Valea Doftanei, tinutul de basm, perfect pentru Craciun. Cum s-au pregatit localnicii pentru oaspeti
Cateva zile ne mai despart de vacanta de Craciun, iar cei care nu-si petrec sarbatorile acasa, aleg muntele. Cum pe Valea Prahovei s-au facut rezervari inca de acum doua luni, noi va sugeram Valea Doftanei.
Este un loc de basm, putin aglomerat, cu pensiuni inca libere. Se ajunge usor, iar peisajul este de vis. Ne-am bucurat de frumusetea ireala a Lacului Paltinu, am aflat povestile templului de la Campina si am savurat o branza afumata, cu un gust fara egal.
In jur de 120 de kilometri despart Bucurestiul de Valea Doftanei, prin Campina. Daca nu va grabiti, opriti-va cateva minute la Floresti, la Palatul Cantacuzino, construit dupa arhitectura Micului Trianon din gradina Palatului Versailles.
Ruinele, pline de poezie, ne lasa totusi sentimentul amar ca o asemenea cladire de pret este lasata sa se distruga, iar splendoarea ei este batjocorita de nepasare.
Mergem mai departe spre Campina. Facem un popas la straniul castel al Iuliei Hasdeu, unul dintre putinele temple spiritiste recunoscute in lume.
Construit de savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu, in amintirea iubitei sale fiice care s-a sfarsit la 18 ani, templul te cucereste cu legendele lui. Cei care au grija de castel spun ca, recent, niste turisti din Bucuresti au fost convinsi ca spiritul Iuliei salasluieste inca intre aceste ziduri: dintr-o pianina defecta s-a revarsat o muzica nemaiauzita.
De la Campina, mai avem doar de 20 de kilometri pana pe Cheile Doftanei, prin muntii poleiti cu zapada.
Pe drumul ce face legatura intre Campina si Valea Doftanei gasim Lacul Paltinu. Este pacat sa nu opriti aici macar pentru a face cateva fotografii. Locul isi pastreaza frumusetea, indiferent de anotimp.
Ajunsi la destinatie, descoperim un loc parca neatins de civilizatie. Ne cucereste o pensiune, sapata parca in stanca.
Linii simple, pereti din beton acoperiti cu lemn si camerele diferentiate pe culori. Un semineu urias da farmec livingului, iar peisajul iti taie respiratia.
Dintre bunatatile traditionale de aici, gustam cascaveaua, specifica zonei.
O vila din satul Traisteni nu si-a gasit inca oaspeti de sarbatori. Asa ca daca vreti sa va treziti cu o priveliste minunata in dimineata de Craciun, trebuie sa stiti ca se inchiriaza integral, are cinci dormitoare si tariful pentru o camera pe noapte este de 150 de lei.
Pentru Craciun, proprietarii de pensiuni au pregatit, pe langa mancarurile traditionale, sanii trase de cai si concerte de colinde autentice.