Tot mai mulți turiști români aleg vacanțele de o zi. Care este motivul

Ultima actualizare: 23-08-2020 20:02

Iubitorii de călătorii au găsit o nouă varianta să se bucure de peisaje şi să se relaxeze, în condiţii mai sigure. Aleg circuite de o zi, în diverse zone ale ţării.

Pleacă în zori de acasă pe o rută turistică, stabilesc câteva locuri pe care vor să le vadă, iar seara se întorc fericiţi ca după un sejur întreg! În plus, nu duc grija locurilor de cazare, mai ales că majoritatea pensiunilor din zonele retrase sunt ocupate în această perioadă.

Soţii Hagiu sunt din Galaţi şi au hotărât să petreacă o zi la munte, împreună cu fiica lor. Pentru început au mers în Parcul de Aventură din Braşov, apoi s-au bucurat de peisajul oferit de staţiunile de pe Valea Prahovei. La Sinaia, au făcut un popas pentru o plimbare cu telegondola.

Violeta Hagiu, turist: Ne-a impresionat priveliştea, foarte frumoasă, pădurile...
Reporter: Cine a avut idea să veniţi pentru o zi?
Violeta Hagiu: Eu!

Nelu Hagiu, turist: Pe drum am făcut cam mult, este aglomeraţie. Diseară ne întoarcem, dar nu ştim cât o să facem.

În total, membrii familiei Hagiu au parcurs 500 de kilometri şi au renunţat la ideea cazării.

Cu toate acestea, hotelurile și pensiunile sunt pline. Corespondentul Știrilor ProTV Silvia Blaj a încercat să facă o rezervare, însă nu a găsit nimic disponibil în următoarele trei săptămâni.

„Încerc să găsesc o cazare cochetă, într-o zonă retrasă, pentru mine şi familia mea. Nu mă interesează o regiune anume, nici măcar de perioadă nu sunt legată, aş vrea să fie până în 15 septembrie, când începe şcoala. Constat însă că este aproape imposibil să fac o rezervare”, este concluzia la care ajuns Silvia Blaj.

- Aș vrea să știu în primul rând dacă aveți liber.
- Nu am loc liber ... weekend-ul acesta nu am liber deloc.

Lorena şi Ionuţ sunt din Mureş şi au vrut să viziteze centrul medieval. Recunosc că astfel de vacanțe de o zi îi ajută să facă economii şi să planifice noi ieşiri către alte destinaţii.

- Cât v-aţi alocat pentru o zi de vacanţă?
- Nu mult. 300, 400 de lei maxim.
- O vacanţa cu buget mic?
- Exact. Noi evităm tot timpul aglomeraţia, înghesuială, să fie mai liber.

Turismul de o zi este o soluţie pentru cei care nu şi-au plănuit din vreme concediul. Zonele consacrate cum ar fi Litoralul, Delta Dunării, Valea Prahovei, Apusenii sau Staţiunile Balneo sunt invadate de cei care, din cauza crizei sanitare, n-au mai plecat peste hotare.

Maria Lupu, proprietara unei pensiuni: "Cazările sunt excepţionale şi cu greu mai găseşti în cursul săptămânii câte o cameră, doar o noapte, rămasă descoperită.”

Bogdan Madan, reprezentantul unei pensiuni: „Pensiunea noastră are un procent de ocupare în jur de 80 la sută, iar clienţii ne aleg datorită faptului că oferim intimitate şi respectăm normele de protecţie.”

Alexandru Ujupan, reprezentantul unei agenţii de turism: „Luna august ne-a adus zâmbetul pe buze tuturor, dar încercăm să ne uităm şi pe planificările din septembrie încolo unde deja nu mai putem zâmbi sau râde, din pacte, începând cu 15-16 septembrie avem o scădere destul de mare pe ce înseamnă sosiri.”

Turiştii care şi-ar dori totuşi un sejur mai lung, cu cazare, au şansa să găsească locuri libere începând cu mijlocul lunii septembrie. Gazdele promit că atunci vor scădea şi preţurile în medie cu 15%.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO