copiat

DN 17 A a fost inchis temporar circulatiei in zona Dornesti - Ratos, iar opt drumuri judetene sunt inzapezite, fiind inregistrate si 15 deranjamente colective in ceea ce priveste alimentarea cu energie electrica, fiind afectate 500 de gospodarii.

UPDATE 14:58 Traficul greu a fost restrictionat, duminica dupa-amiaza, pe noua sectoare de drum national din judetul Suceava, noua drumuri judetene si 54 de drumuri comunale sunt inzapezite, iar Aeroportul Suceava nu este operational.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat ca in urma ninsorilor si viscolului a fost restrictionat traficul greu peste 7,5 tone pentru toate drumurile nationale din administrarea Sectiei de Drumuri Nationale Suceava pe DN 17 pana la Paltinoasa, DN 29 Suceava - Botosani, DN 29A Suceava - Zvoristea, DN 2 Suceava - Siret, DN 2H Milisauti - Putna, DN2K Milisauti - Solca, DN 2E Paltinoasa - Vicovu de Sus, DN 2 Cumparatura - Draguseni, Dn 15C Praxia - Boroaia.

Totodata, Aeroportul "Stefan cel Mare" Suceava nu este operational.

In prezent, in judetul Suceava, a fost inchis temporar circulatiei DN 17 A, in zona Dornesti - Ratos, iar pe celelalte drumuri nationale din judet se circula in conditii de iarna.

Citește și
termometru
Cel mai rece loc din Romania: -28 grade Celsius, la Intorsura Buzaului. Vezi prognoza in toata tara
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

In judet sunt noua drumuri judetene inzapezite, Vulturesti - Hartop, Veresti - Fantanele - Foscani, Suceava - Berchisesti, Darmanesti - Calafindesti-Negostina, Forasti - Manolea, Zvoristea - Fratautii Noi, Brasca - Ilisesti, Ciprian Porumbescu - Dragoiesti, Baia - DN 2E, Satu Mare - DN 17A.

UPDATE 14:56 Prefectul de Botosani, Costica Macaleti, a cerut sprijinul Armatei si al judetelor vecine pentru deszapezirea drumurilor din judet, aratand ca din cauza viscolului situatia este critica, iar in prezent se incearca sa se ajunga la o gravida din Saveni aflata in stare critica.

Potrivit acestuia, in judet au ajuns sase autofreze din Iasi, Suceava, Vaslui si Bacau, care actioneaza deja pe drumurile din judet.

"Este o situatie critica. Viscoleste in continuare, iar eficienta interventiilor este aproape nula. M-au anuntat si din Focsani ca mai trimit doua utilaje. Se actioneaza, dar situatia e critica in continuare", a declarat Macaleti.

UPDATE 13:51 Un numar de 13 drumuri judetene din Iasi erau blocate, duminica la pranz, din cauza ninsorilor abundente si a viscolului puternic, Inspectoratul Scolar Iasi anuntand, totodata, ca luni toate scolile din mediul rural vor fi inchise.

Potrivit unui comunicat transmis, duminica la pranz, de conducerea Consiliului Judetean (CJ) Iasi, un numar de 13 drumuri judetene sunt blocate, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Astfel, drumurile blocate sunt DJ281C Blagesti - Todiresti - Cotnari, DJ282F Vladeni - Andrieseni, DJ281 Sticlaria - Siretel - Lespezi, DJ282D Ruginoasa - Helesteni, DJ248A Iasi - Domnita - Tibanesti, DJ244D Ciortesti - Dolhesti, DJ244F Grozesti - Bohotin - Mosna, DJ282 Iasi - Gropnita - Bulbucani, DJ208I Blagesti - Crivesti - Vanatori, DJ244G capat DN28 - Cozmesti, DJ282C Vladeni - Plugari, DJ208L Pascani - Miroslovesti si DJ246 Scanteia - Ipatele - Mironeasa.

UPDATE 13:30 Un numar de 22 de persoane ramase inzapezite in masini, pe DN 24 Vaslui - Iasi, au fost preluate, duminica la pranz, si transportate la Primaria Solesti, dupa aproximativ patru ore in care au stat blocate in nameti, autoritatile vasluiene urmand sa faca o noua verificare a autovehiculelor izolate.

Atat soferii, cat si pasagerii masinilor inzapezite au primit ajutorul pompierilor si jandarmilor vasluieni, precum si al unor echipaje off-road, inainte ca autocamioanele Armatei sa ajunga in zona cu traficul blocat.

"Din fericire, niciuna din cele 22 de persoane preluate de noi nu prezinta are de sanatate. Acum sunt cazate in sediul Primariei Solesti, unde primesc cate un ceai cald din partea autoritatilor locale. Noi nu ne-am incheiat inca misiunea si urmeaza ca, impreuna cu militarii de la unitatea din Husi, sa ne deplasam in recunoastere, cu un camion cu tractiune 6x6, pentru a vedea daca nu mai sunt si alte persoane ramase izolate", a declarat, duminica, inspectorul sef al ISU Vaslui, Neculai Olaru.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca din cauza viscolului care spulbera zapada pe partea carosabila, circulatia rutiera este intrerupta pe opt drumuri nationale din Moldova, fiind blocaje si pe DN59, pe Nicolint–Oravita si Pojejena–Socol, din Caras Severin.

Sursa citata indica blocaje pe: DN29 Botosani–Manoleasa–Prut (judetul Botosani); DN29A Dorohoi–Radauti–Prut (judetul Botosani); DN29C Cucorani–Bucecea (judetul Botosani); DN29D Botosani–Stefanesti (judetul Botosani); DN24 Vaslui–Iasi; DN24C Santa Mare– Radauti – Prut (judetul Botosani); DN17A Dornesti–Balcauti (judetul Suceava); DN2F Vaslui–Bacau.

Pe toate aceste drumuri, se actioneaza cu utilaje specializate pentru reluarea circulatiei rutiere.

De asemenea, traficul autovehiculelor se desfasoara ingreunat pe urmatoarele tronsoane de drumuri nationale: DN57 Nicolint–Oravita (judetul Caras-Severin); DN57A Pojejena–Socol (judetul Caras-Severin). Totodatp, pe DN59 Moravita–Puntul de Trecere a Frontierei Stamora Moravita (judetul Timis) s-a impus restrictie pentru vehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone, precum si pe DN59A Jimbolia–Punctul de Trecere a Frontierei Jimbolia (judetul Timis). Restrictii sunt si pe DN59C Jimbolia–Comlosu Mare (judetul Timis).

Potrivit prefectului de Suceava, Florin Sinescu, circulatia pe DN 17 A in zona Dornesti - Ratos a fost inchisa temporar din cauza ninsorii viscolite, iar in judet mai sunt opt drumuri judetene inzapezite in si un drum comunal inzapezit in Calafindesti.

In judet sunt inregistrate si 15 deranjamente colective privind alimentarea cu energie electrica in Siret, Dolhasca, Parhauti, Hreatca, Granicesti, Galanesti, Gramesti, Hantesti, Rotunda, Basarabi, Budeni, Costisa, Dornesti si Fratautii Vechi, insumand 500 de gospodarii.

Din cauza inzapezirii liniei de cale ferata Veresti - Botosani, un automotor (vagon cu 90 de locuri) de pe ruta Veresti - Botosani a fost readus in statia Veresti, iar cei 22 pasageri au fost preluati de un tren cu locomotiva si au fost dusi la destinatie.

Un numar de 20 de persoane dializate din judet au ramas internate in unitatile spitalicesti intrucat nu li s-a permis intoarcerea la domiciliu.

Prefectul a mentionat ca nu au fost raportate decese din cauza hipotermiei, si ca au existat patru cazuri in care persoane, trei din Suceava si una din Botosani, au fost transportate la UPU a SJU Suceava, pacientii fiind adusi cu ambulantele dupa ce consumasera bauturi alcoolice.

Prefectul a spus ca in jurul orei 3.30 s-a intervenit si pentru deszapezirea unei ambulante care ramasese blocata in localitatea Dumbrava.

El a aratat ca pe parcursul noptii de sambata spre duminica s-a intervenit si pentru scoaterea unor masini inzapezite, adaugand ca unele persoane au pornit la drum spre diverse localitati desi erau informate ca exista riscul sa ramana blocate.

"Avand in vedere starea vremii si in mod special faptul ca viscoleste, facem din nou apel si recomandam populatiei sa nu porneasca la drum daca nu este absolut necesar si mai ales cu copii. In cazul in care calatoria nu poate fi amanata, trebuie luat in calcul si riscul intreruperii circulatiei pe unele sectoare de drum, motiv pentru care trebuie sa fie dotati cu tot ceea ce este necesar in caz de inzapezire", a precizat Florin Sinescu.

Cod galben de ninsori in noua judete

Meteorologii au emis, duminica, o avertizare de Cod galben de ninsori viscolite, valabila de la ora 10.00, pana luni, la ora 10.00, pentru judetele Suceava, Botosani, Iasi, Bacau, Neamt, Vaslui, Vrancea, Harghita si Covasna.

In intervalul mentionat, va continua sa ninga in cea mai mare parte a Moldovei si in zona Carpatilor Orientali. Se va depune strat nou de zapada, rafalele de vant vor depasi 50-60 km/h, viscolind si spulberand zapada, iar vizibilitatea va fi redusa, avertizeaza Administratia Nationala de Meteorologie.

Precipitatii slabe, sub forma de ploaie, lapovita sau ninsoare vor mai fi, local, in sudul si sud-vestul tarii.

Vantul va avea intensificari si in restul zonei montane, pe litoral si in delta, iar in nordul Moldovei intensificarile se vor mentine pe tot parcursul zilei de luni.

Patru drumuri nationale secundare din nordul Moldovei, inchise din cauza viscolului

Centrul Infotrafic al Politiei Romane informeaza ca duminica dimineata din cauza viscolului care spulbera zapada pe partea carosabila, circulatia este intrerupta pe patru drumuri nationale secundare: DN29 Botosani – Manoleasa, DN29A Dorohoi – Radauti-Prut, DN29D Botosani – Stefanesti si DN24C– Radau

"Avand in vedere ca in nordul Moldovei viscoleste, le recomandam conducatorilor auto sa nu porneasca la drum daca nu este absolut necesar. In cazul in care calatoria nu poate fi amanata, trebuie luat in calcul si riscul intreruperii circulatiei pe unele sectoare de drum, motiv pentru care din autovehicul nu trebuie sa lipseasca tot ceea ce este necesar in caz de inzapezire", precizeaza sursa citata.

Meteorologii au emis, sambata, o avertizare de Cod galben, pentru intreaga tara, de precipitatii abundente, intensificari ale vantului, viscol si polei, valabila de la ora 18.00, pana luni, ora 10.00.

Autoritatile intervin cu Armata pentru a prelua persoanele izolate pe drumul national Vaslui - Iasi

Autoritatile vasluiene au decis sa intervina cu Armata pentru a le prelua pe cele 50 de persoane ramase izolate in masini, inclusiv in doua microbuze de transport calatori, pe drumul national Vaslui - Iasi, blocat din cauza viscolului pe raza comunei vasluiene Codaesti Cele aproximativ 50 de persoane ramase izolate in masini in mijlocul campului, inclusiv in doua microbuze de transport calatori, dupa ce drumul national DN 24 Vaslui - Iasi s-a blocat, duminica dimineata, din cauza ninsorilor si a viscolului, vor fi preluate de o masina a Armatei.

La solicitarea autoritatilor, o unitate militara din judetul Vaslui va trimite in zona blocajului, respectiv Movila lui Burcel, un autocamion cu tractiune 6x6, care ii va prelua pe ocupantii celor 25 de masini ramase izolate, pentru a-i transporta la o primarie din zona.

"Toate cele 50 de persoane aflate in masini vor fi cantonate, pana cand drumul se va debloca, in sediul Primariei Solesti, unde vor primi ceai cald. In zona aparitiei blocajului pe sosea se afla deja un camion al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), cu 12 pompieri si sapte jandarmi, pregatiti sa ajute la preluarea persoanelor din autovehiculele ramase izolate", a declarat, duminica, pentru corespondentul Mediafax inspectorul sef al ISU Vaslui, Neculai Olaru.

Autoritatile vasluiene nu au putut preciza cand preconizeaza ca drumul dintre Vaslui si Iasi sa fie deblocat, insa acest lucru nu se va intampla in urmatoarele ore.

"Daca viscolul continua, este foarte greu sa deblocam. In situatia in care vantul se mai domoleste, estimam ca in doua ore sa redeschidem traficul in zona", a conchis Neculai Olaru.

Potrivit sursei citate, societatea de deszapezire intervine in zona Movila lui Burcel, comuna Codaesti, cu doua utilaje de deszapezire in vederea deblocarii traficului.

Peste 25 de masini, majoritatea autoturisme mici, au ramas blocate, duminica dimineata, pe drumul national DN24 Iasi - Vaslui, dupa ce soseaua s-a blocat din cauza viscolului si a ninsorilor in apropriere de localitatea vasluiana Codaesti.

Autoritatile vasluiene au decis, duminica dimineata, inchiderea drumului national DN 24 Vaslui - Iasi din cauza blocajului aparut pe raza comunei vasluiene Codaesti, in zona Movila lui Burcel, unde viscolul si ninsorile au condus la formarea sulurilor de zapada pe sosea.

In aceste conditii, peste 25 de masini, majoritatea autoturisme mici, au ramas izolate in camp.

Iarna prinde forta de la o zi la alta. Drumurile nationale din Suceava si Botosani sunt blocate

Citeste si:

VIDEO Imaginile care starnesc panica la NASA. OZN-uri filmate in timp ce se incarca de la Soare

Prima tara europeana care a cunoscut criza NU mai vrea in UE: “Sa lasam bancile sa intre in faliment”

Enigma mayasa. Ce se va intampla pe 21 decembrie 2012

Ajuns in pragul falimentului, a avut o idee de aur. Un gigant media i-a pus planul in aplicare

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Cod galben de viscol si precipitatii abundente in toata tara. Cum va arata vremea zilele urmatoare
Cod galben de viscol si precipitatii abundente in toata tara. Cum va arata vremea zilele urmatoare

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o atentionare meteorologica cod galben de precipitatii abundente, intensificari ale vantului, viscol si polei.

Cel mai rece loc din Romania: -28 grade Celsius, la Intorsura Buzaului. Vezi prognoza in toata tara
Cel mai rece loc din Romania: -28 grade Celsius, la Intorsura Buzaului. Vezi prognoza in toata tara

La ora 7 dimineata, in Romania cerul era noros in vestul tarii si era variabil spre senin in rest. Vântul avea unele intensificari in Crisana si avem cod galben de ceata densa.

Romania sub zapada. Sute de trenuri au intarzieri de zeci de minute. Lista drumurilor inchise
Romania sub zapada. Sute de trenuri au intarzieri de zeci de minute. Lista drumurilor inchise

Tot temperaturile scazute au facut ca opt trenuri sa fie anulate cu totul, iar in anumite zone din tara se circula cu restrictii de viteza.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.