Ignatul, "apocalipsa porcilor". Cum se pregatesc cele mai gustoase preparate de Craciun
Sfarsitul Lumii a venit cu adevarat, dar nu pentru oameni. Joi, de Ignat, grasunii sunt condamnati la taiere, spre bunastarea gospodarilor, care vreme de un an i-au crescut si i-au ingrasat.
Zilele urmatoare, mii si mii de Ghita vor lua forma de carnati, caltabosi, slanina si jumari. In cele mai multe case se face pomana porcului, o masa in jurul careia se strang toti cei care au muncit la bucate gustoase. Exista insa si exceptii, care fac pomana strutului.
Ziua de Ignat se recunoaste dupa guitatul care se aude in curtile gospodarilor. Transatul carnii e treaba de macelar priceput, iar ajutoarele incing focul, taie jumari, fierb caltabosi si prepara carnea pentru carnati.
Daca porcul nu ajunge, inseamna ca omul are viata lunga. Taiatul porcului e neaparat insotit de o pomana. Batrana casei stie cel mai bine sa potriveasca in cratita bucatile de carne si slanina.
Bunatatile preparate sunt apoi innobilate in fum pentru o savoare deosebita. In comuna Ighiu din Alba aproape ca nu exista casa care sa nu aiba propria afumatoare.
Pentru o aroma deosebita se folosesc numai lemne sau rumegus de esenta tare.
Dar unii aleg sa aseze pe masa de Craciun si preparate usor exotice la romani.
Anul acesta, domnul Gheorghe a taiat pe langa un porc de 120 de kilograme si un strut, de aceeasi greutate.