Aer greu de respirat și furtuni violente în aproape toată țara. Când se mai răcorește puțin

Ultima actualizare: 27-06-2021 09:24

Astăzi, în vest, în sud și prin centru avem vreme călduroasă, iar în regiunile sudice și vestice atmosfera va fi înăbușitoare.

În vest, în sud-vest și în nord-est se anunță o zi însorită, dar în rest găsim multă instabilitate și ploi care vor lăsa în urmă peste 30 de litri de apă pe metru pătrat.

Vedem ce se întâmplă în fiecare regiune și începem cu Dobrogea și cu Bărăganul, pe unde vor fi perioade cu soare, dar o să fie și câteva serii de averse cu tunete și fulgere. În zona litoralului stresul termic se menține ridicat, iar ploile apar doar trecător.

Mai sus, în Moldova sudică și în nordul Munteniei avem tot atmosferă instabilă, iar aerul va fi greu de respirat. Și pe-aici o să plouă, se pot strânge cantități mari de apă, iar vântul va avea unele intensificări.

În jumătatea de nord a Moldovei și în Bucovina avem vreme ceva mai bună. Soarele se arată trecător, ploile apar mai ales la deal și la munte, iar temperaturile mai scad puțin față de ziua trecută și ajung la valori normale pentru această perioadă.

În nordul Transilvaniei și în Maramureș prindem scurte momente cu soare, dar în a doua parte a zilei o să vină și câteva averse, îndeosebi în regiunile mai înalte. Maximele se mențin la valori similare cu cele de ieri.

În ținuturile vestice se anunță o zi însorită, însă pe-aici va fi multă zăpușeală, iar la amiază indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Ploile apar doar pe spații mici, iar temperaturile urcă până la 30...31 de grade.

În Transilvania găsim atmosferă instabilă. Ploile vor fi destul de violente, s-ar putea să cadă și grindină, iar cantitățile de apă vor depăși 30 de litri pe metru pătrat.

În Oltenia maximele se opresc sub pragul caniculei, însă aerul va fi aproape irespirabil. Pe parcursul zilei o să vină câteva furtuni de vară, în special în zonele deluroase și în cele de munte.

Și în ținuturile sudice vor fi averse zgomotoase, care pot aduce 20...30 de litri de apă pe metru pătrat. După orele prânzului atmosfera devine sufocantă, iar temperaturile ajung până la 30...31 de grade Celsius.

 

Vremea la noapte și mâine

 

La noapte vremea se menține instabilă prin Transilvania, Dobrogea, sudul Moldovei, dar și în zonele deluroase și montane, pe unde o să mai fie câteva reprize de ploaie.

În rest norii se mai risipesc, iar temperaturile mai scad puțin față de noaptea trecută. Vor fi doar 10 grade în depresiunile Carpaților Orientali, iar pe litoral minimele ajung la 20 de grade Celsius.

Luni vremea se menține călduroasă, iar în vest, în sud-vest și, pe spații mici, în rest, aerul va fi aproape irespirabil din cauza stresului termic ridicat. În a doua parte a zilei, la deal, la munte, în sud și în centru vin alte furtuni de vară, care mai pot aduce încă 25 de litri de apă pe metru pătrat.

Maximele pornesc de la 25 de grade în estul Transilvaniei și în nordul Moldovei și ajung până la 34...35 de grade în Oltenia.

 

Vremea în București

 

În București rămânem cu vremea călduroasă și vom resimți disconfortul termic accentuat. În a doua parte a zilei o să vină câteva ploi cu tunete și fulgere, care pot lasă în urmă cantități mari de apă, iar maxima atinge 32 de grade. La noapte norii se risipesc, iar temperatura coboară până la 17 grade.

Luni se face puțin mai răcoare, iar temperatura se oprește la 30 de grade. Se anunță o zi însorită, dar după-amiaza se adună câțiva nori de ploaie.

Și marți avem soare în cea mai mare parte a zilei. Se face puțin mai cald, iar la amiază se vor atinge 32 de grade. După orele prânzului se înnorează și cresc șansele de averse.

Ziua de miercuri se anunță frumoasă și călduroasă. Temperatura mai crește puțin, iar termometrele vor indica 33 de grade Celsius.

 

Vremea la munte

 

La munte se mai răcorește puțin, dar nu scăpăm de instabilitate. Vor fi perioade cu averse abundente, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină, iar vântul se întețește la altitudini mari.

Luni vorbim, în general, de vreme frumoasă. După-amiaza, pe alocuri mai apar câteva averse, care pot aduce până la 20 de litri de apă pe metru pătrat.

Marți se încălzește și va domina atmosfera însorită. Pe seară se înnorează și o să mai picure trecător, iar vântul se întețește la altitudini mari.

Miercuri se face și mai cald. Ziua începe cu soare dar, după orele prânzului, din loc în loc o să mai vină o aversă, două. Vântul prinde putere pe crestele montane.

 

Vremea la mare

 

Și pe litoral se face mai răcoare, însă aerul va fi greu de respirat. După-amiaza se înnorează și e posibil să picure trecător, iar temperaturile ating 28...29 de grade în aer și 22 de grade în apă.

Luni avem vreme frumoasă și caldă. Soarele strălucește în cea mai mare parte a zilei, iar în noaptea de luni spre marți o să vină câteva averse slabe.

Marți atmosfera devine instabilă și apar câteva ploi locale, cu tunete și fulgere. Vor fi și condiții de vijelii și grindină, iar temperaturile se opresc la 28 de grade în stațiuni și 22 de grade în apă.

Miercuri avem tot vreme caldă, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Va domina atmosfera însorită, iar condițiile de precipitații sunt reduse.

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO