Turiștii străini, atrași de frumusețea Bucovinei: „Ne-am oprit să adunăm afine”
Frumuseţea Bucovinei atrage de la an la an tot mai mulţi străini. Din Franţa, Olanda, Spania şi Statele Unite, oaspeţii vin la noi şi iau la pas zona, însoţiţi de ghizi care le arată peisaje de poveste.
Din păcate, însă, acest gen de turism este abia la început. Nu avem încă, suficiente trasee marcate şi nici hărţi puse la punct.
Un grup de francezi şi-a propus ca într-o săptămână să vadă tot ce e frumos în Bucovina şi fac drumeţii în fiecare zi. Ghizii i-au plimbat prin Obcinele Bucovinei, un tărâm cu munţi verzi, poieniţe pline de zmeură şi mănăstiri între zidurile cărora, seara, răsună rugăciuni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Traseul, lung de 15 kilometri, a fost parcurs de turişti în șapte ore. La jumătatea distanţei, străinii s-au oprit într-o poiană, în vârf de munte, şi au organizat un picnic.
Turiști: „Ne-am oprit să adunăm afine şi să mâncăm. Poftă bună tuturor!"
Martine, turistă din Franța: „Cred că Bucovina este un echilibru între viaţă rurală şi natură."
Marianne: „Aşa pot să cunoşti o ţară: mergând pe jos, întâlnindu-te cu oamenii, să vezi cum trăiesc ei."
Pascal Garnier, ghid turistic: „Ei vor să descopere altceva, diferit, care este ca o nouă experienţă pentru ei. Case construite la 1000 şi ceva de metri, fără drum, unde oamenii trăiesc foarte aproape de natură."
În Bucovina, traseul cel mai uşor de parcurs la pas porneşte de la Putna şi merge până la Suceviţa. Altele includ urcări până la vârful Lucina, opriri la cabana Rarău sau vizite la Trovantii de la Remezău.
Chiar şi aşa, turismul de drumeţie este abia la început în zonă, iar străinii spun că ar fi nevoie de ghizi şi hărţi detaliate.
Cristian, turist francez: „Dacă nu eşti cu un ghid, nu te descurci singur. Nu există hărţi pentru acest tip de plimbare."
Pentru un sejur de o săptămână în Bucovina, străinii plătesc 500 de euro. În preţ sunt incluse mesele şi cazarea la pensiuni.
Ionuț Loba, ghid drumeții: „Avem turişti din Franţa şi Spania. Au mai fost şi din Olanda.”
Reporter: „Ce vor ei să vadă?”
Ghid: „Natura, dar aici înglobam şi fauna şi flora, care e diversă."
Potrivit reprezentanţilor din turism, în Bucovina ajung în fiecare lună 300 de turişti străini.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!