ANM: Temperaturi de peste 30 de grade, dar şi instabilitate atmosferică, între 11 și 24 iunie

Ultimul update: Luni 11 Iunie 2018 14:57
Data publicarii: Luni 11 Iunie 2018 14:54
Categorie: Vremea
vremea, vara, penene - iStock

Valorile termice vor depăşi frecvent 30 de grade Celsius pe durata următoarelor două săptămâni, dar, în acelaşi timp, probabilitatea pentru averse se va menţine ridicată pe tot parcursul intervalului, anunță ANM.

Meteorologii au dat publicității luni prognoza pentru perioada 11 - 24 iunie.

În Banat, în primele zile ale săptămânii, vremea va fi călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime de 30 - 33 de grade şi ale minimelor de 17 - 19 grade. Intervalul 14 - 17 iunie va fi caracterizat de un regim termic mai apropiat de cel normal pentru această perioadă din an, cu valori diurne ce vor urca până la 25 - 28 de grade, mediat regional, în timp ce minimele nocturne vor fi de 15 - 17 grade. Pentru cea de-a doua săptămână sunt estimate temperaturi din nou în creştere, ce vor caracteriza o vreme călduroasă în mare parte din interval, cu medii ale maximelor de 29 - 31 de grade şi cu probabilitatea ca, în zilele de 21 şi 22 iunie, să se atingă valori chiar mai ridicate. Probabilitatea de ploaie va fi relativ mare în perioada 13 - 17 iunie, când se vor înregistra cantităţi de apă mai importante. Vor fi, în general, manifestări de instabilitate atmosferică, astfel că ploile vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat de grindină. Pentru cea de-a doua săptămână a intervalului de referinţă se menţine probabilitatea pentru averse în orele după-amiezelor.

În Crişana, la începutul intervalului de referinţă, vremea va fi călduroasă, cu temperaturi maxime de 30 - 32 de grade şi minime de 17 - 19 grade, în medie. Perioada 14 - 17 iunie va fi caracterizată de un regim termic mai apropiat de cel normal pentru această perioadă din an, cu valori diurne ce vor urca până la 25 - 28 de grade, mediat regional, în timp ce minimele nocturne vor fi de 15 - 17 grade. Pentru cea de-a doua săptămână, estimările indică temperaturi din nou în creştere, ce vor caracteriza o vreme în general călduroasă, cu medii ale maximelor de 29 - 31 de grade şi cu probabilitatea ca, în zilele de 21 şi 22 iunie, să se atingă valori chiar mai ridicate. Probabilitatea de ploaie va fi relativ mare în perioada 13 - 17 iunie, când se vor înregistra local cantităţi de apă mai importante. Vor fi în general manifestări de instabilitate atmosferică, astfel că ploile vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat de grindină. Pentru cea de-a doua săptămână a intervalului de referinţă se menţine probabilitatea pentru averse în orele după-amiezelor.

În Transilvania, în primele zile ale săptămânii, vremea va fi călduroasă în mare parte a regiunii, cu medii ale temperaturilor maxime de 28 - 32 de grade şi ale minimelor de 14 - 16 grade. Intervalul 14 - 17 iunie va fi caracterizat de un regim termic apropiat de cel normal pentru mijlocul lunii iunie, cu valori diurne de 25 - 28 de grade, mediat regional, în timp ce minimele nocturne vor fi de 13 - 16 grade. Pentru cea de-a doua săptămână sunt estimate temperaturi din nou în creştere, ce vor caracteriza o vreme local călduroasă în mare parte din interval, cu medii ale maximelor de 27 - 30 de grade şi cu probabilitatea ca, în zilele de 21 şi 22 iunie, să se atingă valori chiar mai ridicate. Probabilitatea de ploaie va fi relativ mare în perioada 13 - 17 iunie, când se vor înregistra cantităţi de apă mai importante. Vor fi, în general, manifestări de instabilitate atmosferică, astfel că ploile vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat de grindină. Pentru cea de-a doua săptămână a intervalului de referinţă, se menţine probabilitatea pentru averse în orele după-amiezelor.

În Maramureş, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, deşi vor avea uşoare variaţii de la o zi la alta, valorile termice se vor menţine peste cele normale în a doua decadă a lunii iunie, cu medii ale temperaturilor maxime de 25 - 28 de grade şi ale minimelor de 15 - 17 grade. Pentru cea de-a doua săptămână sunt estimate temperaturi în creştere, astfel că, în special în perioada 20 - 22 iunie, vremea va deveni local călduroasă, cu medii ale maximelor de 29 - 30 de grade. La începutul intervalului de referinţă (perioada 11 - 15 iunie) va ploua în fiecare zi, local însemnat cantitativ. Vor fi în general manifestări de instabilitate atmosferică, astfel că ploile vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat de grindină. Pentru cea de-a doua săptămână a intervalului de referinţă se menţine probabilitatea pentru averse în orele după-amiezelor.

În Moldova, majoritatea zilelor din intervalul de referinţă vor fi caracterizate de o vreme călduroasă, fiind estimate temperaturi maxime, în medie regională de 27 - 32 de grade, valori mai ridicate urmând a se înregistra în zilele de 13, 14 şi 15 iunie şi cu probabilitate mare şi între 20 şi 22 iunie. Minimele termice vor fi, în medie, de 14 - 18 grade. Ploile vor fi în continuare asociate instabilităţii atmosferice, astfel că se vor semnala doar cu caracter local, în orele după-amiezelor, şi cu probabilitate mai mare în perioada 14 - 16 iunie. Aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat de grindină.

În Dobrogea, temperaturile se vor menţine în majoritatea zilelor din interval peste cele climatologic specifice acestei perioade din an în partea continentală a regiunii, unde va predomina o vreme călduroasă, cu medii ale maximelor de 30 - 33 de grade şi ale minimelor de 15 - 18 grade. Vremea va fi caldă şi pe litoral unde, în medie, sunt estimate maxime diurne de 24 - 27 de grade, cu probabilitate relativ mare ca, în perioada 20 - 23 iunie, să se atingă valori mai ridicate. Probabilitatea de ploaie va fi destul de redusă pe durata perioadei de referinţă, fiind de aşteptat averse pe spaţii mici şi, în general, slabe cantitativ. Pentru intervalul 16 - 18 iunie sunt estimate ploi mai frecvente, posibil moderate sau însemnate cantitativ, în special în partea continentală a regiunii.

În Muntenia, majoritatea zilelor din intervalul de referinţă vor fi caracterizate de o vreme călduroasă, fiind estimate temperaturi maxime, în medie regională, de 29 - 33 de grade, valori mai ridicate urmând a se înregistra în zilele de 13 şi 14 iunie şi cu probabilitate mare şi între 20 şi 22 iunie. Minimele termice vor fi în medie de 14 - 19 grade. Ploile vor fi în continuare asociate instabilităţii atmosferice, astfel că se vor semnala doar pe spaţii restrânse, în orele după-amiezelor, în special în zona deluroasă. Excepţie va face intervalul 14 - 17 iunie, când estimările prognostice indică o mai mare extindere a ariei ploilor. Aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat de grindină.

În Oltenia, în primele zile ale perioadei de referinţă, dar cu probabilitate mare şi după data de 20 iunie, temperaturile maxime vor caracteriza o vreme călduroasă, cu 30 - 33 de grade după-amiaza, în medie regională. În intervalul 14 - 18 iunie, valorile termice se vor situa în jurul celor climatologic specifice pentru cea de-a doua decadă a lunii iunie, medii diurne de 25 - 28 de grade. Minimele termice vor fi de 15 - 19 grade, în medie. Ploile vor fi în continuare asociate instabilităţii atmosferice, astfel că se vor semnala doar pe areale restrânse, în orele după-amiezelor şi în special în zona deluroasă. Excepţie va face intervalul 14 - 17 iunie, când estimările prognostice indică o mai mare extindere a ariei ploilor. Aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, izolat, de grindină.

La munte, variaţiile termice de la o zi la alta vor fi în general nesemnificative, vremea mai caldă decât normal fiind predominantă. Astfel, maximele vor fi de 19 - 24 de grade, iar minimele de 9 - 13 grade, în medie. Ploile vor fi prezente în aproape fiecare zi, după-amiază, în majoritatea masivelor, iar local pot fi torenţiale. Aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat de grindină, iar probabilitatea ca fenomenele să se semnaleze pe spaţii mai extinse şi să fie mai intense va fi mai ridicată în perioada 13 - 15 iunie.

vremea, vara, penene - iStock Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Furtuni şi vijelii în toată țara, până luni seara. Prognoza meteo până miercuri

Furtuni şi vijelii în toată țara, până luni seara. Prognoza meteo până miercuri

VIDEO PROTVPLUS.RO

LA MARUTA

Smiley, poveștile unui an de 10

Smiley: "Avem libertate totală de creație la Haha Production."
16:54

LA MARUTA

Sore lansează imnul fetelor care știu ce vor

Sore : "Avem un imn pentru toate fetele independente."
10:08

LA MARUTA

Vica Blochina, pregătită pentru vacanță

Vica Blochina:"Suntem pregătiți de vacanță. Fiul meu a terminat școala cu FB."
11:42

LA MARUTA

Chef Julio Armando, premiat pentru iuțeală

Chef Julio:"Sunt de 11 ani în România!"
09:08

VORBESTE LUMEA

Spectacol a la Prestige Orchestra

Prestige Orchestra, show pe muzica disco în platoul Vorbeste Lumea
05:43

VORBESTE LUMEA

Dana Rogoz, viața ca o vacanță

Dana Rogoz și fiul sau Vlad, își fac bagajele pentru vacanța din Sicilia
08:32

VORBESTE LUMEA

Andreea Ibacka "Mamă" pentru 3 caini

Andreea Ibacka este impreuna cu Mayra, câinele său de care este foarte atașată
08:31

VORBESTE LUMEA

Dresscode: Ținute Colorate

Dana Budeanu comentează aspectul vedetelor la ultimul eveniment monden al sezonului.
29:54

VORBESTE LUMEA

Cătălina Ponor, dezvăluiri din viața unei campioane

O viața dedicată sportului. Cătălina Ponor, cea mai longeviva gimnastă a României, dezvaluiri despre viata de sportiv
10:10

VORBESTE LUMEA

Salvează vieți pe motocicletă

Florin Țigănilă, este paramedicul care de 10 ani salvează vieți pe motocicletă
04:15
ploaie

Vremea se menține răcoroasă și apar ploile. Prognoza meteo până joi

Avertisment de ultimă oră al meteorologilor. Ce se va întâmpla în această vară

Vremea se încălzește ușor, însă temperaturile rămân răcoroase. Care vor fi maximele

Ninsoare în România, în plină vară. VIDEO cu zăpadă

Vremea devine rece pentru această perioadă. Vânt și nori de ploaie în toată țara

Cod portocaliu de furtună, vineri seară. Zonele afectate

masini inundatii

Vijelii și averse în jumătate de țară. Mașinile au fost luate pe sus de ape

32 de judeţe, sub cod galben de ploi torenţiale şi vijelii, până la ora 23.00; hidrologii au emis o avertizare de inundaţii

Vremea 22 iunie 2018. În weekend se răcoreşte şi sunt aşteptate ploi

ANM: Instabilitate accentuată în următoarele două zile, în București

Vremea 21 iunie 2018. Regiunile în care se întorc ploile

Ploaie torențială în Capitală. Mai multe străzi au fost inundate. VIDEO