Vacanțe în România ca în Italia. Clienții culeg struguri, fac must și cupaje de vinuri


Ultimul update: Duminica 12 Mai 2019 20:14
Data publicarii: Duminica 12 Mai 2019 18:46
Categorie: Stiri Turism

Tot mai multe crame și domenii viticole din România explorează turismul oenologic, adică le propun celor pasionați experiențe complexe, chiar vacanțe de câteva zile, în apropierea podgoriilor.

Salonul de vinuri deschis în Capitală lansează ideea unor pachete cu degustări, cazare și masă, gândite special pentru cei care vor să se deconecteze.

La un semn, toți amatorii de vin sorb cu finețe din paharul... cu apă. Dacă apa este rece, ne putem da seama foarte, foarte repede. Cursanții au dat 100 de lei ca să participe la un master class despre vin. Fac pași mici în tainele licorii extrase din struguri. Învață întâi în ce zonă a gurii lovește lichidul, în funcție de forma paharului. Și cât de important e să bei vinul nobil dintr-un recipient potrivit!

Lumea vinului e un teren de joacă pentru oamenii mari, așa că domeniile și cramele încearcă să vândă nu doar produsul finit, ci și povestea. Producătorii români sunt în etapa în care propun nu doar vizite și degustări care țin câteva ore și pentru care cer 50-60 de lei, ci și pachete de turism viticol. Incursiuni de câteva zile, care costă și câteva mii de lei.

Eugen Odainii, administrator: ”Am avut ca idee să lansăm un complex turistic acolo la noi, în inima podgoriei, pe Dealul Sârbilor. Să găsească un loc de cazare, un restaurant care oferă bucate ce se pot asocia cu vinurile.”

Gabriel Zorilă, somelier: ”Vinuri citrice, proaspete, crispy... Asocierea cea mai potrivită este cea a vinului cu brânzeturi, pentru că ele sfârșesc bine împreună. Dulceață de afine și avem chiar și miere de albine.”

Așadar, ne îndreptăm spre vacanțe ca în Toscana sau Bergamo, unde clienții culeg struguri, fac must și chiar amestecuri proprii, așa-numitele cupaje... Cel puțin asta speră italienii care au afaceri în viile noastre.

Giancorrado Ulrich, producător: ”Familia Antinori e a 23-a generație de producători, noi facem vin de la 1300 în Florența. Turismul oenologic are mari posibilități, dar e nevoie să se dezvolte mai mult facilitățile de cazare, hanurile.”

La salonul de vinuri deschis la București se fac jocurile în acest tip select de călătorie. Pasionații sunt chemați să aleagă parfumul următoarei călătorii.

Alina Iancu, organizator: ”Vinurile sunt medii și top, fiecare expozant are maxim 7 vinuri la degustare. Accesul e pe baza de bilet, 50 de lei online, 60 de lei la intrare.”

Potrivit unui sondaj realizat în 2018 de crameromania și revino.ro, un sfert dintre consumatorii români de vin au venituri lunare de peste 6000 de lei, 57% preferă vinul roșu, iar prețul mediu plătit de 43% dintre ei este de 38 de lei pe sticlă.

Vinul românesc cu o reţetă secretă care se vinde cu sute de lei
Vinul românesc cu o reţetă secretă care se vinde cu sute de lei
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Alexadra Ungureanu, împreună cu mama la "sedință cu parinții"

12:41
LA MARUTA
O "mare" de oameni au fost alături de ei! Cum au părăsit starea civila soții Pastramă

07:58
PROMO
Distracție la cununia civilă dintre Brighitte și Pastramă

00:38
PROMO
Primii pași în calitate de soț și soție - Brighitte și Florin Pastramă

00:28
LA MARUTA
Cum și-a ales Brigitte rochia de mireasă

07:14
LA MARUTA
Brigitte și Florin Pastramă și-au spus "DA"

14:45
STIRILE PROTV
Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni în dosarul angajărilor fictive
In fiecare seara a saptamanii, la ora 19.00, ochii telespectatorilor sunt pe ProTv. De luni pana vineri Andreea Esca si in week-end Oana Andoni aduc telespectatorilor cele mai importante evenimente ale zilei. Reportaje speciale, interviuri în exclusivitate, subiecte fierbinţi, corespondenţe din mijlocul evenimentelor, unele neîncheiate inca, toate sunt prezentate in premiera într-o maniera unica si inconfundabila care continuă zilnic, de mai bine de 16 ani. Oamenii zilei sunt in prim-planul stirilor prezentate de Andreea Esca, reporterii Ştirilor Pro TV bat lumea în lung şi în lat pentru ca orice subiect sau eveniment important să fie prezentat, disecat şi explicat pe intelesul tuturor. Stirile ProTv fac dovada unei demonstraţii de jurnalism desfasurata într-un ritm alert, punctata de transmisiunile reporterilor Pro TV care desenează o poveste "în direct" despre tot ceea ce se intampla in lume.

02:47
DIVERTISMENT
ARENA BUCĂTARILOR: Limbă de vită cu piure de gulii, bonbon de sparanghel și rubarbă

02:50
VORBESTE LUMEA
Brigitte, pregătită să fie doamna Pastramă?
Brigitte Năstase, alături de cele mai bune prietene

10:32
VORBESTE LUMEA
Gabriela Maalouf, despre etichetarea copiilor și efectele
Copilul se definește prin cuvintele părinților

14:27
biciclete electrice
Turismul cu bicicleta electrică, tot mai mulți adepți în România: ”Vezi că există şi altă lume”
Impresia mai multor bloggerițe străine după ce au vizitat Bucureștiul
Cum să nu plăteşti de patru ori mai mult cazarea la Neversea
Tarifele pe litoral au scăzut cu 70% din cauza vremii. Prețul pentru un week-end la Mamaia
Plaja de pe litoralul românesc, atracţie internaţională pentru iubitorii sporturilor de apă
Satul Viscri, făcut faimos de Prințul Charles, e sufocat de maşini: "150 de maşini la 200 de case”
insula elba
Insula italiană unde turiștii se pot caza gratuit. Există însă o singură condiție
Tur culinar, în Sibiu. Preţul uluitor al unei nopţi de cazare
Prețuri mici și vreme perfectă de bronzat. Cum s-au distrat turiștii pe litoral
Locomotiva condusă de Walt Disney plimbă copiii din Arad. Cât a plătit un colecționar
Lacul unic în Europa: îşi schimbă zilnic culoarea. Românii fac gulaş şi concerte lângă el
4 escapade inedite pentru vacanța de vară