Ungurii ne dau clasa si la turism. Nu au nimic din peisajele noastre si totusi fac mai multi bani
Ne vaitam ca nu avem turisti, dar nu ne pricepem sa-i atragem. Mai abili sunt vecinii maghiari, de pilda, care, fara peisajele de la noi, castiga anual mai multi bani din turism decat toate statiunile noastre la un loc.
Sa luam exemplul celui mai mare complex balnear din Europa, aflat langa granita cu Romania. Functioneaza tot timpul anului si e plin, inclusiv de romani.
Hajduszoboszlo se pronunta greu, dar scoate usor banii din buzunarele turistilor. Statiunea, aflata la 52 de kilometri de granita cu Romania, este vizitata anual de 300.000 de turisti. Oamenii lasa 800 de milioane de forinti, adica aproape 3 milioane de euro doar taxa de statiune. O parte din bani sunt ai romanilor: Oficial, cel putin 30.000 dintre noi merg acolo in fiecare an, plus alte cateva mii bune care nu apar inregistrati.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe langa locurile de distractie, care pe la noi lipsesc cu desavarsire, preturile sunt un alt atu. Cazarea la pensiuni si hoteluri de trei stele este in jur de la 10-15 euro pe noapte. Adaugam distractia 30 de euro pe saptamana, cu acces in complex. Piscina de gheata, piscina tropicala, baile romane, piscina pestera sau sala de surf, cea mai mare atractie, unde te simti ca la mare. Preturile la mancare sunt apropiate de cele de la noi.
Autoritatile locale si-au dat seama ca au o comoara naturala si au accesat fonduri europene de peste 8 milioane de euro, astfel incat turistii sa le calce pragul si pe timp de iarna. Asa s-a deschis in plina criza Aqua Palace.
Secretul succesului consta in promovare. Deplasari la targuri de turism, parteneriate cu hotelurile din statiune plus siteuri traduse in sapte limbi: romana, maghiara, engleza, franceza, poloneza, germana si ceha.
Si nu doar statiunea are de castigat , ci si pensiunile si hotelierii din jur, care aproape nu au simtit criza. Doamna Kis a pornit cu o pensiune si acum profitul l-a reinvestit intr-o noua constructie.
Si sistemul functioneaza, spre deosebire de multe locuri de la noi, unde hotelierii nu colaboreaza cu autoritatile si cu parcurile de distractie pentru a vinde pachete complete pentru clienti. Cei mai multi se multumesc sa aiba hotelul plin. Ce fac mai apoi turistii si cum se pot distra... treaba lor.
Totusi, Baile Felix ar fi un exemplu pozitiv. In ultima perioada a reusit sa recucereasca straini si sa functioneze tot timpul anului. Si Sovata si Herculane au cunoscut o dezvoltare, insa majoritatea statiunilor balneare din care am putea scoate bani sunt inca in paragina.