Vanturelul de seara sau cristelul de camp, sursa de venit pentru fermieri!
Expertii de la Bruxelles vor sa protejeze pasarile salbatice pe cale de disparitie si abia asteapta sa ne daruiasca pentru asta peste 140 de milioane de euro pe an.
Romanii nu se inghesuie insa sa ia banii: fie nu stiu cum sa obtina finantarea, fie nu vor sa renunte la cosit si ingrasaminte de dragul potarnichilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Crex Crex alias cristelul de camp este, in 2010, unul dintre "sponsorii" de nadejde ai fermierului. Romanii care au un hectar intr-o zona protejata din Maramures, Bucovina, Dobrogea sau Banat, unde cuibareste zburatoarea cu aripi ruginii, pot cere 209 euro de la Uniunea Europeana.
Amenintat de cosit si secerat, Crex Crex are nevoie de pasuni si lanurile de cereale bogate, pe care fermierii sa le ingrijeasca mereu cu ingrasamant natural, dar care sa nu contina prea mult azot.
Fermierii pot cosi fanul doar dupa 1 iulie si e obligatoriu sa pastreze pe marginile fiecarei parcele cate o banda de iarba de trei metri. Fanul trebuie strans in cel mult doua saptamani. Nu se pot folosi pesticide si nu se pot face insamantari, iar pe o suprafata de 10 hectare pot pasuna cel mult 10 animale.
In 2010, peste 140 de milioane de euro vin gratuit de la UE pentru cele 11.000 de hectare cu pajisti protejate. Trebuie sa aveti minimum un hectar si sa respectati angajamentul cinci ani. Fermierii pot cere banii pana in luna mai.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, pasari, specii protejate,
Dată publicare:
15-03-2010 00:00