Romsilva scoate la vânzare 83.000 de brazi și molizi pentru Crăciun. Prețurile la care se vor vinde

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50

Mai este o lună până la sărbători şi ne gândim deja la bradul de Crăciun. Anul acesta Romsilva scoate la vânzare 83 de mii de brazi şi molizi, cu 20 de mii mai mulţi decât anul trecut.

Două treimi provin din pepiniere, unde au fost plantaţi special pentru comercializare. Asociaţiile de mediu le cer autorităţilor să supravegheze vânzarea brazilor, ca să evite risipa din anii trecuţi. Mii de brazi tăiaţi au rămas fără o casă de sărbători şi au fost abandonaţi în pieţe.

Din totalul de 82.800 de pomi de Crăciun, aproape 50.000 provin din pepinierele Romsilva. Restul de 33 de mii, sunt tăiaţi din păduri, în urma lucrărilor de îngrijire şi din zonele în care există linii electrice. Acolo copacii nu au voie să crească peste doi metri pentru că se pot produce accidente.

Director general Romsilva: "Reglăm densitatea în sensul: densitatea este foarte mare într-o pădure plantată, de exemplu la molid folosim o densitate de 5000 de puieţi la hectar, pe măsură ce ei cresc nu mai au spaţiu suficient de hrănire. Evident, profităm de faptul că speciile brad şi molid sunt căutate pentru Crăciun şi materialul care rezultă din aceste lucrări de îngrijire îl punem pe piaţa în această perioadă.”

Din cei 83 de mii de pomi de Crăciun, aproape 70 de mii sunt brazi, iar Romsilva îi vinde cu preţuri cuprinse între 20 şi 30 de lei, iar 13 mii sunt molizi care costă între 10 şi 20 de lei. Ca să ajungă la maturitate, brazii au nevoie de zece ani, având în vedere că se înalță10 - 20 de centrimetri pe an.

Din păcate, o imagine debusolantă apare când, de Crăciun, mii de brazi rămân nevânduţi. Sunt tot mai mulţi cei aduşi din import, iar ai noştri nu mai sunt la fel de căutaţi. Activiştii cer Ministerului Mediu soluţii pentru ca brazii să nu mai fie sacrificaţi degeaba.

”Mi-ar plăcea ca 80 de mii de brazi recoltaţi de Romsilva, în loc să fie tăiaţi, să fie 80 de mii de brazi cu rădăcină, cel puţin o parte dintre ei să fie ulterior replantaţi. Ar trebui ca autorităţile să ofere un program de colectare după sărbători şi de replantare a acestor brazi şi să nu aruncăm, e păcat de ei. Este foarte păcat, nu există soluţii, nu toată lumea are soluţii să replanteze brazii şi atunci aleg să cumpere brazii gata tăiaţi”, spune un reprezentant Greenpeace.

Într-o pepinieră aflată la Brăneşti, un brad la ghiveci costă între 70 şi 180 de lei, în funcţie de dimensiune.

"În momentul în care o persoană doritoare, un om, vine aici şi ia un brad la ghiveci, noi îl sfătuim să îl ţină în casa maxim 2-3 săptămâni, deoarece o perioadă mai lungă se deshidratează, şi după aceea să îl replanteze undeva în natură."

Brazii ţinuţi în ghiveci trebuie udaţi zilnic.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO