Un olandez se luptă de șapte ani să promoveze un loc fascinant din România

Dată publicare: 22-08-2018 19:39
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Ţara noastră e plină de locuri splendide care ar putea atrage mulţi turişti, dacă autorităţile ar dori să le amenajeze şi să le promoveze.

"Delta Transilvaniei" este o minune creată de natură, aflată la o jumătate de oră de mers cu maşina din Cluj. Pe sute de hectare de apă şi stufăriș se ascund păsări sălbatice - la fel ca în Delta Dunării.

Ca să ajungem în "Delta Transilvaniei" am plecat din Cluj şi am mers 40 de kilometri până în satul Sic. La destinaţie, a doua cea mai mare întindere de stuf din România ne-a încântat privirea.

Şi pentru că ne aflăm deja în rezervaţie, am putut urmări de aproape egrete, piţigoi, ciocănitori sau berze. Păsări rare ascunde şi lacul Ştiucilor - declarat arie protejată în anul 2000. Se întinde pe aproape 30 de hectare şi la suprafaţă s-au format şi insule plutitoare pline de stuf.

Printre puţinele investiţii făcute aici în Delta Transilvaniei se numără şi un pod construit în 2004 de Primăria Comunei Sic. Se întinde pe aproape un kilometru iar turiştii pot admira de aici întreaga frumuseţe a zonei. 14 ani mai târziu însă acest pod ar avea nevoie de reparaţii majore.

Deşi locul este de o frumuseţe rară, turismul nu este dezvoltat. În satul de lângă "Delta Transilvaniei" nu găsim restaurante, iar pensiunile sunt puţine.

Michel - un olandez stabilit în zona acum 7 ani - încearcă să schimbe lucurile şi le arată oaspeţilor tradiţiile şi frumuseţile locului.

Michel îşi cazează oaspeţii într-o casă veche în care a amenajat mai multe dormitoare.

Michel Van Langeveld, investitor: "E dificil, dar întotdeauna le spun localnicilor că trebuie să lucrăm împreună. Când vine un autobuz cu 15 turişti nu le spune că e imposibil să îi cazăm, întotdeauna trebuie să existe o soluţie."

Pap Zsoldos Erika, responsabil centrul de informare turistică: "Majoritatea turiştilor ne vizitează în tranzit pentru că suntem un pic mai la depărtare faţă de alte zone de interes turistic.  dar zona este într-o continuă dezvoltare, apar tot mai multe pensiuni. Şi acum acum se construiesc doua pensiuni."

Autorităţile locale susţin că nu au avut bani ca să facă zona mai primitoare. Au reuşit să amenajeze nişte bai sărate, dar ar mai fi de lucru, spun turiştii.

În lipsa unor drumuri şi spaţii de relaxare, turiştii care ajung în Delta Transilvaniei stau doar câteva ore şi se cazează în apropiere de Mănăstirea Nicula ori de Castelul Banffy din Bonţida.


VIDEO PROTVPLUS.RO