Un sat din Bulgaria este descris de turişti români drept un loc magic: pustiu și frumos

Ultimul update: Joi 17 August 2017 15:18
Data publicarii: Luni 14 August 2017 18:20
Categorie: Travel

Cum litoralul românesc este plin în aceste zile de sărbătoare, mulţi români îndrăgostiţi de ideea de libertate se odihnesc la vecinii bulgari, în sate pitoreşti care le amintesc de Vama Veche.

În apropierea graniţei, gazdele vorbesc româneşte şi sunt bucuroase de oaspeţi.

Turiştii spun că au fugit de zgomotul şi agitaţia de la noi că să petreacă în tihna pe litoralul bulgăresc. Dar şi acolo au dat peste drumuri pline de gropi.

Krapeț este un sat liniştit din Bulgaria, aflat la nici 10 kilometri de graniţa cu România. Ca să ajungeţi acolo, odată ieşiţi din ţară, ţineţi drumul drept şi mergeţi paralel cu marea.

Satul este descris de turişti români drept un loc magic - unde marea de culoarea safirului se întinde cât vezi cu ochi. Plaja cu nisip fin este perfectă pentru o vacanţă la cort, departe de lumea dezlănţuită. Cei mai mulţi dintre turiştii de aici sunt foşti vamaioţi care au fugit de gălăgia din Vama Veche.

Turist: "Aici e pur şi simplu mult mai natural o plajă mai sălbatică. Când pleci cu rulotă sau cortul vrei linişte nu vrei balamuc. Tot ce se vede aici este off camping, nu se plăteşte nimic."

Turistă: "Noi suntem campaţi cu rulotă în Năvodari, dar s-a suprapopulat şi am vrut ceva mai multă linişte decât balamucul din Mamaia, din Năvodari. Şi este un loc superb aici."

Câteva şezlonguri, un teren de volei improvizat pe nisip şi un ”beach bar” cochet ne aduc aminte că suntem totuşi înconjuraţi de civilizaţie. În zonă a fost amenajată şi o mică pescărie unde, într-un decor rustic, se prepară peşte prins în zori de localnici.

Turiştii comandă îndeosebi zărgan şi cenacop, fratele mai mic al lufarului, iar o porţie costă între 10 şi 15 leva, adică nu mai mult de 30 de lei.

Manager terasă: "Aici vin mai mulţi români decât bulgari. Spun că le place totul: plaja, locul de campare, natura."

În zona va puteţi caza şi la localnici, cu 20 - 40 de leva pe noapte. Cei mai mulţi preferă însă cortul sau rulotă.

Turist: "Noi căutăm ceva unde eşti liber, faci ce vrei eşti liber, oamenii sunt buni, îţi laşi totul afară, eşti că la tine în curte şi totuşi eşti în mijlocul naturii."

Un peisaj la fel de frumos şi o plajă la fel de pustie găsiţi şi la Șabla - zonă aproape lipită de Krapeț. Sălbatică este şi plaja de la Bolata, în mijlocul rezervaţiei naturale de la Kaliakra. Aici, între stâncile înalte şi roşiatice, găsiţi un peisaj desprins parcă dintr-o altă lumă.

Drumul spre plajă este abrupt şi nu sunt indicatoare, iar dacă nu vreţi să va rătăciţi, urmaţi întocmai indicaţiile de pe GPS.

Turistă: "Am căutat pe internet şi am găsit...noi suntem cazaţi la Eforie Nord, dar suntem sătui de stres şi am căutat ceva mai natural. Sunt încântată de mare de soare."

Ascuns între stânci, golful Bolata este locul perfect pentru bălăceala atunci când marea este agitată. Aici găsim multă linişte, un nisip fin şi o apă limpede.

Locul a fost inclus în top 10 cele mai frumoase plaje din Europa.

Prima localitate este însă destul de departe, aşa că dacă vreţi să veniţi la plajă trebuie să va aduceţi provizii, pentru că nu aveţi de unde să va cumpăraţi nici măcar apă. Puteţi să vă îndreptaţi însă spre următorul sat şi aşa o să ajungeţi la Topola. Dacă urmaţi drumul paralel cu marea şi coborâți apoi spre ţărm, găsiţi o plajă aproape pustie.

Din păcate, că să ajungeţi în aceste locuri tihnite aveţi nevoie de maşină. Atenţie! Drumurile sunt pline de gropi şi uneori veţi rămâne şi fără semnal la GPS.

Ofertele all inclusive i-au facut pe turisti sa aleaga litoralul romanesc, in loc de Grecia, Turcia si Bulgaria
Ofertele all inclusive i-au facut pe turisti sa aleaga litoralul romanesc, in loc de Grecia, Turcia si Bulgaria
VIDEO PROTVPLUS.RO
Turista la SPA
Suma plătită de o turistă pentru o săptămână la SPA: „Am făcut peste 3.500 de masaje”
Primele puncte gastronomice locale din România, pe modelul celor din Grecia și Italia
O mână gigantică a apărut în cel mai arid deşert din lume. Care e explicaţia
Reacţia unor turişti străini ajunşi prima dată la târgul de Crăciun din Sibiu
Târgurile de Crăciun se deschid din noiembrie. Oraşul din România care e în topurile globale
Românii se bat pe pachetele de Revelion în ţară. Govora şi Durău se întrec cu Thailanda sau Seychelles
targ craciun
Când încep târgurile de Crăciun și care sunt cele mai frumoase din Europa
Cât costă o cameră pe Litoral în această perioadă. Motivul pentru care vin tot mai mulţi turişti
Vremea bună a atras turiștii la munte. Caprele negre și-au făcut apariția în Piatra Craiului
Un primar a modernizat 37 km de drum în Apuseni. Câţi turişti vin acum în satul său
Castelul din România care a atras atenția producătorilor de la Hollywood. Turismul în zonă înflorește
Țara care scoate vizele pentru turiștii din România și alte 20 de țări, în decembrie și ianuarie