Hidrologii, cu ochii pe Dunare. Cotele ar putea atinge un nivel alarmant din cauza incalzirii bruste

×
Codul embed a fost copiat

Ninsorile care au blocat, o mare parte din tara pot fi urmate de inundatii. Vremea se va incalzi brusc, la sfarsitul saptamanii, cand vor fi si 21 de grade, iar hidrologii stau cu ochii pe Dunare care este gata sa depaseasca pe portiuni cotele de aparare.

In sud-estul tarii si la munte vantul va sufla cu viteze de pana la 40-50 de kilometri pe ora, potrivit unei informari emise marti seara de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Potrivit informarii valabile de marti, ora 20.00 pana miercuri, ora 23.00, in acest interval, va mai ninge, temporar, in toate regiunile, inclusiv in zona Capitalei.

Totodata, in noaptea de marti spre miercuri si in prima parte a zilei de miercuri, in sud-estul tarii si la munte, vantul va sufla in general moderat, cu viteze de pana la 40-50 de kilometri pe ora, se precizeaza in aceeasi informare.

CLICK AICI pentru situatia drumurilor nationale IN DETALIU (drumuri nationale cu circulatie intrerupta sau ingreunata, devieri de trafic, lucrari pe carosabil).

Citește și
Masina avariata de pom cazut
Vijeliile au maturat vestul si sudul tarii. Soferul unei Dacii, la un pas sa fie strivit de un copac
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

CLICK AICI pentru ultimele informatii furnizate de Administratia Nationala de Metrologie.

Cronologia evenimentelor, marti, 26 martie 2013:

19:00 Din cauza ninsorilor si a viscolului, in satul Odaia Banului, aflat langa Buzau, aproape ca nu se mai poate intra. Medicii au reusit sa o salveze pe femeia de 74 de ani, care avea probleme cu inima, doar cu ajutorul militarilor de la ISU.

La Galati, autoritatile sunt ingrijorate de cresterea nivelului Dunarii peste media din aceasta perioada.

Dunarea are astazi la Galati 521 de centimetri. Mai sunt mai putin de 40 de unitati pana la cota de atentie, in conditiile in care inca avem temperaturi negative. Specialistii de la Institutul National de Hidrologie avertizeaza insa ca, pana la sfarsitul saptamanii, vom avea si 15 grade in timpul zilei si toata aceasta zapada se va topi.

Mihai Costache, purtator de cuvant Primaria Galati spune:
"Va dau o singura valoare, marti, la Innsbruck, 17 grade. Cald nu este doar la noi, cald va fi pe cursul Dunarii si in amonte, cald va fi in Romania si la munte si tot ce inseamna afluent aduce apa in Dunare."

Meteorologii spun ca, la sfarsitul acestei saptamani, in sudul tarii vremea se va incalzi brusc, iar temperaturile vor ajunge si la 21 de grade.

Iarna a facut legea in aproape jumatate de tarii, cu ninsori abundente, viscol naprasnic si ger. Se pare totusi ca puterea iernii va slabi, pentru ca meteorologii au schimbat codul portocaliu intr-unul galben, valabil pentru Bucuresti si alte 16 judete.

Avertizarea cod portocaliu de ninsori si viscol a fost ridicata marti, la ora 11.00 - Bucurestiul si 16 judete din sudul si sud-estul tarii fiind avertizate cu cod galben, valabil pana la ora 20.00.

Potrivit noii avertizari emise de Administratia Nationala de Meteorologie, marti, intre orele 11.00 si 20.00, va mai ninge in estul Olteniei, in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei. In sud-estul tarii vantul va depasi la rafala 50 - 60 de kilometri pe ora, viscolind local zapada.

Meteorologii au precizat ca de marti, ora 20.00, si pana in noaptea de miercuri spre joi vor mai fi precipitatii, predominant ninsori, in majoritatea regiunilor, inclusiv in zona Capitalei, dar in general linistite si slabe cantitativ.

Ministerul Afacerilor Interne a anuntat marti dimineata ca nu sunt portiuni de drumuri nationale si judetene inchise sau blocate. De asemenea, nu sunt persoane blocate, inzapezite sau aflate in situatii dificile.

ora 15:30 - COMITETUL DE IARNA DE LA GUVERN:

- s-a ridicat codul portocaliu de viscol;

- exista in vigoare un nou cod galben de ninsori (n.r. emis in aceasta dimineata in jurul orei 10). Va ninge in continuare in toata tara;

- sunt compromise, de exemplu, culturile de caisi;

- pana diseara, la ora 20, este in vigoare codul galben. Asta nu inseamna ca nu va ninge dupa aceasta ora. Ninge pana miercuri seara. Duminica, maxime de 20 de grade Celsius;

- masura inchiderii scolilor, binevenita. Nu au existat mari aglomeratii;

- 7.600 de tone de antiderapant au fost imprastiate pe drumuri;

- in Tulcea, patru localitati fara curent. Trei au fost rezolvate;

- 266 de utilaje au actionat in Bucuresti pana la ora 12. De maine, scolile din Capitala isi reiau activitatea;

- la Iasi nu mai exista contract cu firmele de deszapezire. Pe doua drumuri judetene din acest judet au fost probleme. Ministerul de Interne urmeaza sa rezolve aceasta problema impreuna cu Consiliul Judetean Iasi;

- interdictiile din Ungaria au fost ridicate. Urmeaza ca restrictiile la granita pentru TIR-uri sa fie ridicate in ambele directii;

- sunt prevazute ninsori in toata tara, chiar si in zonele in care nu este in vigoare codul galben;

- la inceputul saptamanii viitoare temperaturile scad din nou;

- exista posibilitatea inundatiilor;

- este posibil ca in perioada urmatoare sa mai existe astfel de situatii.

ora 13:00 In judetul Galati, ninsoarea nu a incetat nici la aceasta ora, iar vantul bate cu putere. Din cauza viscolului care aduce continuu zapada pe sosea, in special soferii masinilor de mare tonaj au probleme in panta, la iesirea din Galati.

Un camion a derapat in panta si a intrat pe contrasens, unde a lovit un TIR.

Iarna a dat peste cap traficul si in judetul Braila. A nins abundent iar zapada a fost apoi spulberata cu furie de vantul care a depasit 60 de km/h.

In multe zone, soselele sunt acoperite de gheata. Si, ca si cum n-ar fi fost de-ajuns, ceata a amplificat cosmarul soferilor.

Intrucat centrala de termoficare a fost oprita din cauza datoriilor neplatite, 15 scoli din orasul Braila vor fi inchise de miercuri, pana cand va trece vremea rea.

La Ploiesti, oamenii si-au amintit de previziunile din batrani. "Bunicii mei spuneau o vorba - domne cand iarna nu isi face datoria la timpul ei, isi face datoria primavara"

Pe Valea Prahovei ninge cu fulgi mari, de azi noapte. Pe DN 1 si DN 71, ce leaga Sinaia de Targoviste se circula cu greutate. Iar in Busteni a avut loc si o tamponare din cauza drumului alunecos.

Si la Brasov, oamenii spun ca anotimpurile s-au intors pe dos. "Ninsoarea a inceput in jurul orei 8 marti dimineata si in cateva ore peisajul s-a transformat intr-unul de iarna de parca ar veni Craciunul nu Pastele".

Din fericire, la Brasov nu au existat accidente ori probleme deosebite in trafic.

ora 12.00 Peste 700 de camioane, majoritatea straine, sunt blocate in regiunea Zala din sud-vestul Ungariei din cauza restrictiilor de circulatie impuse in urma conditiilor meteo nefavorabile, a declarat un purtator de cuvant al departamentului pentru gestionarea situatiilor de urgenta pentru MTI.

Personalul departamentului pentru gestionarea situatiilor de urgenta si organizatiile umanitare au oferit hrana si bauturi calde soferilor din Slovacia, Polonia, Lituania, Cehia si Romania, care au fost nevoiti sa isi intrerupta calatoria luni. Szilard Bango a declarat ca 600 de camioane asteapta in zonele de parcare din Lenti-Redics, in timp ce alte 100 sunt blocate in apropiere de Letenye, pe autostrada M7.

Circulatia camioanelor de peste 7,5 tone a fost interzisa pe autostrazile M6 si M7.

Ninsori abundente s-au inregistrat si districtul Somogy din sud-vestul tarii, unde politia a salvat 52 de persoane din vehicule pe timpul noptii.

ora 11.30 Circulatia autoturismelor a fost deviata, marti dimineata, de pe DN 7 pe un drum judetean, in apropiere de frontiera cu Ungaria, in Arad, din cauza a sute de camioane care sunt blocate pe drum pe o distanta de cel putin opt kilometri, avand interdictie sa intre in Ungaria.

Camioanele cu o capacitate mai mare de 7,5 tone nu au voie sa intre in Ungaria, incepand de luni seara, masura fiind luata de autoritatile statului vecin din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Potrivit sursei citate, pana la ora transmiterii acestei stiri pe DN 7 sunt blocate, inainte de intrarea in orasul de frontiera Nadlac, peste patru sute de camioane, pe o distanta de opt kilometri, in timp ce soferii din trafic au masurat o coloana de automarfare de zece kilometri.

Conform Inspectoratului Judetean de Politie Arad, din cauza camioanelor blocate pe DN 7, banda de mers cu sensul Arad-Nadlac nu poate fi utilizata de soferi. Astfel, traficul rutier pentru autoturismele care circula spre frontiera este deviat pe drumul judetean Semlac-seitin.

Patrule mixte formate din politisti de frontiera si politisti de la Circulatie actioneaza pentru fluidizarea traficului in zona de granita cu Ungaria.

Reprezentantii Politiei de Frontiera anuntau, luni seara, ca autovehiculele cu masa maxima autorizata mai mare de 7,5 tone nu mai pot trece din Romania in Ungaria, aceeasi restrictie temporara fiind impusa celor care vor sa tranziteze teritoriul romanesc dinspre Bulgaria. Astfel, TIR-urile carora nu li se permite sa treaca din Romania in Ungaria au fost directionate catre parcari amenajate la frontiera celor doua tari.

ora 11:20 Potrivit noii avertizari emise de Administratia Nationala de Meteorologie, marti, intre orele 11.00 si 20.00, va mai ninge in estul Olteniei, in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei.

In sud-estul tarii vantul va depasi la rafala 50 - 60 de kilometri pe ora, viscolind local zapada.

Meteorologii au precizat ca de marti, ora 20.00, si pana in noaptea de miercuri spre joi vor mai fi precipitatii, predominant ninsori, in majoritatea regiunilor, inclusiv in zona Capitalei, dar in general linistite si slabe cantitativ.

Avertizarea cod portocaliu de ninsori si viscol emisa luni de ANM pentru Bucuresti si judetele Ilfov, Dambovita, Prahova, Buzau, Giurgiu, Teleorman, Valcea, Arges si Olt a fost ridicata marti, la ora 11.00. Codul portocaliu fusese emis pentru marti, de la ora 04.00 la 14.00.

ora 11.00 Potrivit Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, pe autostrada A1 Bucuresti - Pitesti s-a depus un strat de zapada de aproximativ un centimetru, iar pe autostrada A2, la Branesti, este zapada mocirlita de unu-doi centimetri.

In Muntenia, drumurile pe care s-a depus un strat subtire de zapada sunt in judetele Prahova - DN 1, DN 71, la Sinaia, DN 1A, la Cheia, in Ilfov, Giurgiu si Arges.

Pe drumurile nationale din mai multe judete din Oltenia s-a depus un strat de zapada intre unu si zece centimetri: in Dolj si Gorj - pe DN 6B Craiova - Hurezani, DN 66 Filiasi - Rovinari, DN 65 Craiova - limita cu judetul Olt, DN 67C Bengesti - Ranca, DN 67 Scoarta - Milostea, DN 67B Scoarta - Maru, DN 65C Craiova - Horezu (zapada intre patru si zece centimetri); in judetul Valcea - pe DN 7A Voineasa - Obarsia Lotrului, DN7 Seaca - Calinesti, DN 64 Munteni - Olanesti, DN 67 Milostea - Budesti, DN 67B Maru - Sutesti, DN 7D Greblesti - limita cu judetul Arges, DN 73C limita judetului Arges - Blidari (Valcea); in judetul Mehedinti - DN 67D Godeanu - Valea Cernei.

In judetul Hunedoara, pe DN 7A, la Obarsia Lotrului, este un strat de zapada de doi centimetri, iar pe DN 66A, la Campul lui Neag, s-a depus un strat de zapada de patru centimetri.

In judetul Maramures, drumurile acoperite cu un strat foarte subtire de zapada sunt: DN 18 si DN 19, la Sighet, DN 18, la Petrova si Viseu, DN 17C, la Viseu, DN 18, la Borsa si Gutai.

In Transilvania sunt drumuri acoperite cu un strat de zapada de cel mult patru centimetri in judetul Cluj - DN 1 Feleac, DN 1F Nadasel, DN 1J Nadasel, DN 1R Belis, DN 16 Mociu, in judetul Bistrita-Nasaud - DN 17 Beclean, DN 17D Beclean, DN 17 Piatra Fantanele, in judetul Alba - DN 75 Campeni, DN 75 Scarisoara, DN 1R Scarisoara, in judetul Covasna - DN 2D limita judetului Vrancea - Ojdula, DN 13E Zagon - Barcani, DN 11 Chichis - Bretcu, DN 11B Targu Secuesc - Cozmeni, in judetul Harghita - DN 12 Chichis - Topita, DN 12A Miercurea Ciuc - limita cu judetul Bacau, DN 12C Gheorghieni - limita cu judetul Neamt, DN 13A Praid - Miercurea Ciuc, DN 13B Praid - Gheorghieni, DN 15 Toplita - limita cu judetul Neamt, in judetul Mures - DN 16 Sarmasel-Reghin, a precizat CNADNR.

In Moldova sunt drumuri acoperite cu un strat de zapada de cel mult patru centimetri in judetele Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Vaslui, Bacau si Vrancea.

Potrivit situatiei trimise la Centrul Operativ al Ministerului Afacerilor Interne, opt localitati nu sunt alimentate cu energie electrica.

Compania CFR a anuntat ca nu sunt linii inchise si nici trenuri blocate, dar circulatia feroviara in judetele afectate de viscol se desfasoara in conditii de iarna.

ora 10.50 Traficul pentru vehiculele de tonaj greu a fost restrictionat pe DN 11 B, in judetul Harghita, din cauza ninsorilor, pentru a permite utilajelor de deszapezire sa intervina. In Harghita a inceput sa ninga in noaptea de luni spre marti, iar angajatii Sectiei Drumuri Nationale (SDN) actioneaza continuu pentru deszapezirea drumurilor nationale din judet, cu toate utilajele aflate in dotare.

Conducerea Sectiei Drumuri Nationale Harghita a decis sa restrictioneze traficul pentru vehiculele mai mari de 3,5 tone pe DN 11 B, intre localitatile harghitene Casin si Cozmeni. Reprezentantii Politiei sustin ca drumarii au decis restrictionarea traficului pentru a permite utilajelor de deszapezire sa indeparteze zapada de pe carosabila. Pana cand drumul va fi curatat, vehiculele de tonaj grau pot folosi ca ruta ocolitoare drumul european E578 Miercurea Ciuc – Baile Tusnad – Sfantu Gheorghe.

In judetul Harghita se circula in conditii de iarna, marti, pe toate drumurile nationale.

Drumarii au anuntat ca pe E 578 Baile Tusnad-Toplita si pe DN 15 Toplita - Borsec carosabilul este acoperit cu pana la trei centrimetri de zapada framantata tratata cu antiderapant, aceleasi conditii fiind si pe DN 12 A Miercurea Ciuc – Lunca de Sus, unde viscoleste la varful Frumoasa, pe DN 12 C Gheorgheni – Lacu Rosu, unde ninge viscolit si zapada depusa pe carosabil ajunge la patru centimetri, iar pe DN 13 B Praid-Bucin-Gheorgheni zapada a ajuns pe carosabil la cinci centimetri. Ninge viscolit si pe DN 13 A Miercurea Ciuc - Praid, in zona orasului Vlahita.

ora 10.45 In judetul Covasna, incepand cu ora 10:30, pentru aproximativ doua ore a fost restrictionata circulatia autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone pe DN11B Targu Secuiesc - Cozmeni, intre Targu Secuiesc si Sanzieni, in vederea facilitarii interventiei utilajelor de deszapezire.

Ruta ocolitoare: DN12 Cozmeni - Sfantu Gheorghe, DN11 Sfantu Gheorghe - Targu Secuiesc.

ora 10.30 Scolile si gradinitele din judetul Olt sunt inchise, marti, din cauza avertizarilor meteo de ninsori si viscol. Conducerea Inspectoratului scolar Judetean (ISJ) Olt a luat decizia de a inchide unitatile de invatamant la propunerea Comitetului pentru Situatii de Urgenta constituit la nivelul Prefecturii, ca urmare a atentionarii de cod portocaliu.

Inspectorii scolari au precizat ca in gradinitele cu program prelungit se va asigura permanenta, astfel ca parintii care nu vor avea cu cine sa isi lase copiii ii vor putea aduce la gradinta.

"Deocamdata nu putem spune daca orele se vor relua miercuri. In functie de instiintarile de la ANM, vom decide redeschiderea unitatilor scolare incepand de miercuri sau, dimpotriva, vom mentine suspendarea cursurilor", a declarat, marti, seful ISJ Olt, Felicia Man.

Marti, intre orele 4.00 si 14.00, Capitala si noua judete din sudul tarii sunt sub avertizare cod portocaliu de ninsori si viscol, pentru alte 14 judete fiind emis cod galben. Avertizarea cod portocaliu vizeaza judetele Ilfov, Dambovita, Prahova, Buzau, Giurgiu, Teleorman, Valcea, Arges si Olt.

Ca urmare a acestei avartizari, marti sunt suspendate cursurile in toate unitatile de invatamant preuniversitar din Capitala. De asemenea, cursurile sunt suspendate in toate unitatile de invatamant preuniversitar din judetele Arges si Dambovita, in timp ce in judetul Buzau decizia privind suspendarea cursurilor a fost lasata la latitudinea conducerii fiecarei unitati in parte.

ora 09.45 Traficul se desfasoara cu dificultate, marti dimineata, pe DN 7, Arad, in zona localitatii Batuta, unde un autoturism a lovit un cap de pod si a ricosat intr-un microbuz de persoane care circula din sens opus si care s-a rasturnat, soferul autoturismului fiind ranit grav in urma accidentului.

In microbuz se aflau trei persoane, insa acestea nu au avut nevoie de ingrijiri medicale. Politistii si drumarii prezenti la locul accidentului estimeaza ca traficul va fi reluat pe ambele benzi in jurul orei 11.00.

ora 09.30 In judetul Harghita, incepand cu ora 9:30, timp de aproximativ doua ore se va restrictiona circulatia autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone pe DN11B Cozmeni - Tirgu Secuiesc, in vederea facilitarii interventiei utilajelor de deszapezire.

Ruta ocolitoare: DN12 Cozmeni - Sfantu Gheorghe, DN11 Sfantu Gheorghe - Targu Secuiesc.

ora 09.15 Potrivit Sectiei Regionale de Politie Transporturi Timisoara, a fost reluata navigatia pe Dunare, intre kilometrii fluviali 1040 (Coronini) si 1075 (Bazias). Reamintim ca traficul fluvial a fost oprit, ieri, din cauza vantului puternic.

ora 09:00  Intarzieri de aproximativ 30 de minute la decolarea unor aeronave de pe Aeroportul Otopeni .

Mai multe aeronave au decolat, marti dimineata, de pe Aeroportul Otopeni cu intarzieri de aproximativ 30 de minute din cauza operatiunilor de degivrare, nicio cursa nefiind anulata din cauza vremii, a anuntat Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti. 

"Pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti (AIHCB) si Aeroportul International Bucuresti Baneasa Aurel Vlaicu (AIBB AV), traficul aerian se desfasoara normal. Nicio cursa nu este anulata pe AIHCB din cauza conditiilor meteo. Mai multe zboruri au inregistrat, in cursul acestei dimineti, intarzieri de 30 - 40 de minute la decolarea de pe Aeroportul Henri Coanda, intarzieri determinate de necesitatea degivrarii aeronavelor", se arata intr-un comunicat de presa al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti. 

Pe ambele aeroporturi sunt asigurate conditiile pentru desfasurarea in siguranta a operatiunilor aeriene, pistele, platformele si caile de rulare fiind deschise si operationale. 

ora 08.15 La aceasta ora (8:15), in judetul Arad, traficul rutier pe DN7 Arad - Deva, in zona Barzava, se desfasoara ingreunat, alternativ, in ambele sensuri, din cauza unui accident. Un autoturism a intrat in coliziune cu o autoutilitara. O persoana a fost ranita grav, iar o alta usor. Carosabilul este umed.

In mai multe judete din Muntenia si Moldova traficul rutier se desfasoara in conditii de iarna, insa la aceasta ora nu sunt anuntate drumuri nationale sau autostrazi cu circulatia intrerupta din cauza vremii nefavorabile. Ninge viscolit in judetele Buzau, Braila si Ialomita.

Pe autostrazile A1, A2 si A3 traficul rutier este intens catre Bucuresti. Se actioneaza cu utilaje de deszapezire si de imprastiere a materialului antiderapant.

In judetul Maramures a fost ridicata restrictia pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone, care fusese impusa pe DN18 Baia Mare – Sighetu Marmatiei, din cauza viscolului.

Amintim, de asemenea, ca din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile existente pe teritoriul Ungariei, autoritatile din aceasta tara au interzis intrarea pe teritoriul national a vehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone prin punctele de trecere a frontierei cu Romania. Sunt exceptate autocamioanele de origine maghiara care au ca destinatie Ungaria si cele care transporta animale vii sau marfuri perisabile si nu se deplaseaza spre autostrada M7.

ora 08.00 Ninsori abundente si viscol in nordul tarii. Mai multe TIR-uri au derapat pe drumurile necuratate

ora 07:30 Guvernul a instituit un comandament de iarna pentru a urmari situatia din zonele afectate. La aceasta ora nu exista drumuri inchise in Capitala si imprejurimi, dar se circula cu dificultate, in conditii de iarna, si soferii sunt indemnati la prudenta maxima.

ora 07.00 COMUNICAT MAI: "La aceasta ora nu se inregistreaza portiuni de drumuri nationale/judetene inchise sau blocate. De asemenea, nu sunt persoane blocate, inzapezite sau aflate in situatii dificile.

Politistii rutieri au acordat sprijin tehnic de specialitate pentru actiunile de deszapezire de pe drumurile nationale si judetene. in cadrul acestor misiuni, acestia au aplicat 757 de sanctiuni contraventionale pentru conducatorii auto si nu au fost aplicate sanctiuni pentru lipsa anvelopelor de iarna sau a dispozitivelor antiderapante.

Conform raportarilor recente primite la Centrul Operativ al Ministerului Afacerilor Interne, opt localitati nu sunt alimentate cu energie electrica."

ora 05.00 Centrul INFOTRAFIC al Politiei Romane informeaza ca pe foarte multe artere rutiere din tara circulatia auto se desfasoara dificil, in conditii de iarna, insa la aceasta ora nu sunt anuntate drumuri nationale sau autostrazi cu circulatia intrerupta din cauza vremii nefavorabile sau a unor evenimente rutiere.

De asemenea, nu sunt semnalate probleme in traficul feroviar si nu exista porturi sau aeroporturi inchise din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. In judetul Maramures, din cauza viscolului, s-a instituit restrictie de tonaj (7,5 tone) pe DN18 Baia Mare – Sighetu Marmatiei.

Din cauza vantului puternic, navigatia pe fluviul Dunarea este inchisa intre kilometrii fluviali 1040 (Coronini) si 1075 (Bazias).

De asemenea, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile existente pe teritoriul Ungariei, autoritatile din aceasta tara au interzis intrarea pe teritoriul national a vehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone prin punctele de trecere a frontierei cu Romania. Sunt exceptate autocamioanele de origine maghiara care au ca destinatie Ungaria si cele care transporta animale vii sau marfuri perisabile si nu se deplaseaza spre autostrada M7.

In acest context, pentru siguranta conducatorilor autovehiculelor de tonaj si evitarea blocajelor de trafic in zona adiacenta frontierei, Politia Romana le solicita acestora sa opreasca in parcarile special amenajate pe traseele de deplasare. Politia Rutiera a luat deja masura stocarii autovehiculelor din categoria amintita in aceste parcari. Politia precizeaza ca este posibil ca situatia de la frontiera sa persiste 48 de ore sau chiar mai mult.

Avand in vedere atentionarile cod galben si avertizarea cod portocaliu de vreme rea (intensificari de vant si ninsori viscolite), emise de Administratia Nationala de Meteorologie, conducatorii auto sunt sfatuiti sa evite deplasarile in zonele aflate sub incidenta codurilor (a se consulta site-ul Meteo Romania) daca nu sunt absolut necesare.

Cronologia evenimentelor, luni, 25 martie 2013:

ora 20.00 Cod portocaliu de ninsoare in Ungaria si Croatia; Caderi de zapada si vant puternic in Slovenia

prima ninsoare, Timisoara
ora 16:00 Municipiul Bucuresti si judetele Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Olt, Teleorman, Giurgiu si Ilfov intra sub incidenta codului portocaliu pentru viscol si ninsoare de maine, in intervalul orar 4.00-14.00, dar apoi fenomenele extreme vor cuprinde judetele Buzau, Vrancea, Galati, anunta ANM.

"Ar fi de remarcat ca judetele Caras-Severin si Mehedinti vor avea vant mult mai puternic decat restul judetelor atentionate cu cod galben. De la ora 4.00 dimineata pana maine, la 14.00, raman toate judetele atentionate cu cod galben si, in plus, cod portocaliu in judetele: Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Olt, Teleorman, Giurgiu si Ilfov, cu Bucuresti inclusiv", a spus directorul Autoritatii Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, in cadrul reuniunii comandamentului de iarna, la Palatul Victoria.

El a precizat ca ANM, in momentul de fata, nu poate spune ce judete vor fi sub cod portocaliu maine dupa-masa, dar maine dimineata, in jurul orelor 10-11, se va emite o noua atentionare care cu "probabilitate de 90%" va contine si judete atentionate cu cod portocaliu.

"Se muta mai la sud-est decat zona cu cod portocaliu din atentionarea prezenta si probabilitate foarte mare sa fie sub cod portocaliu de maine dupa-masa pana maine-noapte Buzau, Vrancea, Galati si poate nordul judetului Ialomita. Nu putem preciza astazi daca Bucurestiul ramane(sub cod portocaliu-n.r.) si dupa-masa, dar sub cod galben probabil ca ramane", a mai spus Sandu.

COD GALBEN de ninsori viscolite si intensificari de vant - 25 MARTIE

In intervalul 25 martie, ora 20 - 26 martie, ora 04, in Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei si zona Muntilor Banatului si a Carpatilor Meridionali vor fi precipitatii, predominant sub forma de ninsoare, ce vor cumula local 20 de litri pe metru patrat.

Vantul va avea intensificari de peste 55 - 60 de kilometri pe ora, viscolind ninsoarea.

COD PORTOCALIU SI GALBEN de ninsori viscolite si intensificari de vant - 26 MARTIE

Cod galben - In intervalul 26 martie, ora 04 – 26 martie, ora 14, in jumatatea de sud a tarii va ninge, iar vantul va avea intensificari, viscolind ninsoarea. In Lunca Dunarii vor fi precipitatii mixte si se va forma polei.

Cod portocaliu -  In intervalul 26 martie, ora 04 – 26 martie, ora 14, in judetele Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Ilfov - inclusiv municipiul Bucuresti - precum si in nordul judetelor Olt, Teleorman si Giurgiu, va ninge local abundent, viteza vantului va depasi la rafala de kilometri la ora, iar zapada va fi puternic viscolita si troienita.

In nordul si centrul Moldovei, precum si in Maramures va ninge linistit, dar se va depune strat nou de zapada.

AVERTIZARE NOWCASTING DE VANT PUTERNIC

Meteorologii au emis, luni dimineata, o avertizare nowcasting cod galben de vant puternic pentru Bucuresti si judetele Arges, Dambovita, Calarasi, Giurgiu, Teleorman, Ilfov si Caras-Severin.

In aceste judete, vantul va depasi la rafala viteze de 55-70 de kilometri pe ora. Avertizarea nowcasting emisa de Administratia Nationala de Meteorologie este valabila pana luni la ora 11.15.

PROGNOZA METEO LUNI

In Romania, la ora 7, cerul era innorat in cea mai mare parte a tarii, dar nu aparusera precipitatii. Vantul prezenta intensificari in regiunile sudice si pe crestele Carpatilor. Pana la ora 8:15 a fost in vigoare o avertizare cod galben de vant pentru judetul Caras-Severin, indeosebi zona montana. Si o alta avertizare a fost in vigoare, tot pana la ora 8:15, pentru Giurgiu, Teleorman, Ilfov, inclusiv municipiul Bucuresti, pe unde rafalele pt ajunge la 55 - 70 de kilometri la ora.

Cel mai frig era la Radauti: - 13 grade, iar cea mai ridicata temperatura se inregistrase in Lugoj: 2 grade.

Ziua de luni ne-aduce vremea rece, chiar deosebit de rece in regiunile extracarpatice. Cerul va fi plin de nori. Precipitatiile vor veni pe timpul zilei in vestul si sud-vestul tarii, apoi se vor extinde treptat si noaptea vor cuprinde toate zonele. In Banat, Crisana, sudul Olteniei si al Munteniei, precum si in Dobrogea vor predomina ploile, in Maramures si in Transilvania va fi lapovita, in restul tarii va ninge.

Cantitatile de apa pot fi mai insemnate in sud-vest si in zona Carpatilor Meridionali. Vantul va prezenta intensificari in tinuturile sudice si la munte, cu viteze mai mari in Banat, in Campia Romana si pe crestele montane. Maximele termice cresc usor in regiunile intracarpatice si ajung in intervalul minus.

PROGNOZA PE TREI ZILE

Marti sunt anuntate precipitatii in aproape toata tara. In Banat, Crisana si Dobrogea va fi lapovita ziua si ninsoare in cursul noptii. In rest va ninge.

Miercuri inorarile persista si mai vin ceva precipitatii slabe, indeosebi vestul si sudul tarii.

Joi norii incep sa se imprastie: va mai ninge slab si izolat in sud si est, iar in vest vor fi conditii de lapovita.

Marti si miercuri maximele se opresc la 4 - 5 grade. Joi, temperaturile cresc usor, dar chiar si asa va fi mai frig decat in mod normal la sfarsit de martie: maximele nu vor depasi 8 grade Celsius.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Prognoza meteo pe CINCI LUNI: pana in mai nu scapam de ploi, apoi seceta extrema. Cand vine canicula
Prognoza meteo pe CINCI LUNI: pana in mai nu scapam de ploi, apoi seceta extrema. Cand vine canicula

ANM a publicat prognoza meteo pentru urmatoarele trei luni. Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Vijeliile au maturat vestul si sudul tarii. Soferul unei Dacii, la un pas sa fie strivit de un copac
Vijeliile au maturat vestul si sudul tarii. Soferul unei Dacii, la un pas sa fie strivit de un copac

Furtuna, iscata din senin, a fost insotita de grindina si a pus la pamant mai multi copaci si panouri publicitare.

MAE: Romanii blocati in Ungaria din cauza conditiilor meteo si-au reluat calatoriile
MAE: Romanii blocati in Ungaria din cauza conditiilor meteo si-au reluat calatoriile

Ultimii cetateni romani blocati in Ungaria din cauza conditiilor meteo care au afectat situatia drumurilor au parasit, duminica dimineata, adaposturile improvizate, continuandu-si calatoriile, informeaza MAE.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.