Ce invata detinutii constiinciosi la cursuri finantate din fonduri UE
Detinutii de la Penitenciarul Timisoara au fost cuprinsi intr-un proiect care ii va ajuta ca imediat dupa ce se elibereaza din inchisoare sa se integreze mult mai usor in societate si sa isi gaseasca un loc de munca.
Cei care mai au de stat doar cateva luni dupa gratii au reusit inca din timpul detentiei sa se califice in meserii din domeniul constructiilor sau tamplarie, astfel incat sa aiba o sansa in plus la angajare. La penitenciarele din Timisoara si Pitesti proiectul de 19 milioane de lei, finantat din fonduri europene, si-a aratat deja primele roade.
"Eu sunt din Timisoara, am doi copii si vreau sa ma angajez ca sa ii pot ajuta", a spus unul din detinutii de la Penitenciarul Timisoara angajatorului.
La fel ca el, 800 de persoane private de libertate din Penitenciarele Timisoara, Botosani si Satu Mare urmeaza sa se califice in meserii de finisor in constructii, tamplar universal, tamplar PVC si ingrijitor de animale.
"Sunt elevi foarte constiinciosi si sunt mai interesati de aceste cursuri decat persoanele aflate in libertate", a spus Zaharia Ciucur, director scoala de afaceri si meserii.
"E foarte greu pentru ei sa se reintegreze de-indata ce se elibereaza din puscarie", a declarat Ioan Bala, directorul Directiei Generale a Penitenciarelor.
Rudolf ispaseste o pedeapsa de 4 ani de inchisoare pentru furt. Mai are de stat dupa gratii catreva luni, dupa care va fi eliberat. “Vreau sa scap de conditia asta si sa nu ma mai intorc in penitenciar niciodata", a declarat acesta.
Reprezentanti ai mai multor firme din domeniul constructiilor, care au mai angajat si in trecut persoane lipsite de libertate, s-au aratat interesati de acest proiect.
La finalul lunii noiembrie, la penitenciarul din Timisoara va fi organizata o bursa a locurilor de munca in urma careia detinutii se vor putea angaja.