Unul dintre cele mai frumoase locuri din adâncuri, vizitat de 600.000 de turiști: ”E ceva unic”
Omul sfințește locul dacă vrea. Dovadă că unele saline românești au căpătat faimă internaționala şi au înflorit.
Au săli de spectacole, găzduiesc evenimente culturale și atrag mii de turiști, în timp ce altele sunt în ruină. Deși autoritățile pot accesa fonduri europene pentru a le dezvolta, nimeni nu pare interesat să întocmească un proiect.
Salina Turda, în judeţul Cluj, este un exemplu de eficiență în exploatarea responsabilă a unor minuni naturale. Din păcate, unul dintre puţinele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Numai anul trecut salina a fost vizitată de peste 600.000 de turişti, o treime străini. Autorităţile au intuit potenţialul acestor locuri şi au reinvestit profitul, de pildă, în centre spa de milioane de euro.
Turist: "Suntem în excursie şi vrem să intrăm să vedem că am auzit că e foarte frumos."
Turistă: "E ceva unic. Ne-a plăcut foarte mult."
Pentru a atrage însă cât mai mulţi turişti la salina Turda, responsabilii au muncit.
Maria Baciu, director general Salina Turda: "S-a deschis o nouă galerie, Ghizela, care a atras mulţi dintre vizitatori, ne-am perfecţionat în materie de servicii. Am rezolvat şi problema parcării, în momentul acesta dispunem de o parcare suplimentară de 400 de locuri. Am avut o grămadă de evenimente culturale, sportive, evenimente de nişă."
De atlfel, acum trei ani reprezentanţii celebrei platforme de căutare Google, au venit în România pentru a promova salina Turda. Unul dintre cele mai frumoase locuri din adâncuri, sta alături de Piramidele din Egipt, şi Marele Canion.
Aflată în judeţul Mureş, Salina Praid este exploatată încă din Antichitate. Administratorii s-au străduit să deschidă noi galerii pe care să le aducă în circuitul turistic.
Istvan Murvai, reprezentat Salina Praid: "Suntem la cota 40, sub galeria de vizitare, urmează să deschidem următorul nivel, acolo ne aflăm."
Pentru că numărul turiştilor este în creştere, pe lângă salina au apărut şi locuri de pentru copii şi restaurante, ca-ntr-un orăşel subteran.
Seprodi Zoltan, director salina Praid: "În anul 2017 am avut 641.000 de intrări. Tot timpul anului avem vizitatori, în perioada vacanțelor este aglomeraţie mare."
Investiţiile sunt realizate din bugetul propriu al salinei şi au ajuns la un milion şi jumătate de euro.
Turistă: "Aici, la Salina Praid este sănătate curată pentru copii."
Turist:"E aer curat, se simte aerul de sar. Preţurile sunt ok, noi venim de departe, dar a meritat."
În schimb, în sudul ţării, o altă minune a naturii, Salina Prahova, a rămas încremenită în timp. Accesul se face cu microbuzul, pentru că liftul, care s-a defectat cu câţiva ani în urmă, nu a mai fost reparat.
Turistă: "Ştiu că am fost acum câţiva ani şi era mai amenajată."
Cu toate neajunsurile, Salina Slănic este căutată de cei cu probleme respiratorii pentru aerul bogat în ioni de sodiu, fără alergeni.
Turist: "Foarte multă lume zice că nu este bine amenajată, dar ori vrem aer curat, ori vrem comerţ, că practic sunt comerciale celelalte dacă stăm să analizăm. Aici aerul este nepoluat, sunt condiţii bune pentru tratament."
Un bilet de intrare în Salina Slănic Prahova costa 20 de lei pentru un adult.