Marius Locic: Din pacate, DIICOT si DNA sunt dezinformate de grupuri din SRI

×
Codul embed a fost copiat

Omul de afaceri Marius Locic a afirmat, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis cercetarea sa in libertate, ca intra in politica, criticand totodata faptul ca "grupuri din SRI dau informatii false" DIICOT si DNA.

UPDATE 14:27: Marius Locic: Din pacate DIICOT si DNA sunt dezinformate de grupuri din SRI

Omul de afaceri Marius Locic a afirmat, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis cercetarea sa in libertate, ca intra in politica, criticand totodata faptul ca "grupuri din SRI dau informatii false" DIICOT si DNA.

"Sunt foarte multe abuzuri, din pacate DIICOT si DNA sunt dezinformate de grupuri din SRI care dau informatii false", a spus Locic, subliniind, de asemenea, ca niciodata nu a crezut ca un contract de reprezentare juridica pote fi interpretat drept mita.

Procurorii DIICOT arata in referatul cu propunerea arestarii lui Locic, alaturi de alte 12 persoane, in cazul fraudarii unor banci, ca o societate controlata de Vasile Crestin i-ar fi dat lui Marius Locic bani care ulterior ar fi fost folositi pentru mituirea senatorului Catalin Voicu.

Citește și
Marius Locic
Marius Locic si Ioan Crestin au fost retinuti in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Participatia lui Marius Locic la activitatea infractionala a grupului consta in faptul ca societatea la care era administrator, Locic Imobiliare, a fost beneficiara a mai multor sume de bani efectuate prin transfer bancar, sume ce aveau ca si justificare facturi fictive intocmite de catre membrii gruparii infractionale pentru a se putea justifica asa zisa relatie comerciala dintre societatile care au fost beneficiare in mod ilegal ale creditelor acordate de catre BRD Grup Unirea (din contul societatii Agrocereal a fost transferata suma de 25.000 de euro in contul lui Locic Imobiliare, bani ce ulterior au fost dovediti ca au ajuns in posesia senatorului Voicu Catalin, pentru a fi folositi ca mita la magistratii de la ICCJ, (dosar care se afla in curs de solutionare pe rolul Tribunalului Bucuresti)", mai noteaza anchetatorii DIICOT in documentul citat.

Locic a respins aceste acuzatii, spunand ca Agrocereal nu are legatura cu fratii Crestin, firma avand o legatura cu el, ca patron. Mai mult, a spus acesta, banii de la Agrocereal au intrat in firma Locic.

Marius Locic a adaugat ca se interpreteaza cu totul eronat. Locic a precizat ca a fost avocatul fostului senator.

Locic a zis ca se va ralia cu un partid care sa se implice in dezvoltarea pietei imobiliare si care sa lupte impotrva abuzurilor.

Totodata, Locic a mai spus ca este gresit cu ce intampla cu sistemul bancar.

Numele lui Locic in afacerea fraudelor bancare este legat de un imobil din cartierul Dorobanti pe care l-ar fi vandut la un pret supraevaluat.

Duminica, Locic a declarat ca si astazi imobilul este "de o mare, mare valoare", multa lume intresandu-se de achizitionarea lui, printe care si Gigi Becali.

Fostul senator Catalin Voicu (PSD) si omul de afaceri Marius Locic au fost condamnati de un complet de trei judecatori al instantei supreme la pedepse cu inchisoarea, intr-un dosar care il priveste si pe fostul presedinte al Sectiei civile din inalta Curte de Casatie si Justitie, Florin Costiniu.

Mandatul de senator a lui Voicu s-a incheiat, astfel ca instanta competenta sa-l judece in prima instanta este Tribunalul Bucuresti.

 

ora 10:40: Dosarul fraudelor bancare: Martis si Nanu au fost arestati. Ioan Crestin si Marius Locic, eliberati

Curtea de Apel Bucuresti a admis doar patru propuneri din cele 13 facute de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organzata si Terorism (DIICOT), decizia instantei putand fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Marius Locic si alte 12 persoane din dosarul fraudelor bancare, printre care directorii BRD, Adrian Martis si Andrei Nanu, au parasit Curtea de Apel Bucuresti, vineri noapte, dupa ce instanta a decis sa reia sambata judecarea propunerilor de arestare preventiva a lor, iar acestora le-au expirat ordonantele de retinere.

Judecatoarea Luciana Mera i-a audiat, vineri seara, pe toti cei 13, iar ulterior a hotarat sa reia sambata dimineata, la ora 10.00, dezbaterile privind propunerile de arestare.

Mera a aratat ca doreste ca atat ca ea, cat si acuzarea si apararea sa fie in deplinatatea facultatilor si lipsiti de oboseala.

In acest context, ordonantele de retinere emise de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pentru cei 13 au expirat, astfel ca acestia au fost eliberati si au parasit Curtea de Apel Bucuresti.

In urma audierilor de sambata, judecatorul Curtii de Apel a decis sa amane pronuntarea unei decizii pentru duminica la ora 10.00.

Cei 13 pentru care DIICOT cere arestarea preventiva sunt Adrian Martis (director executiv la BRD Unirea), Andrei Nanu (director comercial BRD Dorobanti), Elena Blaga, Orlando Ionut Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Crestin, Dumitru Benga, Vranceanu Jenica Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter si Camilia Damiela Pop (notar).

Totodata, in cazul lui Vasile Crestin, Constantin Irinel Militaru si Mihaita Catalin Rusitoru, pentru care procurorii au cerut sa fie emise mandate de arestare in lipsa, instanta a amanat luarea unei decizii pentru 17 decembrie, data pana la care sa fie indeplinite procedurile de citare a invinuitilor.

Vineri seara, alte sapte persoane din dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro au fost arestate preventiv, potrivit deciziei luate de un alt complet al Curtii de Apel Bucuresti (CAB), prin care a fost admisa propunerea in acest sens formulata de procurorii DIICOT.

Au primit, astfel, mandate de arestare preventiva Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireada (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu si Livia Bobu.

In acest dosar, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au retinut 20 de persoane, respectiv pe Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireada (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu, Livia Bobu, Adrian Martis (director executiv la BRD Unirea), Andrei Nanu (director comercial BRD Dorobanti), Elena Blaga, Orlando Ionut Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Crestin, Dumitru Benga, Vranceanu Jenica Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter si Camilia Damiela Pop (notar).

Pentru toti cei 20 au fost formulate propuneri de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Pentru solutionarea operativa a cauzelor, persoanele pentru care se cere arestarea au fost impartite in doua loturi, solicitarile de arestare preventiva a lor fiind judecate in paralel, vineri seara, de doi judecatori ai CAB, respectiv Elena Adrian Bajan si Luciana Mera.

Anchetatorii au emis si 21 de ordonante de obligare de a nu parasi tara timp de 30 de zile.

In acest dosar, anchetatorii au facut, joi, 48 de perchezitii in Bucuresti si trei judete, fiind vizata o grupare coordonata de persoane influente din mediul de afaceri din Capitala care ar fi luat ilegal credite de la doua banci pentru 35 de firme cu sprijinul a sapte directori ai bancilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

"Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare, pentru un numar de 35 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat", s-a aratat intr-un comunicat de presa al DIICOT.

Procurorii sustin ca membrii grupului infractional ar fi fost sprijiniti de sapte directori generali sau directori comerciali ai unitatilor bancare, acuzati ca ar fi coordonat procedurile de selectie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc si ar fi aprobat creditele desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale. Totodata, gruparea ar fi fost sprijinita si de sase functionari de la unitatile bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare.

Membrii gruparii ar fi beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autorizati, prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decat cele reale, in vederea ipotecarii acestora cu ocazia incheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.

In acelasi dosar sunt cercetati si patru notari publici care ar fi incheiat si autentificat contractele de garantie ipotecara.

"Contractele de garantie ipotecara cu privire la aceste bunuri imobile erau incheiate si autentificate de catre patru invinuite, avand calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piata si la valoarea inscrisa anterior in contracte de vanzare - cumparare incheiate cu privire la aceleasi bunuri, actele fiind utilizate de catre membrii gruparii in vederea obtinerii in mod ilegal a creditelor bancare", au precizat procurorii DIICOT.

Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si responsabili ATE Bank sunt cercetati de DIICOT in cazul fraudelor bancare, capii afacerii fiind Marius Locic si fratii Crestin, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surselor citate, in aceasta afacere sunt implicati patru notari, unul dintre acestia fiind sotia lui Damian Draghici, Paula Rosenberg. Damian Draghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.

Notarii publici au in competenta autentificarea contractelor de vanzare si a contractelor de ipoteca asupra bunurilor imobile, la cererea vanzatorilor, cumparatorilor, sau constituitorilor ipotecari (debitori sau garanti), precum si a institutiilor bancare si financiare nebancare. Obligatia notarului public este de a verifica situatia juridica a bunului imobil, modalitatea de dobandire a acestuia, si actele care stau la baza dobandirii proprietatii, sarcinile existente asupra imobilului, precum si situatia fiscala a proprietatii, preciza, joi, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

"Notarii publici nu au nici competente si nici calificarea necesara pentru evaluarea bunurilor aduse in garantie, aceasta evaluare fiind facuta exclusiv la cererea bancilor, de catre evaluatori agreati de acestea, atestati de ANEVAR (Uniunea Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania-n.r.) tocmai in acest scop. Contractele de credit incheiate de banca nu fac obiectul cererilor de autentificare adresate notarilor publici", sustinea UNNPR.

BRD a anuntat, joi, ca activitatea bancii nu este afectata de perchezitiile DIICOT la doua dintre unitatile sale, in cadrul unor investigatii cu privire la obtinerea ilegala de credite de la mai multe banci, precizand totodata ca BRD coopereaza cu autoritatile de mai multe luni asupra anchetelor in curs.

Vineri, BRD a precizat si ca a descoperit, cu cateva luni in urma, cateva scheme de finantare ilegala si a sesizat organele penale, dupa care a intarit sistemele de control si a desfacut contractele de munca ale salariatilor care nu au respectat normele si procedurile interne.

Volksbank a anuntat, tot joi ca, in dosarul DIICOT privind fraude bancare in valoare de 85 milioane de euro, a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, pentru credite obtinute in baza unor documente falsificate si ca expunerea bancii este de doar 8 milioane de euro.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
O societate controlata de Vasile Crestin i-a dat lui Locic bani folositi apoi la mituirea lui Voicu
O societate controlata de Vasile Crestin i-a dat lui Locic bani folositi apoi la mituirea lui Voicu

Procurorii DIICOT, care cer arestarea preventiva a 13 persoane in cazul fraudarii unor banci, sustin ca o societate controlata de Vasile Crestin i-a dat lui Marius Locic bani care ulterior au fost folositii pentru mituirea senatorului Catalin Voicu.

Marius Locic si Ioan Crestin au fost retinuti in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro
Marius Locic si Ioan Crestin au fost retinuti in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro

DIICOT i-a retinut pe Ioan Crestin si Marius Locic in dosarul fraudelor bancare, pe langa acestia mai fiind incarcerati, pentru 24 de ore, trei directori de banci, doi notari si doi evaluatori, au declarat, vineri, pentru Mediafax, surse judiciare.

Cine sunt fratii Crestin si Marius Locic, patronii scosi in fata in frauda de 85 milioane euro
Cine sunt fratii Crestin si Marius Locic, patronii scosi in fata in frauda de 85 milioane euro

Dosarul fraudei de 85 de milioane de euro aduce in prim plan oameni de afaceri mai putin cunoscuti, cum sunt fratii Crestin, dar si pe Marius Locic, un patron de firme care a mai avut probleme cu legea.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.