Un sat din Bulgaria este descris de turişti români drept un loc magic: pustiu și frumos

Dată publicare: 14-08-2017 18:20
Dată actualizare: 17-08-2017 15:18


Cum litoralul românesc este plin în aceste zile de sărbătoare, mulţi români îndrăgostiţi de ideea de libertate se odihnesc la vecinii bulgari, în sate pitoreşti care le amintesc de Vama Veche.

În apropierea graniţei, gazdele vorbesc româneşte şi sunt bucuroase de oaspeţi.

Turiştii spun că au fugit de zgomotul şi agitaţia de la noi că să petreacă în tihna pe litoralul bulgăresc. Dar şi acolo au dat peste drumuri pline de gropi.

Krapeț este un sat liniştit din Bulgaria, aflat la nici 10 kilometri de graniţa cu România. Ca să ajungeţi acolo, odată ieşiţi din ţară, ţineţi drumul drept şi mergeţi paralel cu marea.

Satul este descris de turişti români drept un loc magic - unde marea de culoarea safirului se întinde cât vezi cu ochi. Plaja cu nisip fin este perfectă pentru o vacanţă la cort, departe de lumea dezlănţuită. Cei mai mulţi dintre turiştii de aici sunt foşti vamaioţi care au fugit de gălăgia din Vama Veche.

Turist: "Aici e pur şi simplu mult mai natural o plajă mai sălbatică. Când pleci cu rulotă sau cortul vrei linişte nu vrei balamuc. Tot ce se vede aici este off camping, nu se plăteşte nimic."

Turistă: "Noi suntem campaţi cu rulotă în Năvodari, dar s-a suprapopulat şi am vrut ceva mai multă linişte decât balamucul din Mamaia, din Năvodari. Şi este un loc superb aici."

Câteva şezlonguri, un teren de volei improvizat pe nisip şi un ”beach bar” cochet ne aduc aminte că suntem totuşi înconjuraţi de civilizaţie. În zonă a fost amenajată şi o mică pescărie unde, într-un decor rustic, se prepară peşte prins în zori de localnici.

Turiştii comandă îndeosebi zărgan şi cenacop, fratele mai mic al lufarului, iar o porţie costă între 10 şi 15 leva, adică nu mai mult de 30 de lei.

Manager terasă: "Aici vin mai mulţi români decât bulgari. Spun că le place totul: plaja, locul de campare, natura."

În zona va puteţi caza şi la localnici, cu 20 - 40 de leva pe noapte. Cei mai mulţi preferă însă cortul sau rulotă.

Turist: "Noi căutăm ceva unde eşti liber, faci ce vrei eşti liber, oamenii sunt buni, îţi laşi totul afară, eşti că la tine în curte şi totuşi eşti în mijlocul naturii."

Un peisaj la fel de frumos şi o plajă la fel de pustie găsiţi şi la Șabla - zonă aproape lipită de Krapeț. Sălbatică este şi plaja de la Bolata, în mijlocul rezervaţiei naturale de la Kaliakra. Aici, între stâncile înalte şi roşiatice, găsiţi un peisaj desprins parcă dintr-o altă lumă.

Drumul spre plajă este abrupt şi nu sunt indicatoare, iar dacă nu vreţi să va rătăciţi, urmaţi întocmai indicaţiile de pe GPS.

Turistă: "Am căutat pe internet şi am găsit...noi suntem cazaţi la Eforie Nord, dar suntem sătui de stres şi am căutat ceva mai natural. Sunt încântată de mare de soare."

Ascuns între stânci, golful Bolata este locul perfect pentru bălăceala atunci când marea este agitată. Aici găsim multă linişte, un nisip fin şi o apă limpede.

Locul a fost inclus în top 10 cele mai frumoase plaje din Europa.

Prima localitate este însă destul de departe, aşa că dacă vreţi să veniţi la plajă trebuie să va aduceţi provizii, pentru că nu aveţi de unde să va cumpăraţi nici măcar apă. Puteţi să vă îndreptaţi însă spre următorul sat şi aşa o să ajungeţi la Topola. Dacă urmaţi drumul paralel cu marea şi coborâți apoi spre ţărm, găsiţi o plajă aproape pustie.

Din păcate, că să ajungeţi în aceste locuri tihnite aveţi nevoie de maşină. Atenţie! Drumurile sunt pline de gropi şi uneori veţi rămâne şi fără semnal la GPS.


VIDEO PROTVPLUS.RO