Zeci de mii de turişti sunt la munte, pe Valea Prahovei şi în Braşov. Administratorii pârtiilor raportează „cifre istorice”

×
Codul embed a fost copiat

Mii de turişti se distrează în staţiunile montane de pe Valea Prahovei şi din judeţul Braşov, în vacanţa de la acest început de an.

Încă de la primele ore ale dimineţii parcările devin neîncăpătoare, la mijloacele de transport pe cablu se formează cozi la care se aşteaptă şi peste o oră, iar terasele de la munte sunt arhipline - notează News.ro.

Administratorii pârtiilor raportează „cifre istorice” în ceea ce priveşte numărul persoanelor care utilizează telecabinele şi telegondolele, iar salvamontiştii fac apel la turişti să respecte regulile pe care muntele le impune: echipament adecvat, conduită preventivă pe pârtii, respectarea regulilor care interzic intrarea cu săniile în zonele destinate practicării sporturilor de iarnă.

Începutul de an aduce cifre record în ceea ce priveşte numărul turiştilor care merg la munte.

Citește și
bai termale
Atmosferă de sărbătoare la Băile Felix. Turiștii au încins hore în bazinele cu apă termală pentru a scăpa de câteva kilograme

Dacă în alţi ani, la început de ianuarie, administratorii domeniilor schiabile de pe Valea Prahovei şi din Braşov aşteptau să scadă temperaturile pentru a produce zăpadă artificială, anul acesta pârtiile acoperite cu un strat de zăpadă care măsoară zeci de centimetri îi atrag ca un magnet pe turiştii bucuroşi de vacanţa prelungită.

La Sinaia, cifre istorice

De la începutul anului şi până luni, 6 ianuarie, mii de turişti au urcat cu telegondola pe munte.

Statisticile administraţiei domeniului schiabil al staţiunii arată că doar în prima zi peste 3.200 de oameni au urcat în Bucegi, cu mijloacele de transport pe cablu. Apoi, cifrele au crescut în fiecare zi.

În 2 ianuarie, 5.089 de turişti au urcat pe munte, în 3 ianuarie, când domeniul schiabil a fost închis din cauza rafalelor de vânt, 2.655 de turişti au urcat să se bucure de zăpadă până la cota 1400 din Bucegi.

În 4 ianuarie, datele arată că 5.133 de persoane au urcat cu telegondola pe munte, la Sinaia, în 5 ianuarie cifra a ajuns la 5.160 iar luni, 6 ianuarie, în mai puţin de cinci ore de la punerea în funcţiune a mijloacelor de transport pe cablu, peste 3.000 de turişti urcaseră pe munte.

La staţia de plecare a telegondolei, parcarea devine neîncăpătoare încă de la primele ore ale zilei.

Aglomeraţia este atât de mare încât, pentru a evita orice incidente nedorite, administratorul domeniului schiabil a luat, în unele zile, măsuri precum cea de sistare a cartelelor pentru urcarea cu telegondola, concomitent cu apelul transmis către turişti de a se organiza pentru a coborî de pe munte din timp.

„Cifrele înregistrate la începutul acestui an sunt unele istorice. Niciodată nu am înregistrat un număr atât de mare de turişti care să urce pe munte în doar câteva zile”, a declarat pentru News.ro Maria Floricica, administratorul domeniului schiabil al staţiunii Sinaia care deţine această funcţie de opt ani.

Poiana Braşov - numărul turiştilor cazaţi, dublat de cel al turiştilor veniţi din alte staţiuni

La mijloacele de transport pe cablu din Poiana Braşov, dacă arunci un ac nu îl pierzi prin zăpadă, îl pierzi în marea de turişti.

Numărul persoanelor cazate la hotelurile din staţiune este dublat, pe timp de zi, de cel al turiştilor veniţi din alte părţi.

„Sunt extrem de mulţi turişti, iar datele arată că foarte mulţi dintre cei care îşi petrec ziua în staţiune vin din alte părţi, din staţiuni de pe Valea Prahovei sau din zona Bran – Moieciu. După ora 10-11, e greu spre imposibil să mai găseşti un loc de parcare în staţiune. Noi am recomandat celor care vin din alte staţiuni să lase maşinile personale în oraş şi să folosească mijloacele de transport pe care Primăria le pune la dispoziţie către Poiană. E incredibil de aglomerată Poiana Braşov zilele acestea” , a precizat, pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Braşov, Sorin Toarcea.

Mulţi merg în Poiana Braşov pentru că a devenit un loc în care trebuie să fii. Alţii merg să bea un ceai ori să urce cu mijloacele de transport pe cablu pe Postăvarul. Unii uită să coboare la timp de acolo, alţii au dificultăţi din cauza echipamentului neadecvat.

La Predeal, Azuga, Buşteni situaţia este la fel: sute de oameni se bucură de munte, zăpadă şi, zilele acestea şi de soare.

Număr record de intervenţii, în istoria de 125 de ani a Salvamont

Vestea bună este că cifrele record se traduc în profit pentru cei din domeniul turistic. Vestea rea este că numărul accidentelor de pe pârtii – şi nu numai- este direct proporţional cu aglomeraţia.

Salvatorii montani povestesc că au existat inclusiv „accidente urbane” cărora le-au căzut victime oameni care merg la munte total nepregătiţi.

„Sunt zile de vârf maxim ale sezonului de iarnă. Am constatat o afluenţă turistică nemaiîntâlnită până acum. Ăsta e un lucru îmbucurător că vin foarte mulţi oameni către munte, dar din păcate sunt şi oameni care nu sunt pregătiţi nici măcar să stea la baza staţiunii turistice, deci nu neapărat să meargă pe munte sau să meargă pe pârtiile deschide. Am avut câteva cazuri stupide în care oamenii au căzut în clipa în care au coborât din maşină în parcare sau au alunecat pe treptele cabanei în care voiau să meargă. Pe acestea nici nu le-am contabilizat ca accidente montane, ci accidente casnice, urbane, cum vreţi să le ziceţi, dar au fost foarte multe şi foarte grave. Apoi au urmat accidentele pe pârtiile de schi şi de săniuş. Oameni care nu aveau pregătirea necesară au abordat pârtii mult peste dificultatea lor, au considerat că dacă pot urca cu telescaunul sau cu telecabina foarte uşor şi ajung în vârful pârtiei, au considerat că până jos vor putea să înveţe sau ajung ei cumva fără să li se întâmple nimic. Din păcate nu e aşa, majoritatea devin ghiulele vii pe pârtie şi au loc accidente în clipa în care se lovesc de primul obstacol sau de alte persoane de pe pârtia de schi”, a declarat, luni, pentru News.ro, directorul Salvamont România, Sabin Cornoiu.

Accidente deloc uşoare s-au produs şi pe pârtiile de săniuş.

„Din păcate, aceste săniuţe sunt foarte greu de controlat. Iarăşi, cum a observat toată lumea, este păcat că adulţii merg să se dea cu săniuţa pe pârtiile unde merg şi copii. De aici apar şi aceste probleme, un adult în viteză are o forţă foarte mare şi aţi văzut ce înseamnă să se izbească de un copil”, a precizat Sabin Cornoiu.

Şeful Salvamont România remarcă şi partea bună a acestor zile: în perioada în care a existat risc de avalanşă, cei care practică schi sau snowboard off-piste sau care fac drumeţii către zona înaltă, cu echipament specific, au ţinut cont de avertizările privind riscul de avalanşe şi vreme rea şi nu s-au înregistrat evenimente pe munte.

„Noi am avut între 500 şi 600 de salvamontişti zilnic pe munte pentru că ştiam că va fi vârf de sezon turistic. Mai mult, am mărit numărul acestora pe măsură ce ne-am dat seama că oamenii vin din ce în ce mai mult la munte. Poate de Crăciun au fost mai puţini, dar am ştiut că de Anul Nou şi după Anul Nou vor fi mult mai mulţi, am încercat să asigurăm efectivele necesare. Ieri (duminică – n.r.) au fost 167 de accidente, cele mai multe înregistrate într-o zi în istoria de 125 de ani a Salvamont”, a mai afirmat directorul Salvamont România.

Peste 1.300 de intervenţii au avut salvamontiştii din toată ţara în această vacanţă de iarnă.

Datele ultimelor 24 de ore reprezintă un nou record, nedorit, în istoria Salvamont România, echipele de salvatori montani primind, într-o singură zi, 167 de apeluri prin care li se solicita intervenţia urgentă, cele mai multe solicitări, peste 30, fiind pentru Salvamont Predeal. În ultimele 24 de ore, peste 120 de persoane au ajuns la spital.

Valorile de trafic sunt ridicate, luni după-amiază, pe DN 1 - Valea Prahovei şi se circulă în coloană pe sensul spre Braşov, între Nistoreşti şi Comarnic, dar şi între Sinaia şi Buşteni.

Totodată, este aglomeraţie pe sensul spre Ploieşti, fiind formate coloane de maşini între Predeal şi Buşteni, dar şi în Comarnic, a anunţat Centrul Infotrafic.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a fost doborât de virusul HMPV, dar mărturisește: ”Prima dată în viața mea când mă bucur că am fost bolnav!”
Gigi Becali a fost doborât de virusul HMPV, dar mărturisește: ”Prima dată în viața mea când mă bucur că am fost bolnav!”
Citește și...
Cabanele moderne de la munte sunt cele mai căutate de sărbători. Turiștii pot admira peisajul prin pereții de sticlă
Cabanele moderne de la munte sunt cele mai căutate de sărbători. Turiștii pot admira peisajul prin pereții de sticlă

La munte, cei care nu și-au dorit un sejur clasic la hotel au căutat cabane și vile moderne, în inima pădurii, cu priveliște spectaculoasă. Urmare a cererii în creștere, astfel de locuri trebuie rezervate cu mult timp înainte.

Atmosferă de sărbătoare la Băile Felix. Turiștii au încins hore în bazinele cu apă termală pentru a scăpa de câteva kilograme
Atmosferă de sărbătoare la Băile Felix. Turiștii au încins hore în bazinele cu apă termală pentru a scăpa de câteva kilograme

Se încing horele și dansul în bazinele cu apă termală din Băile Felix. Sute de turiști așteaptă reprizele zilnice de aqua-zumba pentru a mai scăpa de kilogramele acumulate în timpul sărbătorilor.

Vacanța de iarnă continuă la munte. Tarifele la cazare sunt mai mici chiar și cu 30%. „E foarte aglomerat”
Vacanța de iarnă continuă la munte. Tarifele la cazare sunt mai mici chiar și cu 30%. „E foarte aglomerat”

În stațiunile de la munte s-a făcut schimbul de turiști. Mulți dintre cei care au venit să se bucure de zăpada proaspăt căzută vor rămâne până marți.

Sezon de senzație pentru hotelierii montani, românii au cheltuit mai mult ca oricând. ”Patru nopți, undeva la 2.000 de euro”
Sezon de senzație pentru hotelierii montani, românii au cheltuit mai mult ca oricând. ”Patru nopți, undeva la 2.000 de euro”

Crăciunul și Revelionul au adus un val atât de mare de turiști în stațiunile de la munte, încât hotelierii recunosc că a fost cel mai bun sezon din ultimii ani. I-a ajutat și zăpada, de care ne bucurăm tot mai rar.

Recomandări
Surse Reuters: Germania va primi gaze românești din proiectul Neptun Deep. OMV a încheiat un acord pe cinci ani, din 2027
Surse Reuters: Germania va primi gaze românești din proiectul Neptun Deep. OMV a încheiat un acord pe cinci ani, din 2027

Primele gaze extrase din proiectul românesc Neptun Deep vor ajunge în Germania, din 2027. OMV a încheiat un acord de livrare cu firma nemțească Uniper, urmând să fie onorat imediat ce exploatarea va deveni operațională, susțin surse apropiate companiei.

Românii care vor lua și cu 1.000 de lei mai puțin din salariu. Măsurile fiscale au lovit o industrie cu 200.000 de angajați
Românii care vor lua și cu 1.000 de lei mai puțin din salariu. Măsurile fiscale au lovit o industrie cu 200.000 de angajați

Eliminarea facilităților fiscale din IT pune o presiune suplimentară pe industria din țara noastră, deja afectată de un val de concedieri în domeniu și de proiecte pierdute în fața altor state cu mână de lucru mai ieftină.

Copii mutilați pe viață de petarde. Medicii cer interzicerea lor: „Trebuie luate măsuri drastice”
Copii mutilați pe viață de petarde. Medicii cer interzicerea lor: „Trebuie luate măsuri drastice”

Medicii cer interzicerea vânzării petardelor către persoanele fizice. Apelul lor vine în contextul în care în spitale încă suferă mulți dintre cei care s-au rănit de Crăciun și Revelion.