Vestul tarii ramane sub cod galben si portocaliu de inundatii. Dunarea, tot mai primejdioasa
Pe masura ce se incalzeste, raurile umflate de zapezile care se topesc pe versanti ameninta tot mai multi oameni. Vestul tarii ramane sub cod galben si portocaliu de inundatii, iar ploile au completat din plin acest tablou sinistru.
LUNI, 1 APRILIE
19:20 De astazi, un sat intreg din judetul Arad balteste. Apa a navalit in case, curti si gradini, dar si pe sute de hectare de teren agricol. La multi kilometri distanta, in sud, Dunarea alimentata de afluentii tot mai puternici devine din ce in ce mai primejdioasa.
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
In localitatea Apateu apa se intinde cat vezi cu ochii. Strazile si gradinile mustesc dupa ploile din ultimele zile iar 100 de gospodarii arata acum ca niste locuinte lacustre. Ce a pus capac a fost furtuna de aseara care, potrivit meteorologilor, a adus precipitatii de 30 de litri pe metrul patrat.
Suvoaiele au facut praf si tot ce au oamenii de aici mai de pret: solariile, pentru ca toata localitatea traieste din legumicultura.
Singurul noroc, spun oamenii, este ca apa nu le-a intrat in case dar in zeci de solarii ca si acesta rasadurile sunt afectate rosiile, vinetele, ardeii nu vor mai putea fi recuperate.
In Tulcea, drumul judetean care leaga orasul de mai multe sate din comuna Ceatalchioi este in contiunuare inundat. Niveul apei a crescut de ieri pana azi cu cel putin 30 de centimetri, spun autoritatile.
Pentru ca nu mai pot ajunge in oras decat cu barca, multi si-au terminat proviziile. Singura hrana, cea pe care le-a oferit-o intotdeuna fluviul, blestem si binecuvantare pentru ei de sute de ani, este pestele.
La Galati, pasarelele care duc spre restaurantele plutitoare sunt deja inundate. La fel si terasele de pe mal, care, la peste 20 de grade ar fi trebuit sa fie pline de clienti.
Chiar daca vremea va continua sa se incalzeasca, meteorologii spun ca nu vom scapa inca de ploi.
12:30 Codul portocaliu de inundatii care vizeaza, in judetul Satu Mare, raul Crasna, pe sectorul aval Domanesti (sector indiguit), a fost prelungit pana marti la ora 12.00, anunta Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).
Codul portocaliu de inundatii care vizeaza, in judetul Satu Mare, raul Crasna, pe sectorul aval Domanesti (sector indiguit), a fost prelungit pana marti la ora 12.00, anunta Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).
Codul portocaliu inseamna posibile depasiri ale cotelor de inundatie si risc de viituri generatoare de revarsari importante. Tot pana marti la 12.00, se mentine codul galben pe raurile din bazinele Tur, Crasna (amonte Domanesti) din judetele Maramures, Satu Mare si Salaj, Barcau, Crisul Negru, Crisul Alb (judetele Salaj, Bihor, Cluj, Arad si Hunedoara), Bega Veche, Barzava, Moravita, (judetele Timis si Caras Severin), potrivit INHGA.
Hidrologii mai anunta ca se mentine, pana miercuri la 18.00, codul galben ce vizeaza Dunarea, pe sectorul Bechet - Tulcea (sector indiguit) din judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, Constanta si Tulcea.
DUMINICA, 31 MARTIE
Codul portocaliu de inundatii care vizeaza rauri din Bihor a fost prelungit pana luni la 12.00, avertizarea fiind instituita si pentru alte cursuri de apa din acelasi judet, dar si din Satu Mare, potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).
INHGA a actualizat atentionarea emisa sambata, care a fost valabila pana duminica la 10.00.
Astfel, pana luni la 12.00, se mentine codul portocaliu pe Holod (afluent al Crisului Negru) si pe Crisul Negru, sector aval confluenta raul Holod-statia hidrometrica Tinca (judetul Bihor).
Aceeasi avertizare este instituita, tot pana luni la 12.00, pentru raul Crasna pe sectorul aval Craidorolt (sector indiguit) din judetul Satu Mare si pe Crisul Negru, sector Tinca - Talpos indiguit) din Bihor, potrivit INHGA.
De asemenea, se mentine codul galben pe raurile din bazinele: Bega Veche, Bega, Barzava, Moravita, Caras (judetele Timis si Caras Severin), Viseu, Iza, Tur, Lapus (judetele Satu Mare si Maramures), Crasna (amonte Craidorolt), Barcau, Crisul Repede, Crisul Negru (amonte Tinca si aval Talpos), Crisul Alb, Aries (judetele: Salaj, Satu Mare, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara si Alba).
Codul galben se instituie, conform aceleiasi actualizari, pe raurile din bazinul Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud) si pe raul Somes pe sectorul Dej - Aciua (judetele Cluj, Salaj si Maramures).
INHGA mai precizeaza ca a fost ridicat codul galben ce viza ceilalti afluenti ai Crisului Negru avertizati anterior (Briheni, Crisul Pietros, Valea Rosie, Topa, Beliu, Sartis) din judetele Bihor si Arad.
SAMBATA, 30 MARTIE
18:40 Intr-o comuna din Arad strazile, gradinile si casele baltesc, iar oamenii au cerut ajutorul autoritatilor. In cealalta parte a tarii, in satele de langa Dunare, locanicii privesc inspaimantati cum fluviul se umfla de la o ora la alta.
In comuna Nadab, din judetul Arad, din cauza ploilor din ultimele zile pamantul musteste. In plus, raurile mai au putin pana sa iasa din matca. Brusc, oamenii s-au trezit cu suvoaiele dincolo
de praguri. Unele case, facute din chirpici, au inceput sa trozneasca.
In Bihor, al doilea judet aflat sub cod portocaliu de inundatii, sute de hectare sunt inundate, iar apa a intrat in cateva gospodarii aflate in vecinatatea afluentilor Crisului Negru.
In celalalt capat al Romaniei, la Tulcea, Dunarea umflata de raurile din vestul tarii vine cu putere. La Nufaru o portiune dintr-un dig a fost aproape rupta.
Hidrologii estimeaza ca nivelul maxim al Dunarii va fi atins in cursul zilei de luni.
13.30 Incepand cu data de 30.03.2013 ora 13:00 pana in data de 31.03.2013, ora 10:00, se instituie COD PORTOCALIU pe urmatorii afluenti ai Crisului Negru: Briheni, Crisul Pietros, Valea Rosie, Holod, Topa, Beliu (judetul Bihor) si pe Sartis (judetul Arad) si pe Crisul Negru aval confluenta raul Holod-statia hidrometrica Tinca (judetul Bihor), anunta Institutul National de Hidrologie.
13.00: Pericolul de inundatii pandeste pe raurile din zece judete
Dupa iarna dezlantuita in ultima saptamana de martie va fi un week-end mult mai cald decat in ultimele zile, insa cu multe ploi si pericol de inundatii. Specialistii au emis o avertizare de vant si precipitatii, valabila pana duminica.
In acelasi timp, temperaturile vor ajunge la 22 de grade iar zapada se va topi rapid. In aceste conditii si hidrologii au instituit, un cod galben de inundatii care vizeaza nordul si vestul tarii, dar si zonele aflate pe cursul Dunarii.
Hidrologii mentin in continuare codul galben de inundatii instituit vineri pentru 16 rauri din bazinele hidrografice din Timis, Caras Severin, Satu Mare, Maramures, Salaj, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara si Alba. Potrivit specialistilor, sunt prognozate cresteri de debite cu posibile depasiri ale cotelor de inundatie.
Avertizarea este valabila pana in aceasta seara la ora 18:00. De asemenea, ramane in vigoare codul galben pe Dunare pe portiunea Bechet-Tulcea iar localitatile de langa fluviu, din 10 judete de pe acest sector sunt in pericol de inundatii.
Dupa atitea ploi si ninsori in Europa Centrala, apele Dunarii au crescut periculos. Debitul la intrarea in tara a depasit limita normala, iar raurile care se varsa in fluviu sunt si ele umflate. Temperaturile au inceput sa creasca si cantitatile mari de zapada se vor topi rapid. Localitatile de pe malul Dunarii sunt in alerta din cauza riscului de inundatii.
Autoritatile fac stocuri de saci si nisip pentru a putea sa improvizeze diguri in cazul in care fluviul va iesi din albie. Ceea ce ar putea sa provoace o problema ar fi o incalzire brusca si definitiva a vremii care sa genereze topirea zapezilor in tot bazinul hidro si atunci probabil cantitatea de apa care va ajunge pe dunarea va fi de necontrolat. Hidrologii estimeaza ca nivelul maxim al debitului Dunarii va fi atins in cursul zilei de luni.
07:05 Prognoza meteo pe trei zile - Avem o informare de vreme rea valabila pana duminica seara la ora 23:00. Vor fi ploi temporare in toate regiunile. La peste 1.500 de metri precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare.
In aceasta noapte si, din nou, duminica pe timpul zilei, in Banat, Crisana, Maramures, nord-vestul Transilvaniei si in zona Muntilor Apuseni cantitatile de apa vor depasi 15 de litri pe metru patrat si izolat 25 de litri pe metru patrat.
Vantul va sufla moderat, iar in vestul tarii si la munte va avea intensificari temporare cu viteze de peste 50 de kilometri la ora, iar la munte pe creste va depasi 70 de kilometri la ora.
Astazi, cerul va fi plin de nori si precipitatiile pot sa apara pe arii extinse.
Va ploua in vest, in centru si in nord, intai in prima parte a zilei si mai apoi la finalul noptii. Va ploua si in rest dar slab si pe arii restranse.
Vantul va prinde putere la munte, la altitudini mari, si va ajunge la viteze care, la rafala, pot fi de 70 de kilometri la ora, dar va fi nervos si in Banat, in Moldova si in Dobrogea, unde va ajunge pana la 50 de kilometri la ora. Temperaturile maxime, in crestere, vor fi intre 4 si 17 grade Celsius.
Maine, va ploua mult in jumatatea vestica, 15 - 25 de litri de apa pe metrul patrat si mai putin in rest.
Luni, va ploua cam peste tot, iar marti ploile apar in sud-vest, in centru si local in rest.
Vremea va fi calda duminica, luni, se raceste in interiorul arcului carpatic, iar marti vom avea intre 10 si 20 de grade.
07:00 Zapada cazuta in ultimile doua zile a fost viscolita si adusa pe sosea de vantul care a suflat si cu 60-70 de kilometri pe ora. Utilajele de deszapezire au facut fata cu greu situatiei, iar unele au ajuns chiar si in sant.
Ultimile izbucniri ale iernii au creat probleme serioase vineri noapte pe DN 29C din judetul Botosani. Din cauza zapezii viscolite, o ambulanta a ajuns cu greu la o femeie cardiaca aflata intr-o masina inzapezita.
"Nu mai putem inainta. Sunt inzapezite vreo 5-6 masini. Nu mai putem inainta. Am chemat un echipaj de la drumuri, cu o freza, ca sa putem ajunge la pacienta", a declarat Tiberiu Roman, SJA Botosani.
Printre masinile prinse in troiene, erau si unele care ar fi trebuit sa intervina pentru a remedia pene de curent electric, aparute
Din cauza zapezii, care in unele locuri depasea jumatate de metru, dar si din cauza masinilor ramase inzapezite, ultilajele de deszapezire au ajuns in sant.
Dupa cateva ore de chin, utilajele de deszapezire au reusit sa elibereze drumul, dar au patrulat toata noaptea, de teama ca vantul puternic sa nu aduca din nou zapada de pe camp, pe sosea.
VINERI, 29 MARTIE
Dupa iarna dezlantuita, in ultima saptamana de martie vin ploi, care pot aduce inundatii. Specialistii au emis o avertizare de vant si precipitatii, valabila de vineri pana duminica, in toata tara.
In acelasi timp, temperaturile vor ajunge la 22 de grade, iar zapada se va topi rapid. In aceste conditii, hidrologii au instituit un cod galben de inundatii, pentru vineri si sambata, care vizeaza nordul si vestul tarii si zonele aflate pe cursul Dunarii.
Dincolo de nostalgii, astazi chiar trebuie sa fim atenti la cotele Dunarii dar si la pericolul de inundatii care pandeste pe raurile din zece judete.
Dupa atatea ploi si ninsori in Europa Centrala, apele fluviului au crescut periculos.
Debitul la intrarea in tara a depasit limita normala, iar raurile care se varsa in fluviu sunt si ele umflate. Temperaturile au inceput sa creasca si cantitatile mari de zapada se vor topi rapid."Zapada se topeste foarte repede. Astazi, acum, avem 4 grade Celsius. Maine la ora asta vor fi 14, iar duminica vor fi peste 20 de grade", spune Mihai Costache, purtator de cuvant al Primariei Galati.
Localitatile de pe malul Dunarii sunt in alerta din cauza riscului de inundatii. Autoritatile fac stocuri de saci si nisip pentru a putea sa improvizeze diguri in cazul in care fluviul va iesi din albie.
Proprietarii restaurantelor plutitoare de la malul Dunarii au fost nevoiti sa faca astfel de improvizatii, pentru ca pasarelele de acces pentru clienti au fost deja inundate.
"Ceea ce ar putea sa provoace o problema ar fi o incalzire brusca si definitiva a vremii care sa genereze topirea zapezilor in tot bazinul hidrologic si atunci probabil cantitatea de apa care va ajunge pe dunarea va fi de necontrolat", Mircea Cristea, director Administratia Fluviala a Dunarii de Jos.
Hidrologii estimeaza ca nivelul maxim al debitului Dunarii va fi atins in cursul zilei de luni.
Ploi in toata tara, pana luni dimineata
Meteorologii au emis o informare meteorologica de precipitatii sub forma de ploi valabila in toata tara, intre 29 martie, ora 23:00 si 31 martie 23:00.
In intervalul mentionat temporar va ploua in toate regiunile.
La altitudini de peste 1.500 m precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare.
Mai ales in noaptea de vineri spre sambata si din nou in cursul zilei de duminica, in Banat, Crisana, Maramures, nord-vestul Transilvaniei si in zona Muntilor Apuseni cantitatile de apa vor depasi 15 l/mp si izolat 25 l/mp.
Vantul va sufla in general moderat, iar in vestul tarii si la munte va avea intensificari temporare cu viteze de peste 50 km/h, rafalele depasind in zona montana inalta 70 km/h.
Un nou cod galben a intrat in vigoare vineri dimineata
De data aceasta este vorba despre risc de inundatii. Atentionarea vizeaza rauri din 10 judete aflate in vestul tarii
Dupa ce in ultimele zile a nins si s-au depus cantitati mari de zapada, temperaturile au inceput sa creasca si exista acum pericol de inundatii.
La ora 6 dimineata a intrat in vigoare codul galben pentru 6 rauri din bazinele hidrografice din judetele Timis si Caras Severin.
Iar la ora 18:00 vor intra in atentia autoritatilor 10 rauri din judetele Satu Mare, Maramures, Salaj, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara si Alba.
Hidrologii spun ca sunt prognozate cresteri de debite, cu posibile depasiri ale cotelor de inundatie.
Codul galben este valabil pana sambata, la ora 18:00.
Drumuri inchise in Suceava din cauza viscolului
Doua drumuri judetene din judetul Suceava au fost inchise circulatiei, vineri seara, pe trei drumuri nationale se circula cu restrictii de tonaj, iar cateva sute de locuinte nu sunt alimentate cu energie electrica din cauza vantului puternic care viscoleste zapada, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit Prefecturii Suceava, din cauza vantului puternic care viscoleste zapada, vineri seara, au fost inchise doua sectoare de drum judetean, DJ 291 A Siret - Fratautii Noi in portiunea Climauti - Fratautii Noi si DJ 209 K - pe raza comunei Burla.
Totodata, se circula cu restrictie de 7,5 tone pe drumurile nationale DN 2 Siret - Granicesti, DN 2 Suceava - Falticeni si DN 17 A Radauti - Ratos.
Tot din cauza vantului puternic, in alimentarea cu energie electrica se inregistreaza 23 de deranjamente colective pe linii de joasa tensiune, fiind afectati 500 de consumatori.
"Se intervine cu utilaje si material antiderapant pe sectoarele de drumuri cu probleme, iar echipele E.On sunt in teren pentru a remedia deficientele. Echipajele de politie sunt, de asemenea, prezente pentru a monitoriza circulatia pe drumurile unde se inregistreaza dificultati in trafic", a declarat prefectul de Suceava, Florin Sinescu.
Administratia Nationala de Meteorologie a emis pentru judetul Suceava o atentionare cod galben de vant pana la ora 23.00.
Citeste si: A fost cutremur? Cum afli daca s-a miscat Pamantul in Romania
Compania care le da angajatilor prime din care isi pot lua masina noua. Este prezenta si in Romania
Cel mai frumos job din lume. Cine te angajeaza sa dormi