Stiti ce este vanturelul de seara? UE da sute de mii de euro pentru protectia lui in Vestul tarii
Doua proiecte cu finantare europeana desfasurate la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara vizeaza imbunatatirea vietii pentru liliecii si pasarile de noapte din judetele Caras-Severin, Hunedoara, Arad si Timis.
Proiectul European “LIFE-Natura” vizeaza liliecii din pesterile Cheile Carasului si beneficiaza de aproape 550.000 de euro. Implementarea lui a inceput in 2009 si mai are doar doua luni de desfasurare. Pana in momentul actual au fost reabilitate 85 de pesteri, prin curatirea zonei, au fost montate sisteme de colectare a deseurilor, au fost reamenajate zonele de hibernare si nastere ale mamiferelor.
“Un rol important in desfasurarea proiectului l-au avut actiunile educative si cele de informare. Am organizat, in toti cei trei ani, in parteneriat cu scolile, ore in aer liber, chiar la pestera. Acolo le povesteam copiilor cum se formeaza o pestera, ce se intampla cu liliecii, cum putem sa prevenim degradarea mediului. Un rol important l-au avut si actiunile de convingere a cetatenilor din zona cu privire la importanta proiectului”, a declarat Simona Opris, coordonator de proiect.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cel de-al doilea proiect vizeaza specia “vanturelul de seara”, a fost implementat in 2010 si are o perioada de desfasurare de trei ani. Beneficiaza de aproape 300.000 de euro, iar banii vor fi cheltuiti pe studii stiintifice, cartografiere digitala a zonei, protejarea biodiversitatii, campanii de informare si promovare.
“La finalul proiectului va fi realizat un film documentar de aproximativ 60 de minute, in care vor fi abordate tematici precum promovarea speciei, traditiile si obiceiurile locale, starea actuala a zonei in care traieste specia. In vestul tarii noastre, este a doua colonie ca si marime din Europa de Est, motiv pentru care vrem sa realizam un brand al zonei” , a declarat Carmen Bercea, purtator de cuvant al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara.