Real, Juventus, Inter şi Atletico joacă săptămânal în Vestul României
Citeşte cele mai neobişnuite nume ale echipelor de fotbal din judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara (ligile a IV-a, a V-a şi a VI-a)
Fotbalul sătesc a avut şi are un farmec aparte, atât în sens pozitv, cât şi în sens negativ. Cele mai multe echipe din ligile judeţene joacă din plăcere, astfel că aici putem vorbi încă de o rămăşiţă a fotbalului romantic. Nu sunt bani, dar se face mişcare şi există pasiune pentru cel mai iubit sport din România, aflat într-un regres evident. Dacă trecem în cealaltă extremă, o afirmaţie de genul „huliganismul în fotbal s-a născut la sat” nu e exagerată. Poveştile despre bătăi cu furci sau bolovani sunt „fără număr” şi e greu de stabilit o dată anume la care s-au consumat primele episoade de acest gen.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Textul de faţă nu este concentrat asupra motivelor pentru care unora dintre arbitri le e frică să oficieze meciuri din campionatele judeţene, nici asupra unor exemple pozitive legate de spectatori (chiar şi unele echipe din liga a V-a au galerii organizate). Încercăm doar să prezentăm care sunt cele mai neobişnuite sau caraghioase nume de echipe din fotbalul mic jucat în Vestul ţării.
Asociaţiile judeţene de fotbal din Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Hunedoara păstoresc, în total, 284 de echipe de fotbal (aproape jumătate dintre acestea sunt din Timiş). Cele mai întâlnite nume de echipă din aceste judeţe (în afară de banalele „FC”, „AS” sau „CS” şi nimic mai mult) sunt:
Unirea (15 echipe din cele patru judeţe poartă acest nume)
Voinţa (11)
Victoria (9)
Viitorul (9)
Avântul (6)
Şomii (4)
Recolta (4)
Progresul (4)
Unii conducători de club din liga a IV-a, campionatul judeţean (liga a V-a) sau promoţie (liga a VI-a) şi-au botezat echipele după cluburile care au făcut istorie în fotbalul european. Astfel, au apărut Real Dragşina, Real Sântandrei, Spartak Gottlob, Arsenal Bucovăţ, Juventus Pişchia, Juventus Jebel, Steaua Roşie Bulgăruş, Steaua Roşie Variaş, United Bencecul de Sus, Inter Bencecul de Jos, Inter Foeni, Inter Petrila, Atletico Liebling sau Partizan Nermed. Sunt destule formaţii cu nume mari în partea de Vest a României pentru organizarea unei competiţii elitiste, cum ar fi „Mămăliga Campionilor”.
Unul dintre „hobby-urile” oamenilor de fotbal din comune şi sate este redundanţa. Iată câteva exemple: Chinejana Chinezul Satchinez, Beregsana Beregsăul Mare, Ieceana Iecea Mare, Diniăşanca Diniaş, Hercules Băile Herculane, Şiriana Şiria, Crişul Chişineu Criş, Păulişana Păuliş, Semlecana Semlac, Berianul Beriu sau Cerna Lunca Cernii.