„România este a doua țară pentru noi”. De ce sunt turiștii străini îndrăgostiți de țara noastră
Lunile de toamnă au început să fie luate în calcul pentru o vacanță. Vremea este bună, prețurile mai mici decât în sezon, iar serviciile de calitate, spun turiștii.
În această perioadă sunt și străini care aleg România. În septembrie, de pildă, numărul turiștilor a crescut cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Tineri din Scoția au venit la noi pentru câteva zile într-un city break.
Turist: „El a rezervat vacanța și am venit și eu. Sunt zboruri ieftine și pare o țară frumoasă. Eu sunt din Aberdeen. Clădirile sunt foarte plictisitoare acolo comparativ cu cele din București. E un loc frumos”.
În septembrie, numărul sosirilor în hoteluri, pensiuni sau apartamente de închiriat înregistrate oficial a fost de 1.300.000, cu aproape 11% mai multe decât anul trecut. Turiștii din Uniunea Europeană au reprezentat 57% din numărul străinilor sosiți în România.
Turiști: „Suntem din Grecia. Suntem turiști. România este a doua țară pentru noi. Copiii noștri s-au mutat aici în 2012”.
Virginia Lungu, agent de turism: „Sunt tot felul de categorii de turiști. Avem și turiști tineri care vin în citybreak-uri și turiști seniori care vin pe croaziere și grupuri corporate”.
R: Ce anume îi atrage?
Virginia Lungu, agent de turism: „Faptul că România este o țară sigură. În al doilea rând este destul de ieftină comparativ cu vestul Europei și diversitatea, cultura, istoria, locurile frumoase. Majoritatea nu rămân doar în București, merg și în Brașov, Sibiu".
Sosirile vizitatorilor străini în România înregistrate la punctele de frontieră în luna septembrie au însumat 1.349.000 de persoane, în creștere cu aproape 16% față de aceeași perioadă a anului trecut. Tot în creștere, de data aceasta cu 12 procente, au fost și plecările românilor în străinătate.
Românii au călătorit mult și în țară în primele nouă luni ale anului. 9.000.000 s-au cazat în această perioadă în diferite stațiuni, iar durata medie a șederii a fost de două zile.
Turiștii au făcut din timp rezervări și pentru Crăciun și Revelion. În Bucovina, de exemplu, aproape 90% dintre unitățile de cazare sunt deja ocupate.