Romsilva scoate la vânzare 83.000 de brazi și molizi pentru Crăciun. Prețurile la care se vor vinde

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Sambata 25 Noiembrie 2017 17:53
Categorie: Social

Mai este o lună până la sărbători şi ne gândim deja la bradul de Crăciun. Anul acesta Romsilva scoate la vânzare 83 de mii de brazi şi molizi, cu 20 de mii mai mulţi decât anul trecut.

Două treimi provin din pepiniere, unde au fost plantaţi special pentru comercializare. Asociaţiile de mediu le cer autorităţilor să supravegheze vânzarea brazilor, ca să evite risipa din anii trecuţi. Mii de brazi tăiaţi au rămas fără o casă de sărbători şi au fost abandonaţi în pieţe.

Din totalul de 82.800 de pomi de Crăciun, aproape 50.000 provin din pepinierele Romsilva. Restul de 33 de mii, sunt tăiaţi din păduri, în urma lucrărilor de îngrijire şi din zonele în care există linii electrice. Acolo copacii nu au voie să crească peste doi metri pentru că se pot produce accidente.

Director general Romsilva: "Reglăm densitatea în sensul: densitatea este foarte mare într-o pădure plantată, de exemplu la molid folosim o densitate de 5000 de puieţi la hectar, pe măsură ce ei cresc nu mai au spaţiu suficient de hrănire. Evident, profităm de faptul că speciile brad şi molid sunt căutate pentru Crăciun şi materialul care rezultă din aceste lucrări de îngrijire îl punem pe piaţa în această perioadă.”

Din cei 83 de mii de pomi de Crăciun, aproape 70 de mii sunt brazi, iar Romsilva îi vinde cu preţuri cuprinse între 20 şi 30 de lei, iar 13 mii sunt molizi care costă între 10 şi 20 de lei. Ca să ajungă la maturitate, brazii au nevoie de zece ani, având în vedere că se înalță10 - 20 de centrimetri pe an.

Din păcate, o imagine debusolantă apare când, de Crăciun, mii de brazi rămân nevânduţi. Sunt tot mai mulţi cei aduşi din import, iar ai noştri nu mai sunt la fel de căutaţi. Activiştii cer Ministerului Mediu soluţii pentru ca brazii să nu mai fie sacrificaţi degeaba.

”Mi-ar plăcea ca 80 de mii de brazi recoltaţi de Romsilva, în loc să fie tăiaţi, să fie 80 de mii de brazi cu rădăcină, cel puţin o parte dintre ei să fie ulterior replantaţi. Ar trebui ca autorităţile să ofere un program de colectare după sărbători şi de replantare a acestor brazi şi să nu aruncăm, e păcat de ei. Este foarte păcat, nu există soluţii, nu toată lumea are soluţii să replanteze brazii şi atunci aleg să cumpere brazii gata tăiaţi”, spune un reprezentant Greenpeace.

Într-o pepinieră aflată la Brăneşti, un brad la ghiveci costă între 70 şi 180 de lei, în funcţie de dimensiune.

"În momentul în care o persoană doritoare, un om, vine aici şi ia un brad la ghiveci, noi îl sfătuim să îl ţină în casa maxim 2-3 săptămâni, deoarece o perioadă mai lungă se deshidratează, şi după aceea să îl replanteze undeva în natură."

Brazii ţinuţi în ghiveci trebuie udaţi zilnic.

Decoraţiuni de Crăciun în formă de chiloţi, într-un oraş din România
Decoraţiuni de Crăciun în formă de chiloţi, într-un oraş din România
VIDEO PROTVPLUS.RO
manualul unic
Manualul unic va dispărea de pe piaţă. Ecaterina Andronescu, pentru Ştirile ProTV: "Nu a fost o decizie tocmai fericită"
Scandal mare. Ciobanii din Tulcea amenință că își vor îneca toate oile în Dunăre
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Accident
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei