Ploaia înghețată a provocat haos în zeci de județe. Vremea rămâne rece toată săptămâna
Un fenomen rar a acoperit de gheaţă Capitală şi 14 judeţe: freezing rain, sau ploaia îngheţată a acoperit cu o pojghiţă periculoasă şoselele, arborii, maşinile şi casele oamenilor.
A fost cod portocaliu de polei: multe cabluri de alimentare electrică s-au rupt sub greutatea ţurţurilor, câteva localităţi au rămas în beznă şi unele tramvaie din Capitala nu au circulat. Pe aeroportul Henri Coandă, timp de aproape 3 ore nicio aeronavă nu a putut decola.
Iar jumătatea de nord a ţării s-a confruntat cu ninsori şi vijelii.
La prânz, tabela electronică ce afişează zborurile de la aeroportul Otopeni arăta mai multe întârzieri şi curse anulate.
Ploaia îngheţată a ţintuit la sol toate aeronavele, iar oamenii au intrat în panică pentru că pierdeau legături, aşa că au năvălit la birourile companiilor de zbor.
”Avioanele sunt acoperite cu o peliculă de gheaţă, aceasta peliculă se îndepărtează prin degivrare, numai că din cauza acestui fenomen meteo, avionul se acoperă cu o peliculă de gheaţă înainte de a apuca să decoleze. Deci timpul în care este eficient lichidul degivrant nu este suficient de lung şi avionul îngheaţă din nou”, a precizat Valentin Iordache, purtător de cuvânt al Aeroportului Otopeni.
Gheaţa care se depune rapid pe fuselajul aeronavelor este extrem de periculoasă pentru că scade dramatic manevrabilitatea avionului.
Ploaia îngheţată a făcut probleme şi în traficul din Capitală. 20 de tramvaie au fost blocate mai bine de o oră într-un cartier, din cauză că a îngheţat linia de tensiune. Iar pe autoturisme, gheaţa s-a format aproape instantaneu după pornirea de pe loc.
Și mai greu le-a fost celor care au ieşit din casă în Slobozia şi Alexandria, acolo unde, din cauza vântului năpraznic, temperată resimţită a fost de minus -20 de grade.
Probleme din cauza poleiului au fost şi în ţară. În Dâmboviţa, la Titu, pomii înmuguriţi au îngheţat în livezi, iar oamenii se tem că recolta de fructe este compromisă.
În Braşov, şoferii au avut mari emoţii în trafic.
Alin Şerbănescu, purtator de Cuvânt CNAIR: ”Este printre cele mai periculoase fenomene, ploaia asta efectiv îngheață instant când atinge orice suprafața, iar pe drumuri se formează ca un tort cu mai multe straturi de gheaţă, nu o poate topi nici sarea, nici clorura."
Nici pietonii nu au scăpat mai uşor: umbrelele cu care se apărau de ploaie s-au încărcat rapid de gheaţă.
Din cauza şoselei acoperite cu polei, în Azuga, o mașina a derapat şi a rămas suspendată deasupra unui pârâu. Şoferul și pasagerul din dreapta, răniţi uşor, au fost salvaţi la timp de pompieri.
Necazuri au fost şi în Prahova. Gheaţa depusă pe cabluri a lăsat fără curent 400 de locuinţe din 3 localităţi. Avaria generală a cuprins 15 transformatoare.
Mulţi şoferi s-au revoltat şi le-au cerut explicaţii poliţiştilor, când au văzut că nu-şi pot continua drumul spre Brăila, dinspre Galați.
Meteorologii spun că în următoarele 5 zile vremea va rămâne una de iarnă.
La sfârşitul săptămânii viitoare, meteorologii preconizează o încălzire, care sporeşte pericolul de inundaţii.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: meteo, prognoza meteo, ninsoare, cod galben, ploaie, frig,
Dată publicare:
18-03-2018 07:12