Inapoi la traditii. Afla unde ai putea vizita familii angajate sa traiasca la fel ca acum 100 de ani

Ultima actualizare: 17-07-2012 09:46
Muzeul Satului

Oameni care sa cunoasca istoria si sa accepte sa traiasca exact ca pe vremea strabunicilor. Asta vor cauta specialistii de la Muzeul Satului Banatean daca vor reusi sa implementeze, in premiera pentru Romania, conceptul de muzeu viu la Timisoara.

Banii ar putea veni de la Uniunea Europeana. Dar, mai intai, consilierii judeteni trebuie sa voteze daca acorda sau nu suma de 15.000 de euro pentru studiul de fezabilitate.

Ideea de "muzeu viu" nu e noua in lume. Ea e aplicata cu succes peste ocean. In SUA exista deja familii care si-au facut o ocupatie din a trai ca in Vestul Salbatic, de exemplu. Din Statele Unite a preluat conceptul si directorul Agentiei de Dezvoltare Economico-Sociala Timis, Sergiu Balasa.

"Am vazut asa ceva intr-o deplasare personala, acum mai bine de zece ani. E pacat sa nu punem ideea in practica, mai ales ca putem beneficia si de finantare. Aceste familii vor fi angajate, vor figura pe statele de plata ale muzeului. Pe baza unui scenariu, acesti oameni vor reproduce modul de viata traditional de acum cateva secole, se vor imbraca la fel ca atunci, vor gati la fel. Va trebui sa le placa ce fac acolo pentru a atrage vizitatori", a declarat Sergiu Balasa, directorul Adetim.

"Familiile nu vor locui in casele de patrimoniu ale muzeului. In cadrul proiectului, vom construi replici ale unor locuinte. Vom avea cate o casa romaneasca, maghiara, svabeasca si sarbeasca, toate locuite de acesti oameni", a spus si Claudiu Ilas, directorul Muzeului Satului Banatean.

Pentru ca proiectul sa fie pus in aplicare, Consiliul Judetean trebuie ca, mai intai, sa atribuie suma de 15.000 de euro necesara studiului de fezabilitate. Abia apoi, pana la 31 ianuarie 2012, proiectul va putea fi depus pentru finantare in cadrul Programului de cooperare transfrontaliera Ungaria-Romania.

In jur de 750.000 de euro se estimeaza ca va costa amenajarea "Muzeului viu al Satului Banatean". Inca 250.000 de euro ar trebui sa fie atrasi pentru amenajarea unui Centru de informare si promovare turistica, in bastionul Theresia din Timisoara.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO