VIDEO. Un ”domn cu troler”, ca la aeroport, a plecat la drum pe munte, spre Vârful Moldoveanu
Serviciul Salvamont Argeș a postat pe Facebook imagini uluitoare cu turiști care sunt la drum pe munte având în mână ... geamantane sau chiar boxe portabile de dimensiunea unei valize.
În mesajul postat pe rețeaua de socializare, cei de la Salvamont precizează că turistul care a fost filmat cărând un geamantan pe munte, ”ca la aeroport” se afla în drum spre Vârful Moldoveanu.
”Turism de munte în mileniul trei. Mirajul vârfului Moldoveanu, împins până la ridicol. Domnul cu trolerul a plecat de la Balea Lac spre Moldoveanu, așa cum îl vedeți, ca la aeroport!” - a precizat Salvamont Argeș.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De asemenea, într-o altă filmare sunt surprinși câțiva turiști, iar unul dintre ei are o boxă portabilă de dimensiunea unui geamantan, bineînțeles, cu muzica dată tare.
”Familia cu "MP3-playerul gigant" era sub Budurii Văii Rele, cu gânduri mari... Ne gândeam să ridiculizăm momentele, dar... no comment... Să nu vă mirați când auziți povestite situații penibile, care au sfârșit urât.” - au mai spus cei de la Salvamont.
În weekend, sute de oameni s-au înghesuit în weekend pe potecile înguste care urcă spre Vârful Moldoveanu, cel mai înalt din România - 2.544 m.
Pe rețelele sociale au apărut poze și filmări cu turiști așteptându-se unii pe alții în drum spre vârf, în zonele unde accesul este mai dificil.
Doar în acest sfârșit de săptămână, salvamontiștii au avut 67 de intervenții, între care 42 grave. În cele mai multe dintre situații au ajutat oameni epuizați, deshidratați sau care au făcut atacuri de panică.
Marius Vintilă, ghid montan: „Este recomandat ca în momentul în care mergi pe munte, să nu ai mai mult de șase persoane într-un grup. Grupurile eterogene sunt foarte periculoase, pentru că ai câte un membru al grupului care rămâne în urmă, apare vechea poveste cu „mă așez jos, eu nu mai pot, să vină salvamontul să mă ia de aici!"
Dan Izvoreanu, editor coordonator ski-outdoor.ro: „Efectiv era un șir indian de oameni, erau sute. N-aș putea să estimez acum câte sute, dar erau multe sute de turiști, du-te-vino. Unii mergeau, alții veneau pe aceeași potecă îngustă, expusă. Erau, într-adevăr, și unii care nu știau ce se întâmplă și ce li se întâmplă, doar că trebuie să ajungă pe vârf. Erau și epuizați, unii nu aveau apă destulă. Apa se găsește mai greu pe traseu. Nu aveau echipament adecvat sau nu aveau hrană destulă sau erau epuizați și din cauza efortului și a greutății traseului respectiv.”
Scene similare s-au derulat și în Bucegi, Ciucaș sau Retezat.
Sabin Cornoiu, Salvamont România: „A apărut o nouă categorie, oameni fără experiență montană, fără echipament, oameni care acum descoperă muntele. Își forțează limitele, considerând că muntele e un loc accesibil pentru toată lumea, dar nu țin cont de efortul pe care trebuie să-l depună atât la urcare, cât și la coborâre. Nu țin cont că aerul e mult mai rarefiat, razele solare sunt mult mai puternice, iar temperaturile se schimbă foarte brusc. Suntem, pot să spun, chiar speriați de ce se întâmplă.”
Luna trecută, bilanțul accidentelor montane a fost îngrijorător: șase oameni și-au pierdut viața, iar 147 au ajuns la spital.
Și șoselele din zonele înalte s-au transformat în șiruri nesfârșite de mașini. Pe Transfăgărășan, coloana de autoturisme s-a întins pe 10 kilometri. Clisura Dunării a strâns și ea mii de oameni care au sufocat drumul de o frumusețe aparte.