Vijelie puternică în București, zeci de mașini avariate de copaci. Ce a pățit un șofer care circula pe strada Veseliei
A fost o dimineață furtunoasă în București și Ilfov. O vijelie care a ținut o jumătate de oră a făcut ravagii. Vântul, care a atins în unele locuri până la 60 de kilometri pe oră, a smuls mai mulți copaci și a blocat câteva străzi.
După o zi de iad, cu 39 de grade la umbră și o noapte tropicală, în București a început dimineață o ploaie violentă. Și aici, problema a fost că s-a stârnit vântul.
Un bărbat care circula pe o stradă în Sectorul 5 și-a văzut moartea cu ochii. Un arbore i-a zdrobit mașin, a iar el a ajuns la spital.
Pompierii din București și Ilfov au intrat în alertă de cu zori. Vântul stârnit din neant a avut în unele zone și 55 de km/h. A făcut surcele 52 de copaci, a dărâmat un stâlp și un acoperiș.
Ca într-un banc sinistru, un bărbat care conducea o mașină pe strada Veseliei din Sectorul 5, are un singur motiv de bucurie. Că traiește, după ce un arbore uscat s-a prăbusit peste autoturism. Șoferul în vârstă de 37 de ani a rămas captiv. Pentru că acuza dureri la spate a fost transportat de urgență la spital, unde a rămas internat pentru analize amănunțite.
Copacul a căzut de pe terenul unei societăți comerciale care a cumpărat fosta fabrică Iuta. Aceasta ar putea fi trasă la răspundere în cazul bărbatului accidentat.
Primăriile de sector se plâng că primăria generală nu le aprobă tăierea copacilor uscați
Accidentul este cercetat de politiștii Brigăzii Rutiere, care au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.
Alți 36 de șoferi s-au prezentat la biroul de accidente usoare după ce și mașinile lor au fost avariate de copaci sau de crengi rupte.
Primarii de sectoare s-au plâns că au cerut primăriei generale avize de defrișare pentru mii de copaci, însă nici acum nu au primit răspuns.
Pe de altă parte, experții peisagiști spun că, în unele cazuri, lucrările de construcții și de asfaltare afectează rădăcinile arborilor și așa ajung în final să cadî atunci când bate vântul mai tare.
Reprezentanții Primăriei Generale promit că, până la finalul lunii august, vor pune la punct un sistem mai bun pentru înlăturarea copacilor uscați. În prezent, specialiștii direcției de mediu trebuie să avizeze punctual fiecare copac propus spre tăiere. Cei care taie arbori fără aviz riscă 1.000 de lei amenda. În cazul persoanelor juridice, sancțiunea este de cinci ori mai mare.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Blocată a fost și linia tramvaiului 41, una dintre cele mai circulate din București
Cel puțin 3 mașini au fost lovite de copacii căzuți, la fel și gardul liceului Dimitrie Guşti. A fost rănit și un șofer, care era într-o mașină parcată lovită de crengile smulse de vânt. Între timp, acesta a fost transportat la spital, unde primește îngrijiri
Pompierii intervin la această oră și încearcă să îndepărteze efectele vijelilei.
UPDATE - Ca urmare a fenomenelor meteo, pe durata codului galben, ISU B-IF a gestionat 46 de intervenții (44 în mun. București și 2 în județul Ilfov).
Acestea au constat în îndepărtarea a 44 de copaci căzuți, un stâlp căzut și un element de construcţie. Au fost avariate 33 de autoturisme și un acoperiș.
O persoană a fost surprinsă într-un autoturism de un copac căzut. Aceasta a fost extrasă conștientă și transportată la spital.
UPDATE - ISU Bucureşti - Ilfov semnalează până la acest moment că în mai multe sectorare vântul a doborât copaci.
În trei cazuri copacii au căzut pe maşini - Intrarea Pitulici, str. Cetatea de Baltă şi str. Modoran Ene - , pe Bulevardul Metalurgiei 136, un copac a căzut pe carosabil, iar pe strada Samuil Vulcan un copac a căzut pe gardul Liceului Dimitrie Gusti.
Copaci căzuţi sunt şi pe străzile Romancierilot, Dr. Cristea şi Valeriu Braniste.
Potrivit meteorologilor, până la ora 7:50, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Giurgiu, respectiv în zona localităţilor: Bolintin-Vale, Floreşti-Stoeneşti, Roata de Jos, Ulmi, Mihăileşti, Ghimpaţi, Bolintin-Deal, Găiseni, Vânătorii Mici, Ogrezeni, Crevedia Mare, Buturugeni, Bucşani, Letca Nouă, Grădinari, Răsuceni, Clejani, Mârşa, Iepureşti, Cosoba, Bulbucata, în judeţul Dâmboviţa (Crevedia, Ciocăneşti, Tărtăşeşti, Brezoaele, Poiana, Butimanu) precum şi localitatea Bujoreni din judeţul Teleorman se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 55-60 km/h şi pe arii restrânse 70 km/h, vijelie, descărcări electrice, grindină, local averse care vor acumula peste 15 litri/mp.
Până la 7:30 vor fi fenomene similare în peste 60 de localităţi din judeţul Teleorman şi în peste 40 din judeţul Olt.
Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bucuresti, vijelii, furtuna, copac prabusit,
Dată publicare:
14-07-2023 07:08